De Week van de Kwartaal Expiratie

Gepubliceerd op 17 juni 2024 om 07:59

Goedemorgen, de Europese beurzen waaronder de AEX & de Duitse Dax gaan maandag een licht hogere opening tegemoet op weg naar de expiratie aankomende vrijdag... 

IG voorziet een openingswinst van 33 punten voor de Duitse DAX en een plus van 18 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 32 punten hoger te gaan openen. De AEX future doet het erg goed en nadert de bovenkant van de zone 922925 waardoor we zo'n 6 tot 7 punten hoger staan dan de slotstand van afgelopen vrijdag...

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag behoorlijk lager geëindigd. Het was een passend einde voor een moeizame week op de Europese beurzen, waarbij de Stoxx Europe 600 en Duitse DAX ruim 2 tot 3 procent verloren.

"Europese aandelen hebben het nog altijd vrij goed gedaan dit jaar tot nu toe, met een winst van plus 8 procent, maar de laatste maanden beweegt de Europese aandelenindex zich meer in zijwaartse richting", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Voor de Franse CAC 40 was het een nog beroerdere week, met een verlies van dik 6 procent. De markt lijkt zich in toenemende mate zorgen te maken over het verloop van de Franse parlementsverkiezingen van 30 juni en 7 juli na de winst van Rassemblement National van Marine Le Pen afgelopen zondag bij de Europese verkiezingen en de vervroegde verkiezingen die president Emmanuel Macron in reactie daarop uitriep.

"De Franse CAC-index blijft de druk voelen nu de markten de mogelijke implicaties van een verlies van Macron in de naderende vervroegde verkiezingen afwegen," schreven analisten van Scope Markets.

Een duidelijke overwinning voor Marine Le Pen's extreem-rechtse partij, iets wat de peilingen momenteel suggereren, kan leiden tot een beweging weg van de begrotingsregels van de Europese Unie, aldus Pepperstone.

Als de partij van Le Pen aan de macht komt, kan het renteverschil tussen de Franse en Duitse tienjaarsrente meer dan 80 basispunten worden, waardoor de CAC 40, Franse bankaandelen en de euro verder omlaag gaan, volgens marktkenners.

De Franse tienjaarsrente noteerde vrijdag op 3,114 procent en daarmee op weekbasis licht hoger, terwijl de Duitse tienjaarsrente op 2,35 procent stond en op weekbasis zelfs bijna 27 basispunten daalde. De Amerikaanse variant daalde zo'n 23 basispunten op weekbasis tot 4,21 procent op vrijdag, na een week die in het teken stond van meevallende Amerikaanse inflatiecijfers en een zeer voorzichtige Fed, die nog maar één renteverlaging voorziet in 2024.

Op macro-economisch vlak was er vrijdag aandacht voor het rentebesluit van de Bank of Japan, dat geen verrassingen bevatte. De Japanse centrale bank liet de rente ongemoeid, maar kondigde ook aan dat het overweegt om de aankopen van Japanse staatsobligaties af te bouwen.

Bedrijfsnieuws

In Parijs wist alleen Dassault fractioneel te stijgen. Financials behoorden tot de grootste dalers in de CAC 40, met verliezen van 2,7 tot ruim 5 procent voor BNP Paribas, Crédit Agricole, Société Générale en AXA. Defensiespecialist Thales leverde bijna 7 procent in. De Duitse sectorgenoot Rheinmetall daalde 5,3 procent.

In Frankfurt stonden bankaandelen ook onder druk, met verliezen van 0,8 tot 4,4 procent voor Deutsche Bank en Commerzbank. In Amsterdam daalde ING 1,5 procent en in Milaan verloor UniCredit zelfs 5,6 procent.

Sartorius ging aan kop in de DAX, met een winst van 1,9 procent en Deutsche Boerse won 1,1 procent, net als E.ON.

Ook chipaandelen beleefden een lastige dag. Op de Duitse beurs verloor Infineon 3,8 procent, terwijl ASML 1,4 procent daalde in Amsterdam en STMicroelectronics 3,2 procent in moest leveren in Parijs.

Supermarktketen Tesco liet over het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar een omzetgroei op een vergelijkbare basis zien van 3,4 procent, met in het VK een plus van 4,6 procent. De outlook voor het boekjaar werd vrijdag bevestigd. Volgens Citi Research was het VK beter dan verwacht. De koers steeg 2,6 procent in Londen.

Casino Guichard-Perrachon kan volgens zakenbank Bryan Garnier nog altijd niet herinvesteren als zou moeten en dat kan volgens de bank voor druk op het onlangs gesplitste aandeel zorgen. De eerstvolgende bedrijfscijfers zijn volgens de bank dan ook essentieel. De koers daalde vrijdag meer dan 10 procent.

ledingretailer Hennes & Mauritz liet een herstel zien dat volgens UBS kan leiden tot een margeverbetering in het lopende en volgend boekjaar. UBS verhoogde het advies van Neutraal naar Kopen. UBS vindt dat de markt zich te conservatief opstelt ten opzichte van de marge-vooruitzichten. De koers steeg 2,4 procent in Stockholm.

Euro STOXX 50         4.841,32 (-1,9%)
STOXX Europe 600        511,05 (-1,0%)
DAX                  18.002,02 (-1,4%)
CAC 40                7.503,27 (-2,7%)
FTSE 100              8.146,86 (-0,2%)
SMI                  12.044,59 (-0,4%)
AEX                     918,72 (-0,6%)
BEL 20                3.833,37 (-0,9%)
FTSE MIB             32.665,21 (-2,8%)
IBEX 35              10.992,30 (-1,0%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat maandag een naar verwachting nagenoeg vlak van start. Ondanks een ingekorte vakantieweek omdat Juneteenth op woensdag valt, heeft Wall Street genoeg om naar uit te kijken. Er wordt onder meer wel enige volatiliteit verwacht op de markten in de aanloop naar 'triple witching' op vrijdag - een gebeurtenis waarbij aandelenopties, aandelenindexfutures en aandelenindexopties allemaal op dezelfde dag aflopen.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag overwegend iets lager geëindigd, waarbij de S&P 500 nipt onder zijn recordstand sloot, terwijl de Nasdaq wel een nieuwe all time high bereikte.

Op weekbasis steeg de S&P 500 ruim 1,5 procent en won de Nasdaq zelfs meer dan 3 procent. De Dow Jones index leverde een half procent in.

Beleggers kwamen op adem aan het einde van een belangrijke beursweek, die in het teken stond van Amerikaanse inflatiecijfers, die positief uitvielen, en het rentebesluit van de Federal Reserve. De Fed toonde zich voorzichtig en lijkt momenteel nog maar op één renteverlaging in 2024 te rekenen.

"Hoewel de Fed zich conservatief opstelde en de beleidsrente woensdag niet verlaagde, gaat de markt ervan uit dat vroeg of laat de rente toch verlaagd kan worden omdat de inflatiecijfers in een dalende trend zitten. De [donderdag] gepubliceerde cijfers over de werkloosheidsaanvragen en producentenprijzen bevestigen dat beeld", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

De inflatieverwachting zoals gemeten door de Universiteit van Michigan bracht vrijdag minder goed nieuws, met een stabilisering op 3,3 procent tussen eind mei en half juni. De inflatieverwachting op lange termijn steeg zelfs licht. Het consumentenvertrouwen daalde ondertussen verder, van 69,1 in mei naar 65,6 halverwege deze maand.

Op macro-economisch vlak werd verder bekend dat de Amerikaanse importprijzen in mei onverwacht zijn gedaald. De importprijzen daalden 0,4 procent op maandbasis na een plus van 0,9 procent een maand eerder. De verwachting van economen vooraf wees op een stabiel patroon.

De olieprijzen daalden licht richting het weekend, maar stegen op weekbasis circa vier procent, nadat de OPEC vasthield aan de verwachting dat de mondiale vraag naar olie relatief sterk zal toenemen in 2024. Goldman Sachs voorspelt verder een solide Amerikaanse vraag naar brandstof voor deze zomer.

Maar of de olieprijzen vanaf dit punt verder kunnen stijgen, blijft onzeker, volgens Commerzbank. "Gezien de nog steeds onzekere vooruitzichten voor de belangrijkste economische regio's is een verdere prijsstijging voorlopig niet te verwachten," aldus de Duitse bank.

De obligatierentes daalden vrijdag verder. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde 4 basispunten naar 4,212 procent, en dat is het laagste niveau sinds april. De tweejaarsrente noteerde onder de 4,70 procent.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van softwareleverancier Adobe stegen 14,5 procent, nadat het bedrijf de winstverwachtingen overtrof en de omzetvooruitzichten voor het hele jaar verhoogde. De CEO zei dat de interesse in AI nieuwe klanten aantrok.

Aandeelhouders van Tesla keurden vannacht zowel een megabonus voor oprichter Elon Musk goed alsmede het plan van de autofabrikant om zijn thuisbasis naar Texas te verhuizen. Tesla-aandelen gingen vrijdag 2,4 procent lager.

Een bericht op Reddit van meme-aandelen-speculant Keith Gill leek erop te wijzen dat hij zijn opties op GameStop had verkocht en zijn aandelenpositie had vergroot. Het aandeel daalde vrijdag 1,4 procent. Donderdag steeg het aandeel nog ruim 14 procent.

Vliegtuigbouwer Boeing onderzoekt een kwaliteitsprobleem met zijn niet-geleverde 787 Dreamliner-vliegtuigen, terwijl de fabrikant al onder verscherpt toezicht staat. Het aandeel verloor 1,9 procent.

Arm Holdings daalde licht. De Britse chipproducent zal Sirius XM vervangen in de Nasdaq 100 index en andere Nasdaq indexen voor de start van de handel op 24 juni.

Hasbro won 6 procent, nadat het een koopadvies kreeg van Bank of America.

S&P 500 index                5.431,60 (-0,04%)
Dow Jones index             38.589,16 (-0,2%)
Nasdaq Composite            17.688,88 (+0,1%)

AZIË

De Aziatische beurzen zijn overwegend rood gekleurd, maar de verliezen werden nog enigszins beperkt door de betere dan verwachte Chinese detailhandelsverkopen.

De People's Bank of China handhaafde, zoals verwacht, de rentes.

De Chinese detailhandelsverkopen overtroffen in mei de verwachtingen en stegen met 3,7 procent vergeleken met een jaar geleden, en overtroffen daarmee de verwachtingen van een stijging van 3 procent, bleek uit een peiling van Reuters onder economen.

De industriële productie groeide echter met 5,6 procent op jaarbasis, vergeleken met een verwachte stijging van 5,9 procent, terwijl de investeringen in vaste activa met 4 procent stegen ten opzichte van mei vorig jaar, waarmee ze net de voorspelling van 4,2 procent overtroffen.

Nikkei 225             38.000,05 (-2,0%)
Shanghai Composite     3.017,12 (-0,5%)
Hang Seng              17.978,30 (+0,2%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0701. De euro handelde vrijdagavond rond 1,07 dollar. Het muntpaar verloor op weekbasis rond een procent, kampend met zowel euro zwakte als dollar sterkte, "en daarmee houdt de volatiliteit nog even aan", zei valutahandelaar Paul Erdmann van valutabroker Ebury tegen ABM Financial News.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.