Iets herstel voor AEX & Dax

Gepubliceerd op 18 juni 2024 om 08:06

Goedemorgen, de Europese beurzen waaronder de AEX & de Dax gaan dinsdag een hogere opening tegemoet...

 

IG voorziet een openingswinst van 63 punten voor de Duitse DAX en een plus van 23 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 23 punten hoger te openen. De AEX future staat op dit moment op een stand van 928 en dat is zo'n 5 punten hoger dan de slotstand van gisteren.

AEX daggrafiek

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag overwegend hoger geëindigd. Het was een voorzichtig begin van naar verwachting een relatief rustige week, met slechts een handjevol belangrijke macro-events, zoals de Duitse ZEW-index op dinsdag en het rentebesluit van de Bank of England op donderdag.

Afgelopen week voelden de Europese beurzen, en in het bijzonder Frankrijk, de nasleep van de Europese verkiezingen. In Parijs leidde dat ertoe dat president Emmanuel Macron vervroegde parlementsverkiezingen aankondigde en die zouden mogelijk een prooi kunnen zijn voor de extreem-rechtse partij van Marine Le Pen.

In reactie daarop liep de spread tussen de Franse en Duitse tienjaarsrente afgelopen week op, daalde de CAC 40 meer dan 6 procent, stonden bankaandelen onder druk en verloor ook de euro terrein.

"In de laatste peilingen ligt Macrons Renaissance-partij achter op zowel extreem-rechts als het linkse front. Het ziet er dus naar uit dat hij de tweede ronde niet zal halen", zei Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

"Als dat zo is, krijgen de markten te maken met een Franse regering die volgens economen mogelijk zeer nadelige gevolgen heeft voor de Franse economie en de begroting", aldus de expert.

Maandag noteerde de Duitse tienjaarsrente op 2,43 procent en de Franse variant op 3,16 procent, oftewel een spread van 73 punten. Interessant is volgens Vranken dat deze week een Franse obligatieveiling op de agenda staat.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor Chinese cijfers. In mei stegen de detailhandelsverkopen in China in een hoger tempo, met 3,7 procent op jaarbasis. De industriële productie steeg in dezelfde maand iets minder hard, maar nog altijd met 5,6 procent.

Vranken wees erop dat een feestdag in China die vorig jaar in april viel, dit jaar begin mei werd gevierd en dus mee is genomen in de cijfers over de detailhandelsverkopen.

"Ik voorzie echt geen gestaag herstel van de detailhandelsverkopen, tenzij de [Chinese] vastgoedmarkt stabiliseert", aldus de marktkenner van Bank Edmond de Rothschild.

Een paar renteverlagingen van de People's Bank of China zullen volgens Vranken weinig helpen.

Bedrijfsnieuws

In Parijs wisten financials als Societe Generale en AXA maandag deels te herstellen na de koersklappen van vorige week. Unibail-Rodamco-Westfield leverde 2,7 procent in en belandde daarmee onderaan in de CAC 40, terwijl Teleperformance aan kop ging met een plus van 3,7 procent.

In Frankfurt profiteerde Deutsche Boerse van de beweeglijke financiële markten, met een winst van 2,1 procent voor het aandeel. Verder steeg Zalando als koploper 2,8 procent, terwijl hekkensluiter Bayer 3,5 procent verloor.

Adidas was ook een van de sterke dalers in de DAX, met een min van 2,6 procent. Het Duitse sportmerk onderzoekt een omkoopschandaal in China. Hooggeplaatste leidinggevenden in het land zouden miljoenen dollars smeergeld hebben ontvangen van dienstverleners.

ING koerste in Amsterdam 2,8 procent hoger na de bekendmaking van hoger dan verwachte financiële doelen voor de komende jaren tijdens de beleggersdag in Londen.
UBS zet 900 miljoen dollar opzij voor een terugkoop-aanbod aan beleggers in fondsen van het voormalige Credit Suisse in de gespecialiseerde kredietverstrekker Greensill Capital. Het aandeel steeg 2,2 procent in Zürich.

Umicore kreeg een koersdoelverlaging van ING en van UBS. Nadat het aandeel vorige week al een duik maakte na een winstwaarschuwing, ging er maandag nog eens 1,2 procent van de koers af in Brussel.

De Noord-Europese verzekeraar Sampo neemt de resterende aandelen van Topdanmark over voor 33 miljard Deense kroon en versterkt daarmee zijn positie in de markt voor schadeverzekeringen. Dit is een premie op de slotkoers van vrijdag van 27 procent. Het aandeel Topdanmark steeg maandag ruim 22 procent in Kopenhagen.

Euro STOXX 50         4.880,42 (+0,9%)
STOXX Europe 600        511,49 (+0,1%)
DAX                  18.068,21 (+0,4%)
CAC 40                7.571,57 (+0,9%)
FTSE 100              8.142,15 (-0,1%)
SMI                  12.003,52 (-0,3%)
AEX                     923,12 (+0,5%)
BEL 20                3.832,88 (-0,01%)
FTSE MIB             32.908,05 (+0,7%)
IBEX 35              10.959,50 (-0,3%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat dinsdag een per saldo hogere opening tegemoet, hoewel de indicatie voor de Nasdaq wel een klein verlies is.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag geëindigd met nieuwe records voor de S&P 500 en Nasdaq.

Het was een positieve start van een nieuwe beursweek, die vermoedelijk een stuk rustiger zal verlopen dan afgelopen week. Toen kregen Amerikaanse beleggers te maken met meevallende inflatiecijfers, maar maakte de Federal Reserve ook duidelijk dat voor dit jaar nog maar één renteverlaging op de planning staat.

Als het aan Fed-bestuurder Neel Kashkari van de Minneapolis Fed ligt, komt die er pas in december, zei hij afgelopen weekend op de Amerikaanse televisie, in het programma Face The Nation van CBS. Kashkari heeft dit jaar echter geen stemrecht binnen de Fed.

Volgens online broker Lynx is het de vraag of de rally kan doorzetten, "nu er kleine scheurtjes beginnen te verschijnen in de Amerikaanse economie."

"Daarnaast wordt de rally door een steeds kleiner groepje gedragen." De analisten zien ook technische signalen die duiden op een mogelijke correctie.

De Amerikaanse tienjaarsrente steeg maandag licht, naar 4,28 procent, terwijl de olieprijzen zo'n twee procent opliepen.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de industrie in de regio New York in juni veel minder hard is gekrompen dan in de maand ervoor. De zogeheten Empire State index verbeterde van -15,6 naar -6,0, waar een stijging tot -10,5 werd voorzien.

Dinsdag volgen de Amerikaanse detailhandelsverkopen en industriële productie, die de markten mogelijk in beweging kunnen zetten.

"Naar verwachting zal de economische bijdrage van de consument in de tweede jaarhelft wat afkoelen", verwacht econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen. De spaaroverschotten van Amerikanen zijn inmiddels flink geslonken en nu al spaart het gemiddelde gezin slechts een klein deel van zijn inkomen. "Het vermogenseffect vanuit sterk gestegen aandelenkoersen werkt dan weer ondersteunend", aldus Aben.

Woensdag houdt Wall Street de deuren gesloten, wanneer het in de VS Juneteenth is, de dag waarop het afschaffen van de slavernij wordt herdacht.

Bedrijfsnieuws

Het cijferseizoen loopt ook in de VS op zijn einde. Qua bedrijfscijfers zal er dinsdag aandacht zijn voor de huizenbouwers Lennar en KB Home. Ook publiceren adviesbureau Accenture en supermarktketen Kroger deze week cijfers. En retailgigant Walmart zal in de belangstelling staan, met de start van zijn Walmart+ shoppingevenement, dat alleen toegankelijk is voor leden.

Aandelen van GameStop daalden maandag ruim 12 procent, na de jaarvergadering van de retailer. Vorige week werd de bijeenkomst nog uitgesteld omdat de website crashte door de grote belangstelling van beleggers. Aandeelhouders waren maandag vooral benieuwd naar de recente verkoop van aandelen ter waarde van 2,14 miljard dollar en de algemene koers van het bedrijf. GameStop herhaalde eerdere verklaringen over kostenbesparingsplannen en de sterke balans, maar deed geen nieuwe uitspraken over toekomstige groei-inspanningen.

De aandelen van chip- en softwaremaker Broadcom stegen maandag meer dan 5 procent en boekten daarmee de zevende dagwinst op rij. Vorige week kondigde Broadcom aan dat het van plan is om een aandelensplitsing van 10 tegen 1 uit te voeren.

Aandelen van Adobe stegen vrijdag nog 14,5 procent, maar leverden maandag meer dan een procent in. De Federal Trade Commission klaagt de softwaremaker aan omdat deze klanten verborgen kosten in rekening zou brengen en het te moeilijk zou maken om abonnementen op te zeggen.

Tesla klaagt Matthews International aan omdat de leverancier van batterijen voor elektrische voertuigen vertrouwelijke bedrijfsgeheimen zou hebben onthuld aan andere bedrijven, waaronder concurrenten. Dit schreef de Wall Street Journal maandag op basis van rechtbankdocumenten. Matthews zei in een reactie dat het de aanklacht bestudeert en dat geen materiële impact op de cijfers wordt verwacht. Aandelen Tesla stegen maandag ruim 5 procent, terwijl die van Matthews dik 7 procent daalden.

Starboard Value, dat een belang van ongeveer 500 miljoen dollar heeft in de maker van ontwerpsoftware Autodesk, wil het bedrijf via de rechter dwingen om nieuwe bestuurders aan te stellen. Starboard dringt ook aan op veranderingen bij Autodesk. Het bedrijf reageerde door te zeggen dat het een open dialoog voert met alle aandeelhouders, waaronder Starboard. Het aandeel Autodesk steeg 6,5 procent.

Berkshire Hathaway heeft opnieuw een pluk aandelen verkocht van zijn belang in de Chinese fabrikant van elektrische auto's BYD. Dit bleek uit een registratie bij de toezichthouder op de Hongkongse beurs. Op 11 juni verkocht Berkshire ongeveer 1,3 miljoen BYD-aandelen die genoteerd staan in Hong Kong, waardoor Warren Buffetts bedrijf nog ongeveer 75,7 miljoen aandelen heeft ter waarde van circa 2,3 miljard dollar. De Amerikaanse notering van BYD steeg maandag ruim 2 procent, terwijl de aandelen van Berkshire licht stegen.

Advent International en een dochterbedrijf van het staatsinvesteringsfonds van Abu Dhabi hebben een minderheidsbelang genomen in Fisher Investments. Dit meldde Fisher zondagavond. De twee nieuwe aandeelhouders betalen tussen de 2,5 en 3 miljard dollar voor hun belang, waarmee de vermogensbeheerder van Ken Fisher wordt gewaardeerd op 12,75 miljard dollar.

S&P 500 index                5.473,23 (+0,8%)
Dow Jones index             38.778,10 (+0,5%)
Nasdaq Composite            17.857,02 (+1,0%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag overwegend hoger.

Nikkei 225             38.427,25 (+0,9%)
Shanghai Composite     3.026,61 (+0,4%)
Hang Seng              17.903,06 (-0,2%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0719. Maandagavond noteerde het muntpaar op 1,0735.

USD/JPY Yen   157,68
EUR/USD Euro  1,0719
EUR/JPY Yen   169,05

MACRO-AGENDA:
06:30 Reserve Bank of Australia - Rentebesluit (Aus)
11:00 ZEW economisch sentiment - Juni (Dld)
11:00 Inflatie - Mei def. (eur)
14:30 Detailhandelsverkopen - Mei (VS)
15:15 Industriële productie - Mei (VS)
16:00 Bedrijfsvoorraden - April (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.