Wat staat ons te wachten op de financiële markten

Gepubliceerd op 23 maart 2023 om 09:35

Word het stijgen, of dalen...?

Het zijn spannende tijden op de financiële markten, de afgelopen weken zijn er al een aantal banken omgevallen en daarnaast moeten Centrale Banken de rentes blijven verhogen in verband met de hoog blijvende inflatie.

Echter, zien we in de VS dat de financiële markten er zich nog betrekkelijk weinig van aantrekken. Zo wist de Nasdaq vorige week nog ruim 650 punten te stijgen terwijl die index de meest risico volle aandelen heeft.

Ik krijg de afgelopen periode veel de vraag wat mijn visie is en ik probeer daar altijd zoveel als mogelijk van weg te blijven aangezien een mening er niet zoveel toe doet op de financiële markten.

Daarnaast moet ik tijdens het analyseren van de grafieken proberen zo neutraal mogelijk te blijven en me niet laten lijden door de waan van dat moment.

Zo nu en dan een column om mijn mening te ventileren...

Nu heb ik besloten om mijn visie op de markten zo af en toe op te schrijven in een column zodat ik dit gescheiden hou van de analyses.

Als ik naar de middellange grafieken kijk, dan zie ik de afgelopen weken steeds meer tekenen van een topproces, zoals hogere volumes op de dalingen en omkeerpatronen als stijgende wiggen. Daarnaast staan er nog flink wat Gaps open die op termijn een keer gesloten moeten worden. 

Het lijkt dan ook slechts een kwestie van tijd voordat we een vervolg, of nieuwe Bearmarkt krijgen, maar ik blijf voorzichtig de situatie veranderd met de dag en vergeet niet dat er nog steeds erg veel geld in de markt is van alle stimuleringen van Centrale Banken de afgelopen jaren wat een plek zal blijven zoeken.

De rentes zijn dan wel wat gestegen, maar ten opzichte van de huidige inflatie nog lang niet winstgevend. Zo geeft de Nederlandse Bank op dit moment 2% rente terwijl de inflatie rond de 10% is. Een verlies van dik 8% op jaarbasis.

Kortom, ik verwacht komende weken meer duidelijkheid te krijgen van de grafieken aankomende vrijdag is de kwartaal expiratie en die speelt momenteel ook een rol. En vanavond natuurlijk die Fed die voor een verrassing kan zorgen door de rente niet met 0,25% maar met 0,50% te verhogen.