Eindejaarsrally weer vroeg dit jaar.

Gepubliceerd op 11 december 2023 om 16:58

Elke keer aan het einde van het jaar maken traders en beleggers een klein sprongetje wanneer de koersen van de financiële markten weer opveren want dan begint de eindejaarsrally, of ook wel kerstrally genoemd.

Dit jaar zijn de beurskoersen van onder andere de AEX, Dax & Nasdaq wel erg vroeg aan de opmars begonnen. Als we bijvoorbeeld kijken naar de daggrafiek van de AEX, dan zien we dat de index vanaf de bodem op vrijdag 27 oktober al zo'n 10% is gestegen en dat is echt een behoorlijke stijging in zo'n korte tijd. De laatste keer dat de AEX zoveel steeg in zo'n korte tijd was vorig jaar begin oktober toen de eindejaarsrally van 2022 begon... 

 

(tekst gaat verder onder de grafiek)

 

AEX daggrafiek

Nu het jaar zijn einde echt nadert en we komende week eigenlijk alleen de Centrale Banken en de grote expiratie nog over hebben als ''belangrijke'' agendapunten lijkt het er op dat de AEX onderweg om het jaar boven de 800 puntengrens te gaan sluiten. Op dit moment is de AEX aangekomen bij de dalende toppenlijn uit de weekgrafiek en de top uit juli tussen 785 & 795, als deze horde is genomen kunnen we verder naar 800 en zelfs iets daarboven.

In de meeste gevallen gaat zo'n rally ook aan het begin van het nieuwe jaar nog even door, maar er komen toch wel wat signalen dat we moeten oppassen voor een eventuele Pullback. Zoiezo zijn de stijgende bodemlijnen die we op de daggrafieken van de AEX & Dax zien niet vol te houden en ook de RSI staat op dit moment boven de 80 en al een behoorlijke tijd boven de 70 wat aangeeft dat het niet zo'n goed idee is om bij deze standen nog voor een SwingTrade in te stappen.

Kortom, voor wie al in een Long positie zit is het goed vertoeven en lijkt er nog wel een paar procentjes bij te kunnen de komende weken, maar waar dat mogelijk is lijkt het me ook wel verstandig om wat winst af te gaan romen. Ik ben ervan overtuigd dat we het grootste gedeelte van de eindejaarsrally al gehad hebben.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.