Rustige Beursdag zonder Wallstreet...

Gepubliceerd op 19 juni 2024 om 08:06

Goedemorgen, de Europese beurzen waaronder de AEX & de Dax gaan woensdag een iets lagere opening tegemoet. Omdat Wall Street vandaag gesloten is, belooft het een dag met relatief lage handelsvolumes te worden.

IG voorziet een openingsverlies van 5 punten voor de Duitse DAX, een vlakke start voor de Franse CAC 40 en een daling van 10 punten voor de Britse FTSE 100. De AEX future staat opnieuw in de zone 929/931 en dat is vrijwel gelijk aan de slotstand van gisteren...

De Europese beurzen zijn dinsdag hoger gesloten, aansluitend op plussen in de VS maandagavond en dinsdagochtend in Azië.
Dinsdag leek de aandacht vooral uit te gaan naar diverse speeches van Fed-bestuurders, na het rentebesluit van vorige week, om meer details te vernemen over de kansen op één of meerdere renteverlagingen. Een aantal Fed-bestuurders spreekt later dinsdag in het openbaar.

Op de achtergrond speelden de Franse parlementsverkiezingen van 30 juni en 7 juli een rol. Peilingen wijzen erop dat de parlementaire coalitie van Emmanual Macron in de tang zit tussen de linkse coalitie en de Rassemblement Nationale van Marine Le Pen, stelde Barclays.

De meest waarschijnlijk uitkomst van de verkiezingen is een "gehangen parlement", wat leidt tot impasse in het bestuur, dan wel tot "cohabitatie" van Macron en de ultrarechtse parlementariërs, volgens de bank. "Het laatste zou negatiever zijn voor de markten, en op termijn zeker, ook voor de EU-instellingen en het vooruitzicht van verder fiscale en politieke integratie van EU-lidstaten."

De Britse markt keek vooral uit naar woensdag als de inflatiecijfers over mei naar buiten komen in aanloop naar het rentebesluit van de Bank of England op donderdag.  

De Amerikaanse bedrijfsvoorraden stegen in april, bleek dinsdagmiddag, wat niemand verraste. Verder stegen de Amerikaanse detailhandelsverkopen in mei minder hard en werd het cijfer voor april neerwaarts bijgesteld, hetgeen  "meer bewijs" is voor een afkoeling van de consumentenbestedingen, aldus ING. Hiermee komt de discussie over een renteverlaging door de Fed in september weer op gang, volgens de bank.

De olieprijs steeg. Een augustus-future West Texas Intermediate werd 0,7 procent duurder op 8,30 dollar. Brent kostte 84,90 dollar, ook een plus van 0,7 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0739, vrijwel gelijk aan maandagavond.

Bedrijfsnieuws

Carrefour verloor 4,3 procent. Het bedrijf krijgt van de Franse overheid een boete van 200 miljoen euro voor het beleid inzake franchisevestigingen, meldde een Franse krant.

Volvo lijkt de tegenwind in de truckmarkt goed het hoofd te bieden, is de indruk van Deutsche Bank, die dit verwacht vertaald te zien in de resultaten over het tweede kwartaal. Volvo heeft als één van de eerste partijen de productiecapaciteit aan de recente marktomstandigheden aangepast. Volvo sloot 0,3 procent hoger.

Bij Stellantis zijn er nog zorgen over grote voorraden bij dealers in de Verenigde Staten, volgens de analisten.

Shell heeft via dochter Shell Eastern Trading Pte een akkoord bereikt over de acquisitie van Pavilion Energy Pte. Shell haalt met deze acquisitie 6,5 miljoen ton LNG per jaar onder contract in huis en dit draagt bij aan de doelstelling van Shell om de LNG-activiteiten met 20 tot 30 procent te laten groeien in 2030. Er werd dinsdag geen overnamebedrag bekend gemaakt. De koers van Shell steeg 0,3 procent.

Euro STOXX 50          4.915,25 (+0,71%)
STOXX Europe 600       515,01 (+0,69%)
DAX                           18.123,58 (+0,31%)
CAC 40                        7.628,80 (+0,76%)
FTSE 100                    8.191,29 (+0,60%)
SMI                              12.039,64 (+0,30%)
AEX                                 928,19 (+0,55%)
BEL 20                        3.859,60 (+0,61%)
FTSE MIB                 33.315,68 (+1,24%)
IBEX 35                      11.067,70 (+0,99%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street blijft vandaag gesloten vanwege Juneteenth.

De Amerikaanse beurzen bleven dinsdag dicht bij huis, na recente records en zwakke cijfers over de Amerikaanse detailhandelsomzet in mei.

Het aandeel Nvidia steeg intussen verder naar nieuwe records en werd zo weer het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld.

Omdat woensdag de beurzen gesloten blijven voor de herdenking van de afschaffing van de slavernij, Juneteenth genaamd, zou het wel eens een rustige handelsweek kunnen blijven. De negentiende juni is pas sinds enkele jaren een nationale feestdag.

Intussen werden, met kleine marges, toch weer nieuwe records geboekt door S&P500 en Nasdaq, net als maandag. Beleggers zijn volgens Simon Wiersma van ING optimistisch over de winstverwachtingen van Amerikaanse bedrijven. De onzekerheid in Europa door de politieke situatie in Frankrijk is op Wall Street weinig merkbaar, volgens de investment manager.  

"Een prima draaiende economie, vertragende inflatie, hogere verwachtingen voor de winstgroei van bedrijven en zicht op renteverlagingen door de centrale bank vormen prima omstandigheden voor aandelenbeleggers", aldus Wiersma.

Er staan nog grote bedragen langs de zijlijn en als die worden aangesproken, zullen volgens een enquête van Bank of America vooral Amerikaanse aandelen hiervan profiteren.

Citigroup heeft nu ook het koersdoel voor de S&P 500 verhoogd van 5.100 naar 5.600 punten aan het einde van het jaar. Maar, zo waarschuwden strategen van de bank, de risico's nemen toe en een correctie van 5 tot 10 procent in de tweede jaarhelft is niet uitgesloten. Dat zou handelaren "opportunistische" kansen bieden, aldus Citi.

Dinsdag konden beleggers aan de slag met de Amerikaanse detailhandelsverkopen en industriële productie in mei.

De detailhandelsverkopen stegen met 0,1 procent op maandbasis. Gerekend werd op 0,2 procent. De eerder gemelde stabiele omzet in april bleek bij nader inzien een daling met 0,2 procent.

Het cijfer wijst op een afkoelende economie en dat is gunstig voor een snellere renteverlaging door de Federal Reserve en daarmee potentieel goed voor de aandelenkoersen.

De industriële productie steeg in mei harder dan verwacht, met 0,9 procent. Economen rekenden op 0,4 procent.

Bedrijfsnieuws

Nvidia won 3,5 procent nadat Rosenblatt het koersdoel verhoogde van 140 naar 200 dollar. Het aandeel stijgt al weken naar nieuwe toppen en staat inmiddels op 135 dollar, nadat nog geen maand geleden een eerdere top van 95 dollar, die ook nog maar een paar maanden oud was, werd doorbroken.

De marktkapitalisatie van Nvidia bedraagt nu 3,34 biljoen dollar, tegen 3,32 biljoen voor Microsoft, dat 0,2 procent daalde.

Broadcom daalde 1,4 procent. Het aandeel steeg maandag voor de zevende handelsdag op rij en heeft nu de op zeven na grootste marktwaarde onder Amerikaanse bedrijven.

Huizenbouwer Lennar opende de boeken en sectorgenoot KB Home komt nabeurs met cijfers. Verder loopt het cijferseizoen in de VS zo'n beetje op zijn einde. Lennar behaalde afgelopen kwartaal een beter dan verwachte winst en omzet, maar de outlook stelde teleur. Het aandeel daalde 5 procent.

GameStop sloot 2 procent lager. Maandag verloor de retailer 12 procent na de jaarvergadering, waar de retailer herhaalde  kosten te willen besparen.

Occidental Petroleum won 1,7 procent nadat Berkshire Hathaway van Warren Buffett meldde bijna 3 miljoen aandelen te hebben gekocht.

Tesla won 1,4 procent, na een winst van ruim 5 procent voor het aandeel maandag. Sectorgenoot Fisker heeft faillissement aangevraagd en verloor dinsdag ruim de helft van zijn beurswaarde.

Onderwijstechnologiebedrijf Chegg gaat reorganiseren. Het aandeel dat eerder op de dag 11 procent hoger stond, sloot uiteindelijk 3,8 procent hoger.

S&P 500 index                   5.487,03 (+0.25%)
Dow Jones index            38.834,86 (+0,15%)
Nasdaq Composite          17.860,43 (+-0,02%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag verdeeld, maar per saldo hoger.

Nikkei 225                     38.481,77 (+0,0%)
Shanghai Composite      3.020,03 (-0,3%)
Hang Seng                    18.264,51 (+2,0%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0734. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0740 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,0739 op de borden.

USD/JPY Yen   157,85
EUR/USD Euro  1,0734
EUR/JPY Yen   169,44

MACRO-AGENDA:
08:00 Consumenten- en producentenprijzen - Mei (VK)
15:30 Wall Street gesloten op Juneteenth Day
16:00 Vertrouwen huizenbouwers - Juni (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.