AEX & Dax futures fors lager door escalatie Midden-Oosten

Gepubliceerd op 19 april 2024 om 07:55

Goedemorgen, de Europese beurzen waaronder de AEX & de Dax gaan vrijdag een fors lagere opening tegemoet, nadat Israël vannacht een raketaanval op Iran uitvoerde...

IG Markets voorziet een openingsverlies van 259 punten voor de Duitse DAX, een min van 90 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 76 punten voor de Britse FTSE 100. Onze AEX future is uit het dalende kanaal gebroken en teruggezakt naar de steunzone 845/842.50 uit de weekgrafiek. Meer hierover na 10 uur in de Dag Updates, of neem abonnement op de Trade Service en krijg live Long & Short signalen...

De Europese beurzen zijn donderdag hoger gesloten, na een relatief tamme sessie. Dit terwijl de speculaties over de eerste renteverlaging door de Europese Centrale Bank in juni voortduren.

Eerder op de dag vertelde ECB-beleidsmaker François Villeroy de Galhau aan CNBC dat de centrale bank in juni de rente zou moeten verlagen om te voorkomen dat ze achterop raakt op de inflatiecurve.

Ook Klaas Knot van De Nederlandsche Bank vindt een eerste stap in juni geen gekke gedachte. "Ik voel me hier niet onprettig bij", aldus Knot. De inflatie zal blijven dalen, denkt de bankier, en zal in 2025 de gewenste 2 procent bereiken. Wel waarschuwde hij dat het "een hobbelige weg" is. Belangrijkste risico noemde Knot dat de lonen sneller stijgen dan de arbeidsproductiviteit. Hij hield wel een slag om de arm en benadrukte dat het rentebeleid afhankelijk is van de macro-economische data die binnenkomen.

Stijgers en dalers

In Frankfurt waren het RWE, Deutsche Bank, Commerzbank, Continental en Adidas,  die tussen de 2,0 en 2,7 procent konden bijschrijven.

Sartorius kreeg daarentegen een flinke tik te verwerken en daalde met 15,4 procent. Het biotechbedrijf deed het over het eerste kwartaal minder goed dan verwacht door een zwakke omzetontwikkeling bij de divisie bioprocessing en een tegenvallende orderinstroom. Verder zat er nogal wat zwakte in China.

In Parijs was Edenred de grootste stijger met een winst van 4,9 procent, gevolgd door Schneider Electric met een winst van 2,8 procent.

Danone kon 0,9 procent bijschrijven. Het bedrijf heeft over het eerste kwartaal de omzet op gerapporteerde basis zien afnemen, terwijl de outlook voor dit jaar werd bevestigd. Voor het lopende boekjaar verwacht Danone nog altijd een vergelijkbare omzetgroei van 3 tot 5 procent, met een gematigde verbetering van de terugkerende operationele marge.

Sanofi, Thales en STMicroelectronics verloren alle drie ongeveer 1 procent.

In Amsterdam viel de daling op van de technologiefondsen. ASML verloor 1,4 procent, Besi 2,7 procent en ASMI zelfs 6,1 procent. Dit had wellicht te maken met de zwakke vooruitzichten die het Taiwanese TSMC vanochtend presenteerde.

Nokia heeft conform verwachting een trage jaarstart achter de rug. De outlook voor heel het jaar werd gehandhaafd. Nokia voorziet daarmee nog altijd een vergelijkbare operationele winst van 2,3 tot 2,9 miljard euro. Het aandeel sloot 2,2 procent hoger.

Easyjet sloot 2,3 procent hoger. Het luchtvaartbedrijf verwacht in de eerste helft van het lopende boekjaar minder verlies te hebben gemaakt, waarbij de maatschappij sprak van een sterke vraag naar zomervluchten.

Het Zwitserse technologiebedrijf ABB kon 6,0 procent bijschrijven. De onderneming verhoogde de outlook voor de EBITA-marges van 16,0 naar 18,0 procent, terwijl de consensus op 17,2 procent zit, zo bleek donderdag uit de resultaten over het eerste kwartaal.

Deliveroo steeg 4,5 procent, nadat de kwartaalresultaten iets boven de verwachtingen uitkwamen. Wel verloor de maaltijdbezorger marktaandeel in het VK en Ierland. Volgens Shore Capital kan dit een punt van zorg zijn voor beleggers. Just Eat Takeaway profiteerde en steeg 5,8 procent.

Euro STOXX 50          4.936,57 (+0,46%)
STOXX Europe 600       499,70 (+0,24%)
DAX                           17.837,40 (+0,38%)
CAC 40                        8.023,26 (+0,52%)
FTSE 100                    7.877,05 (+0,37%)
SMI                              11.230,43 (-0,01%)
AEX                                 865.36 (+0,00%)
BEL 20                        3.826,58 (+0,84%)
FTSE MIB                 33.881,50 (+0,74%)
IBEX 35                      10.765,00 (+1,23%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag in het rood.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag verdeeld gesloten.

Wederom hadden de indices moeite om de openingswinsten vast te houden om uiteindelijk toch nog verdeeld te sluiten.

Beleggers lijken wat terughoudender te zijn geworden na de aangepaste renteverwachtingen van de Federal Reserve. Ook Fed-bestuurder John Williams gaf donderdag in een toespraak aan geen haast te hebben met een renteverlaging. Dat was opnieuw een bevestiging dat een verlaging voorlopig niet aan de orde is voor de Federal Reserve.

De kans op een verlaging in juni is inmiddels gedaald tot circa 16 procent. Volgens de CME FedWatch Tool rekent het merendeel van de markt nu op een eerste rentedaling in september.

"Op Wall Street toont het algehele marktbeeld een uitdagend tweede kwartaal, wat in schril contrast staat met de sterke marktprestaties in de eerste maanden van het jaar. "Alle belangrijke indexen worden momenteel verhandeld onder hun 50-daagse gemiddelden, wat technisch gezien een verzwakking heeft veroorzaakt", volgens beleggingsspecialist Justin Blekemolen van online broker Lynx. "Deze daling wordt grotendeels veroorzaakt door een sterke correctie bij diverse technologieaandelen", aldus Blekemolen.

Op macro-economisch vlak was er donderdag aandacht voor de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS, die stabiel bleven op 212.000 stuks. Verder verbeterde de Philadelphia Fed index in de VS in april onverwacht en daalde de aanstaande woningverkopen in maart. De index voor leidende indicatoren in de VS daalde in maart weer, na een opleving in februari, toen voor het eerst in twee jaar een stijging werd gerapporteerd.

De olieprijzen wisten na de tik van woensdag gedurende de dag wat te herstellen en noteerde een vat WTI-olie 0,1 procent hoger op 82,73 dollar. Hoewel er wat risicopremie voor een verder escalerend conflict tussen Israël en Iran is weggevloeid, blijft de situatie gespannen en onzeker.

Stijgers en dalers

Alcoa daalde 0,2 procent. De aluminiumproducent opende woensdagavond nabeurs de boeken en dook afgelopen kwartaal opnieuw in de rode cijfers. Het verlies was ook groter dan een jaar geleden, te wijten aan lagere aluminiumprijzen en hogere kosten. Verder daalde ook de omzet.

De Trump Media & Technology Group steeg met 25,7 procent, nadat het bedrijf gisteren ook al 15,6 procent kon bijschrijven

Het aandeel D.R. Horton noteerde 0,1 procent hoger, nadat de Amerikaanse huizenbouwer in het afgelopen kwartaal de winst en omzet harder dan verwacht zag stijgen. Bovendien werd de outlook voor heel dit boekjaar verhoogd.

De aandelen van Blackstone daalden met 2,3 procent. Dit ondanks dat de private-equitygigant hogere kwartaalwinsten rapporteerde, omdat de waarde van zijn investeringen steeg. Vooral dankzij de infrastructuurportefeuille.

Alaska Air Group won 4,0 procent, nadat het een kleiner dan verwacht kwartaalverlies boekte. De inkomsten werden negatief beïnvloed door de problemen met een vliegtuigdeurplug tijdens de vlucht en de daaropvolgende Boeing 737 MAX 9 die aan de grond liep.

De aandelen van kredietrapportagebedrijf Equifax daalden met 8,5 procent. De resultaten en de vooruitzichten van het voor het huidige kwartaal lagen beide niet in de lijn met de verwachtingen van analisten.

Nokia kon 3,6 procent bijschrijven. Het bedrijf heeft conform verwachting een trage jaarstart achter de rug. Dit meldde het Finse bedrijf donderdagochtend. Nokia sprak van een uitdagend klimaat, maar de ordertrends zijn aan het verbeteren, met name in Netwerk Infrastructuur, benadrukte het bedrijf.

Biotech- en genomicabedrijf 23andMe overweegt om van de beurs te gaan, bleek woensdag nabeurs uit een registratie bij beurswaakhond SEC. Het aandeel noteerde 42 procent hoger.

Nabeurs overtrof Netflix de verwachtingen, maar was de outlook wat magertjes en daalde het aandeel nabeurs 3,5 procent.

PPG reageerde nauwelijks na de cijfers. PPG Industries boekte een hogere winst in het eerste kwartaal doordat de inputkosten daalden, maar de omzet daalde door lagere volumes in zowel de prestatiecoatings- als de industriële coatingsactiviteiten. Wel heeft het bestuur toestemming gegeven voor de terugkoop van 2,5 miljard dollar aan gewone aandelen.

S&P 500 index                   5.011,12 (-0,22%)
Dow Jones index            37.775,38 (+0,06%)
Nasdaq Composite          15.601,50 (-0,52%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag over de brede linien lager na de aanval van Israël op Iran.

Nikkei 225                     37.108,15 (-2,6%)
Shanghai Composite      3.062,000 (-0,4%)
Hang Seng                    16.184,02 (-1,2%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0635. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,0640.

USD/JPY Yen   154,30
EUR/USD Euro  1,0635
EUR/JPY Yen   164,10

MACRO-AGENDA:

08:00 Producentenprijzen - Maart (eur)
08:00 Detailhandelsverkopen - Maart (VK)
08:45 Ondernemersvertrouwen - April (Fra)

BEDRIJFSNIEUWS:

09:00 KPN - Ex-dividend
00:00 CM.com – Jaarvergadering
00:00 NSI – Jaarvergadering
07:00 WDP - Cijfers eerste kwartaal
13:00 American Express - Cijfers eerste kwartaal (VS)
13:00 Procter & Gamble - Cijfers derde kwartaal (VS)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.