Onafhankelijkheidsdag VS.

Gepubliceerd op 4 juli 2024 om 08:32

Goedemorgen, de Europese beurzen waaronder de AEX & de Dax gaan donderdag een hogere opening tegemoet, waarbij er niet hoeft te worden gerekend op de steun van Wall Street, aangezien de Amerikaanse aandelenmarkten vandaag gesloten blijven vanwege Fourth of July. Wel kunnen beleggers reageren op de notulen van de laatste Fed-vergadering.

IG voorziet een openingswinst van 20 punten voor de Duitse DAX, een plus van 14 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 14 punten voor de Britse FTSE 100. De AEX future staat op dit moment in de topzone 933/935. Word het draaien, of breken voor de index..?

De aandelenmarkten in Europa sloten woensdag hoger, na een rustige handelsdag in aanloop naar de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag die Wall Street donderdag gesloten houdt.

De Europese beurzen profiteerden gisteren van nieuwe records op Wall Street op dinsdag. Nadat Fed-voorzitter Jerome Powell indicaties zei te zien dat de inflatie weer in een dalende trend zit, daalden de obligatierentes, anticiperend op een aanstaande renteverlaging door de Fed. Dit steunde de aandelenkoersen volgens marktvolgers bij Lynx. Powell benadrukte nog steeds dat de Fed “de tijd kan nemen” met het verlagen van de rente, gezien de sterke economie en dito arbeidsmarkt, maar hier werd door de markt minder waarde aan toegedicht.

Macro-economisch nieuws kwam uit de dienstensector. In de eurozone was het beeld dat de inkoopmanagers gaven verdeeld, maar per saldo groeide de dienstensector minder hard. De index voor de dienstensector ging van 53,2 naar 52,8. Economen rekenden al op een vergelijkbare daling tot 52,6.

Cyrus de la Rubia, hoofdeconoom bij Hamburg Commercial Bank, zei woensdag dat de groei in de eurozone volledig te danken is aan de dienstensector. Die groei is breed gedragen, en dat noemde hij "bemoedigend".

De Europese Centrale Bank, die in juni de rente verlaagde, zal volgend De Rubia steun voor die beslissing vinden in het rapport van woensdag. Dat liet namelijk zien dat de inputprijzen in het laagste tempo in drie jaar stegen. Toch blijft de centrale bank volgens de econoom voorzichtig, omdat de prijzen nog altijd ruim hoger liggen dan voor de coronacrisis.

De producentenprijzen in de eurozone bleken in mei nog steeds te dalen, met 0,2 procent, wat wel minder sterk was dan de daling met 1,0 procent in april. Op jaarbasis waren de producentenprijzen 4,2 procent lager, deels door lagere energieprijzen. In april was de daling op jaarbasis 5,7 procent.

De Europese belegger wacht intussen op nieuwe verkiezingsuitslagen. De Britten gaan vandaag naar de stembus en de centrumlinkse Labour-partij staat in de peilingen op winst, wat volgens analisten gunstig zou worden opgevat door de markten. De uitkomst van de tweede verkiezingsronde in Frankrijk aanstaande zondag is veel onzekerder.

Bedrijfsnieuws

Bpost sloot 7,5 procent lager in Brussel na een winstwaarschuwing. Het bedrijf verwacht dit boekjaar een aangepaste EBIT van 165 tot 185 miljoen euro, fors lager dan de 248,5 miljoen een jaar eerder. Bpost houdt daarbij ook rekening met het aanhoudende ongunstige marktklimaat.

In Amsterdam daalde sectorgenoot PostNL 1,4 procent. UBS zette het aandeel op de verkooplijst. Rivaal Deutsche Post kreeg kennelijk de voorkeur en sloot 2,8 procent hoger.

Defensiebedrijf Rheinmetall steeg bijna 5 procent in Frankfurt. Het bedrijf kan van de Italiaanse staat een zeldzaam groot contract van ongeveer 20 miljard euro tegemoetzien, meldde de krant Handelsblatt. Ook sectorgenoot MTU Aero Engines bleef terrein winnen en vliegtuigbouwer Airbus won ook ruim 3 procent.

Banken deden het goed. BNP Paribas, Banco Santander en Deutsche Bank eindigden hoog in de rijtjes. ING en ABN AMRO boekten bescheidener winsten in Amsterdam, maar hebben recent al goed gepresteerd.

Halfgeleiders profiteerden van het enthousiasme over Tesla en technologie-aandelen op Wall Street. Besi won zelfs ruim 7 procent in Amsterdam, maar ook ASML, STMicroelectronics en Infineon wonnen terrein. Besi werd geholpen door een positief analistenrapport.

In Madrid was Grifols, een fabrikant van medicijnen op basis van plasma, een sterke stijger. Het aandeel verloor vorige week nog terrein na een verlaging van de kredietwaardigheid door Moody's en nadat een shorter het aandeel op de korrel nam.

Euro STOXX 50          4.965,80 (+1,2%)
STOXX Europe 600       514,67 (+0,7%)
DAX                           18.374,53 (+1,2%)
CAC 40                        7.632,08 (+1,2%)
FTSE 100                    8.171,12 (+0,6%)
SMI                              12.018,30 (+0,1%)
AEX                                 931,09 (+0,7%)
BEL 20                        3.939,09 (+0,4%)
IBEX 35                      11.056,80 (+1,3%)  

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street blijft donderdag gesloten vanwege de Fourth of July viering.

De Amerikaanse beurzen sloten woensdag hoger. Daarmee zette Wall Street de recordreeks voort van de S&P500 en de Nasdaq. De daling van obligatierentes in reactie op de uitspraken van Powell was de aanleiding voor de hogere aandelenkoersen, volgens beurskenners van Lynx. Powell benadrukte overigens opnieuw dat de Fed de luxe heeft om zijn tijd te nemen met renteverlagingen gezien de sterke Amerikaanse economie en dito arbeidsmarkt.

Woensdagmiddag waren er tegenstrijdige rapporten over de inkoopmanagers in de dienstensector in de Verenigde Staten. S&P Global meldde een snellere groei van de sector in juni, terwijl ISM juist een verrassende krimp meldde. De omslag van krimp naar sterke groei in mei werd hierdoor tenietgedaan, onder andere door een opmerkelijke daling van de nieuwe orders.  

"De daling van de index in juni is een resultaat van een aanmerkelijk lagere bedrijfsactiviteit, een afname van de nieuwe orders voor de twee keer sinds mei 2020 en een aanhoudende krimp van de werkgelegenheid", stelde Steve Miller van ISM.

"Respondenten melden dat over het algemeen de zaken onveranderd of minder goed gaan, en hoewel de inflatie afneemt, kosten sommige grondstoffen aanzienlijk meer. Leden van het panel wijzen erop dat tragere leveringen door leveranciers vooral het gevolg zijn van uitdagingen voor vervoerders en niet van toenemende vraag."

De fabrieksorders daalden in mei ook al, meldde de Amerikaanse overheid, met 0,5 procent. Economen hadden juist een toename voorzien van 0,3 procent.

De euro/dollar steeg woensdag tot 1,0788. Deze verdere verzwakking van de dollar lijkt uit te drukken dat het geloof in een renteverlaging door de Fed woensdag verder is toegenomen.
Het belangrijkste economische cijfer deze week wordt het Amerikaanse banenrapport op vrijdag. BNP Paribas denkt dat de markt positief zal reageren als de banengroei lager uitvalt dan voorzien. "Een neerwaartse verrassing in de banengroei kan de huidige marktinschatting van twee renteverlagingen door de Fed in 2024 verstevigen", schreef de Franse bank.

Een banenrapport van ADP wees woensdag op een minder sterke banengroei in juni dan voorzien. en de aanvragen voor een nieuwe werkloosheidsuitkering stegen afgelopen week licht, met 4.000 tot 238.000 stuks.

De olieprijs steeg woensdag na een flinke daling van de Amerikaanse ruwe olievoorraden. Economen rekenen op meer vraag naar brandstoffen in de zomer, wanneer veel Amerikanen eropuit trekken. Een vat Brent olie werd 0,4 procent duurder. 

Woensdagavond nabeurs waren er nog de notulen van de Fed. De centrale bank wil meer zekerheid dat de inflatie naar het gewenste niveau daalt, alvorens de rente te verlagen.

"Deelnemers bevestigden dat meer gunstige data nodig waren om meer vertrouwen te krijgen dat de inflatie duurzaam richting de 2 procent beweegt", zo stond in de notulen.

Bedrijfsnieuws

Tesla steeg opnieuw fors, met 6,5 procent. De elektrische autofabrikant won dinsdag al 10 procent. omdat het aantal geleverde auto's in het tweede kwartaal de verwachtingen van Wall Street overtrof. De koersspurt van de afgelopen dagen is bijna voldoende om het koersverlies eerder dit jaar goed te maken.

Ook Nvidia had een goede dag met een koerswinst van 4,6 procent.
Paramount Global steeg 6,9 procent, nadat The Wall Street Journal meldde dat het een voorlopige deal had bereikt met Skydance Media. Skydance zou eerst National Amusements, de controlerende aandeelhouder van Paramount, kopen en vervolgens samenvoegen met Paramount, schreef de krant.

Constellation Brands verloor 3,3 procent, na een hogere opening na ogenschijnlijk meevallende kwartaalcijfer.De gecorrigeerde winst per aandeel bedroeg 3,57 dollar, hoger dan de FactSet-consensus van 3,46 dollar.

Eli Lilly kreeg dinsdag goedkeuring van de Food and Drug Administration voor Kisunla, een behandeling voor volwassenen met vroege symptomen van de ziekte van Alzheimer. Toch daalde het aandeel een procent.

Eli Lilly kreeg kritiek van president Joe Biden en senator Bernie Sanders over de prijzen voor Mounjaro, een medicijn voor diabetes type 2 maar ook om af te vallen. Novo Nordisk kreeg eveneens kritiek vanwege de kosten van zijn diabetesmedicijn Ozempic en de afslankbehandeling Wegovy.

S&P 500 index                   5.537,02 (+0,5%)
Dow Jones index            39.308,00 (-0,1%)
Nasdaq Composite          18.188,30 (+0,9%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag verdeeld.

Nikkei 225                     40.884,23 (+0,7%)
Shanghai Composite      2.969,45 (-0,4%)
Hang Seng                    17.988,25 (0,1%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0787. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0788.

USD/JPY Yen   161,47
EUR/USD Euro  1,0787
EUR/JPY Yen   174,18

MACRO-AGENDA:
08:00 Fabrieksorders - Mei (Dld)
15:30 Wall Street gesloten op Onafhankelijkheidsdag VS
00:00 Verkiezingen Verenigd Koninkrijk

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.