Powell speelt voor Kerstman

Gepubliceerd op 14 december 2023 om 11:12

Gisterenavond kwam de Amerikaanse Centrale Bank met hun laatste rentebesluit van 2023.

Zoals door iedereen was verwacht hield de Fed de rente onveranderd tussen de 5,25% & 5,50%. Tijdens de persconferentie werd duidelijk dat de Fed van plan is om komend jaar de rente met 0,75% te verlagen en ook in 2025 verdere verlagingen door te voeren tot een rentestand van zo'n 2,5% voor de langere termijn. 

Deze woorden werkte als een rode lap voor de Bulls waardoor de koersen van de Amerikaanse indices & de Europese futures omhoog zijn geschoten waardoor de Dax voorbeurs zo'n 160 punten hoger stond en onze AEX ruim 6% hoger van start ging.

De vraag is nu, hoeveel hoger het nog kan na de wekenlange stijging die we inmiddels al achter de rug hebben? Persoonlijk denk ik dat we zachtjes aan zijn aangekomen bij de voorlopige top. We hebben net de Dax zien pieken op 17004 en sindsdien is de koers al aan het zakken. Daarnaast is het de laatste (volledige) handelsweek van het jaar en verwacht ik dat grote instellingen nog wat winst zullen afromen de komende dagen.

 

AEX daggrafiek

Dax daggrafiek

Op de daggrafiek van zowel de AEX als ook van de Dax zien we dat de RSI is opgelopen tot dik 84. Bij de Dax is dit zelfs 89. De laatste keer dat we dit gezien hebben was in het jaar 2000 en we weten wat er daarna is gebeurd...

Meer over de koersen van de AEX & Dax lees je in de DagUpdates.

Ik vermoed dan ook dat we volgend jaar minder naar de rentes zullen gaan kijken, maar meer naar bedrijfsresultaten en economische groei. De lonen zijn hard gestegen waardoor bedrijven hun producten wederom duurder zullen moeten maken/verkopen. Daarnaast blijft de inflatie komend jaar met een gemiddelde van 2,8% relatief hoog. Word vervolgd...

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.