AEX & Dax op en neer binnen de ranges.

Gepubliceerd op 3 juli 2024 om 08:30

Goedemorgen, de Europese beurzen waaronder de AEX & de Dax gaan woensdag een hogere opening tegemoet. 

IG voorziet een openingswinst van 61 punten voor de Duitse DAX, een plus van 39 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 34 punten voor de Britse FTSE 100. De AEX future is alweer flink opgeveerd en staat binnen de zone 929/931.

De aandelenmarkten in Europa sloten dinsdag lager, na een rustige handelsdag in aanloop naar de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag die Wall Street donderdag gesloten houdt.
 

Maandag sloten de Europese beurzen hoger, opgelucht nadat de eerste ronde van de Franse verkiezingen geen monsterzege opleverde voor extreem links of rechts. Marktkenners verwachten dat de partij van Marine Le Pen, die de eerste ronde won, geen absolute meerderheid zal krijgen in de tweede ronde van de verkiezingen komende zondag.

Dinsdag was het sentiment afwachtend. In de middag bleek het aantal vacatures in de Verenigde Staten te zijn gestegen in mei, maar het niveau was niet hoger dan voorzien, omdat het cijfer voor april omlaag werd bijgesteld.

's Ochtends bleek de inflatie in de eurozone in juni zoals verwacht te zijn gedaald tot 2,5 procent, van 2,6 procent in mei. De kerninflatie, voor de ECB een belangrijke graadmeter, bleef staan op 2,9 procent, waar de markt rekende op 2,8 procent. De prijzen van diensten bleven sterk stijgen met een inflatiecijfer van 4,1 procent.

Opvallend was dat de consumentenprijzen in Nederland sneller stegen, met 3,2 procent. In mei was dit nog 2,7 procent.

"Het leek al onwaarschijnlijk dat de ECB de rente in juli zou verlagen en de inflatiecijfers van juni zullen de neiging van beleidsmakers versterken om zeer voorzichtig te werk te gaan", zeiden economen van Capital Economics.

ECB-voorzitter Christine Lagarde erkende dat de prijzen van diensten hardnekkig blijven stijgen, door de hoge lonen. Als de producentenprijzen wel dalen, hoeft de inflatie van de prijzen van diensten niet per se op 2 procent uit te komen, voegde ze daar aan toe.

Lagarde en haar collega van de Federal Reserve Jerome Powell spraken tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van centrale banken in het Portugese Sintra.

Bedrijfsnieuws

Shell steeg een half procent. Shell staakt de bouw van een grote terminal voor biobrandstoffen in Rotterdam omdat er weinig vraag is naar deze brandstof wereldwijd. De vraag daalde nadat de prijs van credits voor hernieuwbare energie in de VS sterk daalde.

Ryanair meldde een bezettingsgraad van 95 procent in juni, met een toename van het aantal passagiers met 11 procent. Het aandeel daalde 1,6 procent in Dublin.

Siemens Energy ging aan kop in de Duitse DAX, met een winst van 3,8 procent. Zalando leverde de eerdere winst in en verloor 0,8 procent.

Ook wapenfabrikant Rheinmetall, dat eerder op de dag nog een plus toonde, verloor 0,3 procent, evenals sectorgenoot Thales in Parijs. MTU Aero Engines steeg echter 3,4 procent.

Europese herverzekeraars stonden onder druk nu het orkaanseizoen is begonnen met storm Beryl die in het Caribische gebied voor schade zorgt. Hannover Re daalde met 3,4 procent en Munich Re 3,3 procent.

ASR Nederland daalde in Amsterdam met 1,9 procent, maar NN Group steeg 1,3 procent, na een sectorrapport van JPMorgan dat ASR van de kooplijst haalde en NN daar op zette.

In Parijs was bandenmaker Michelin een verliezer met een min van ruim 3 procent, gevolgd door autofabrikant Stellantis en luxefabrikanten Kering en L'Oreal.

AB InBev sloot licht hoger in Brussel ondanks een koersdoelverlaging bij Deutsche Bank, dat verder het Houden advies handhaafde. Analisten van Jefferies waren juist positief over de brouwer en denken dat de outlook voor 2024 overtroffen zal worden.

Britse banken hebben aantrekkelijke waarderingen en lijken op weg naar een solide winstseizoen, aldus UBS. Barclays en Lloyds verloren toch ruim een procent terrein dinsdag.

Euro STOXX 50          4.906,33 (-0,48%)
STOXX Europe 600       510,91 (-0,42%)
DAX                           18.164,06 (-0,69%)
CAC 40                        7.538,29 (-0,30%)
FTSE 100                    8.121,20 (-0,56%)
SMI                              12.011,02 (-0,32%)
AEX                                 924,61 (+0,17%)
BEL 20                        3.923,43 (+0,65%)
FTSE MIB                 33.481,40 (-1,19%)
IBEX 35                      10.912,80 (-1,30%)  

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag in het rood. Vandaag is een halve handelsdag en donderdag is Amerika dicht vanwege de Fourth of July viering.

De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag hoger, nadat Fed-voorzitter Jerome Powell nog geen renteverlaging kon toezeggen, terwijl Tesla de wind in de zeilen had.

Powell sprak dinsdag in het Portugese Sintra tijdens een bijeenkomst met ECB-voorzitter Christine Lagarde en andere centrale bankiers. Powell herhaalde dat de Fed "aardig wat progressie" heeft geboekt met de inflatie, maar nog meer vertrouwen nodig heeft voor een renteverlaging.

Verder bleek het aantal vacatures in de VS in mei te zijn gestegen, maar het cijfer was niet hoger dan verwacht omdat het cijfer voor april omlaag werd bijgesteld.  

Vrijdag volgt een belangrijk banenrapport.

Volgens Jeffrey Roach vertoont de Amerikaanse arbeidsmarkt de eerste tekenen van afkoeling. "Zo lang de banenmarkt stabiel is, lijkt het verhaal van de zachte landing waarschijnlijk omdat consumenten dan nog wat ruimte om te spenderen houden", zei Roach.
 
Analisten van ING verklaarden de sterke dollar door de toenemende kans dat Donald Trump in november wordt verkozen als president van de Verenigde Staten.

Trump kreeg maandag een gunstige uitspraak van het Hooggerechtshof over immuniteit tijdens zijn presidentschap, die van invloed kan zijn op rechtszaken die nog tegen hem lopen vanwege zijn rol bij de bestorming van het Capitool nadat hij de vorige verkiezingen had verloren.

"Het tv-debat met Biden en de uitspraak van het Hooggerechtshof dat een voormalige president alleen berecht kan worden voor misdaden die hij 'buiten zijn officiële verantwoordelijkheden' heeft begaan, werken in het voordeel van Trump," zei DWS. "De markten geloven dat een tweede termijn van Trump inflatoir zal zijn en dus zal leiden tot hogere tienjaarsrentes", zeiden de analisten.

Trump heeft al een heffing van 10 procent op alles was de VS importeert aangekondigd en van minimaal 60 procent op Chinese goederen, als hij weer president wordt. Dit zou de inflatie aanwakkeren, waardoor obligaties minder aantrekkelijk worden.

Bedrijfsnieuws

Tesla sloot 10 procent hoger, voortbordurend op de koerswinst van meer dan 6 procent maandag, geholpen door meevallende verkoopcijfers. De verkoopcijfers van Tesla zijn in het tweede kwartaal vermoedelijk met 6 procent gedaald, schreef persbureau Reuters dinsdag. De verkopen dalen voor het tweede kwartaal op rij door toegenomen concurrentie en tegenvallende vraag bij gebrek aan betaalbare modellen. In het tweede kwartaal leverde Tesla volgens Reuters 438.019 auto's af. Dit is op basis van de schattingen van 12 analisten.   .  

Eli Lilly en Novo Nordisk sloten lager na kritiek van president Joe Biden op de farmaciereuzen. Biden en senator Bernie Sanders schreven in een commentaar dat de twee bedrijven gewetenloos hoge prizjen vragen voor hun populaire middelen om af te slanken.

Apple, dat maandag zo'n 3 procent steeg, won dinsdag 1,6 procent. Een aantrekkende verkoop van iPhones in China zal een positieve aanjager zijn voor bedrijven in de toeleveringsketen van Apple, schreven analisten van Citi.

Chewy daalde 2.2 rocent. Deze aandelen stegen maandag tot 20 procent nadat de meme-belegger Keith Gill, beter bekend als Roaring Kitty, een belang van 6,6 procent in het bedrijf voor dierenproducten meldde, maar sloten uiteindelijk meer dan 6 procent lager.

Norwegian Cruise Line verloor 0,4 procent. Cruisemaatschappijen waren maandag sterke dalers in de S&P 500 toen storm Beryl aan land kwam in het Caribisch gebied. De storm is aangezwollen tot de vijfde categorie.

Paramount Global won 5,7 procent nadat The New York Times meldde dat IAC, de internet- en mediaholding van Barry Diller, een overnamebod op het entertainmentbedrijf onderzoekt. IAC zou geheimhoudingsovereenkomsten hebben getekend met National Amusements, de meerderheidsaandeelhouder van Paramount.

S&P 500 index                   5.509.01 (+0,62%)
Dow Jones index            39.331,85 (+0,41%)
Nasdaq Composite          18.X028,76 (+0,84)
AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag in het groen, ondanks inkoopmanagerscijfers die voor China op een groeivertraging in de dienstensector wezen en voor Japan zelfs op krimp.

Nikkei 225                     40.533,14(+1,4%)
Shanghai Composite      2,985,01 (-0,4%)
Hang Seng                    17.978,52 (+1,2%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0736. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0746 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er 1,0737 op de borden.

USD/JPY Yen   161,79
EUR/USD Euro  1,0736
EUR/JPY Yen   173,73

MACRO-AGENDA:
00:50 Tankan index - Tweede kwartaal (Jap)
01:30 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def. (Jap)
03:45 Inkoopmanagersindex diensten Caixin - Juni (Chi)
09:15 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def. (Spa)
09:45 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def. (Ita)
09:50 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def. (Fra)
09:55 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def. (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def. (eur)
10:30 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def. (VK)
11:00 Producentenprijzen - Mei (eur)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
14:15 Banenrapport ADP - Juni (VS)
14:30 Handelsbalans - Mei (VS)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
15:45 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def. (VS)
16:00 Inkoopmanagersindex diensten ISM - Juni (VS)
16:00 Fabrieksorders - Mei (VS)
16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
19:00 Wall Street sluit eerder ivm Onafhankelijkheidsdag VS op donderdag
20:00 Federal Reserve - Notulen rentebesluit (VS)
00:00 ECB-forum Sintra (afsluiting)

BEDRIJFSNIEUWS:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.