Iets hogere opening voor AEX & Dax

Gepubliceerd op 22 april 2024 om 08:07

Goedemorgen, de Europese beurzen waaronder de AEX & de Dax gaan maandag naar verwachting een hogere opening tegemoet, in wat een drukke cijferweek belooft te worden...

IG voorziet een openingswinst van 55 punten voor de Duitse DAX en een plus van 45 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 68 punten hoger te openen,  de AEX future staat met 864.50 ongeveer 4,5 punt hoger.

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag terughoudend het weekend ingegaan. De berichten over een Israëlische aanval op Iraanse doelen voeden met name tijdens de ochtendsessie de vrees voor escalatie in de regio, zeker nadat Teheran eerder aangaf elke gewelddadige actie van Israël te vergelden.

Gedurende de middaghandel veerden de Europese beurzen op en verlieten beleggers veilige havens als olie, de dollar en goud.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management wees erop dat de vergeldingsactie van Israël vrij beheerst en gecontroleerd was. "Nu is het afwachten hoe Iran zal reageren." Mocht er een tegenreactie komen dan zullen de beurzen wat verder zakken, maar vooralsnog lijkt de kans op de-escalatie groter", zei de expert.

Op macro-economisch vlak was het vrijdag vrij rustig. De producentenprijzen in Duitsland zijn in maart gedaald, maar minder sterk dan in de maand ervoor. Op jaarbasis daalden de prijzen met 2,9 procent, na een daling met 4,1 procent in februari.

Verder bleven de Britse detailhandelsverkopen in maart stabiel ten opzichte van de maand ervoor. Er werd gerekend op een stijging van 0,3 procent.

Bedrijfsnieuws

L'Oréal zat met de kwartaalomzet boven de consensus, maar waarschuwde wel voor minder vraag in China en druk in de VS. Het aandeel won 5,0 procent in Parijs.

Man Group presteerde over het eerste kwartaal minder goed dan verwacht, maar volgens Citi Research is de mix van het vermogen onder beheer positief. Citi verwacht geen wijzigingen in de margemix voor de tweede helft van het jaar. Het aandeel daalde met 6,6 procent in Londen.

Banco de Sabadell wordt volgens RBC Capital Markets nog steeds niet op waarde geschat, ook al is de Spaanse bank bestand tegen lagere rentestanden in Spanje en het VK. RBC is het aandeel gaan volgen met een Outperform advies en een koersdoel van 1,90 euro. Het aandeel sloot vrijdag toch 1,2 procent.

Elders wisten financials overwegend in het groen te blijven, met winsten voor onder meer Deutsche Bank, Commerzbank, ING en UniCredit. Europese halfgeleideraandelen Infineon, SMTicroelectronics en ASML stonden juist onder druk, met verliezen van meer dan 2 procent.

De Deense brouwer Royal Unibrew verhoogde donderdag nabeurs de jaaroutlook. Unibrew verwacht in 2024 een groei van de EBIT van 9 tot 19 procent van eerder 5 tot 15 procent. Deze verhoging betekent dat de EBIT dit jaar uit zal komen tussen de 1,875 en 2,025 miljard kroon. De omzet steeg autonoom met 10 procent. Het aandeel steeg 18,1 procent. Heineken won in Amsterdam 1,9 procent. In Brussel steeg AB InBev 1,5 procent.

WDP heeft in het eerste kwartaal een sterke stijging van de winst geboekt, terwijl de outlook werd bevestigd. Het aandeel won 3,1 procent in Brussel.

Euro STOXX 50         4.918,09 (-0,4%)
STOXX Europe 600        499,29 (-0,1%)
DAX                  17.737,36 (-0,6%)
CAC 40                8.022,41 (-0,01%)
FTSE 100              7.895,85 (+0,2%)
SMI                  11.296,40 (+0,6%)
AEX                     860,01 (-0,6%)
BEL 20                3.827,75 (+0,03%)
FTSE MIB             33.922,16 (+0,1%)
IBEX 35              10.729,50 (-0,3%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat maandag een hogere opening tegemoet, waarbij de S&P 500 future 0,3 procent hoger noteert.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag overwegend lager geëindigd, met een stevige daling voor techfondsen.

Door de rally sinds oktober vorig jaar is de aandelenmarkt 'priced for perfection' en dat betekent dat elke tegenslag voor een koersreactie kan zorgen, stelden analisten van Bank of America.

Op weekbasis leverden de S&P en Nasdaq 3 tot 5,5 procent in. Het sentiment werd gedrukt door de rentevrees en de gespannen situatie in het Midden-Oosten.

De verwachtingen voor een renteverlaging zijn flink getemperd, volgens beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx, "met economen die nu denken dat de Federal Reserve pas in september of mogelijk zelfs helemaal niet dit jaar de rente zal verlagen." Ook neemt de angst voor een heropleving van de inflatie toe", zei Blekemolen.

Stijgende olieprijzen verhogen de kosten voor consumenten en kunnen de bredere inflatie verder aanwakkeren. Een eventuele escalatie zou van invloed kunnen zijn op de timing van toekomstige renteverlagingen door de Fed.

Deze week gaat het Amerikaanse cijferseizoen in volle vaart verder, met "4 van de Magnificent 7-aandelen met Tesla, Alphabet, Microsoft en Meta die rapporteren. "Dan wordt het pas echt interessant", aldus Vranken.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van Super Micro Computer stonden vrijdag fors onder druk en daalden meer dan 23 procent. De producent van onder meer chips die worden ingezet voor kunstmatige intelligentie, besloot om niet met voorlopige cijfers te komen voorafgaand aan de definitieve kwartaalresultaten eind april. Omdat er nu geen voorlopige update volgt, vrezen beleggers dat de resultaten niet heel sterk zullen zijn en hooguit in lijn met de verwachtingen of zelfs slechter.

Tech beleefde vrijdag sowieso een moeilijke dag. Micron, Advanced Micro Devices en Nvidia daalden zo'n 5 tot 10 procent.

Tesla verloor bijna 2 procent. De fabrikant van elektrische voertuigen roept 3.878 Cybertrucks terug om defecte gaspedalen te repareren of vervangen

Netflix sloot ruim 9 procent lager. De streamingreus wist de verwachtingen in het afgelopen kwartaal wel te verslaan, maar de outlook viel beleggers toch tegen. Netflix kon in het eerste kwartaal 9,3 miljoen nieuwe abonnees bijschrijven, terwijl de markt rekende op een toename van 5,1 miljoen klanten.

Procter & Gamble heeft de outlook voor het lopende boekjaar verhoogd. De aangepaste winst per aandeel zal volgens P&G dit jaar stijgen met 10 tot 11 procent tegenover eerder 8 tot 9 procent op jaarbasis. In het afgelopen kwartaal steeg de omzet beperkt en was die met 20,2 miljard dollar licht onder de verwachting. De aangepaste winst per aandeel van 1,52 dollar was wel beter dan verwacht. Het aandeel steeg een half procent.

American Express heeft in het eerste kwartaal meer omzet behaald en de winst nog sterker zien stijgen. Dat bleek vrijdag uit de kwartaalcijfers van het creditcardbedrijf. De outlook werd gehandhaafd. Het aandeel steeg meer dan 6 procent en hield daarmee de Dow Jones index in het groen. Dow-zwaargewicht UnitedHealth eindigde 1,6 procent hoger.

Schlumberger heeft in het eerste kwartaal de omzet en de resultaten zien toenemen. Het voldeed daarmee aan de verwachtingen en wil in de komende twee jaar 7 miljard dollar aan de aandeelhouders uitkeren. Dit bleek vrijdag uit de resultaten van de Amerikaanse oliedienstverlener. Het aandeel verloor ruim 2 procent.

PPG Industries boekte in het eerste kwartaal van 2024 een hogere winst doordat de inputkosten daalden, maar de omzet daalde door lagere volumes in zowel de prestatiecoatings- als de industriële coatingsactiviteiten. Het aandeel daalde meer dan 3 procent.

Paramount Global steeg ruim 13 procent, nadat The New York Times meldde dat de filmstudiodivisie van Sony in gesprek is met Apollo Global Management over een bod op Paramount.

S&P 500 index                4.967,23 (-0,9%)
Dow Jones index             37.986,40 (+0,6%)
Nasdaq Composite            15.282,01 (-2,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteren verdeeld. Het belangrijkste nieuws was dat de Chinese rentetarieven voor leningen met een looptijd van één en vijf jaar ongewijzigd bleven op respectievelijk 3,45 en 3,95 procent. De vijfjarige lening fungeert als de koppeling voor de meeste vastgoedhypotheken.

Nikkei 225             37.265,85 (+0,6%)
Shanghai Composite     3.050,89 (-0,5%)
Hang Seng              16,506.66 (+1,74%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0664. Vrijdagavond noteerde het muntpaar op 1,0652.

USD/JPY Yen   154,69
EUR/USD Euro  1,0664
EUR/JPY Yen   164,98

MACRO-AGENDA:

00:00 Consumentenvertrouwen - April (NL)
00:00 Prijzen bestaande koopwoningen - Maart (NL)
06:30 Investeringen - Februari (NL)
14:30 Chicago Fed index - Maart (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen - April vlpg (eur)

BEDRIJFSNIEUWS:

07:00 SAP - Cijfers eerste kwartaal (Dld)
00:00 ING - JaarvergaderingReactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.