AEX & Dax opnieuw in consolidatie...

Gepubliceerd op 26 februari 2024 om 07:58

Goedemorgen, de Europese beurzen waaronder de AEX & de Dax gaan maandag een rode opening tegemoet, maar blijven wel binnen de ranges waar we op vrijdag ook in bewogen...

IG voorziet een openingsverlies van 32 punten voor de Duitse DAX en een min van 15 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 17 punten lager te openen. De AEX future staat op dit moment op 853 en dat is ruim een punt lager dan de slotstand van vrijdag.

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag nog geëindigd met nieuwe records voor de Stoxx Europe 600, DAX en CAC 40.

De Britse beurs is daar nog een stukje van verwijderd. Het record van de FTSE 100 dateert van een jaar geleden en staat op bijna 8.013 punten.

"De aandelenmarkten bereiken recordhoogtes. En waarom ook niet?", zei Chris Iggo van AXA Investment Managers. "Het ziet er niet naar uit dat de rente nog hoger zal worden en er staat geen recessie voor de deur, zeker niet in de VS", zei de chief investment officer.

Bedrijven hebben veerkrachtige balansen, winstmarges profiteren van lagere grondstoffenprijzen en "er is weer een technologische revolutie gaande", aldus de marktkenner.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de Duitse economie in het vierde kwartaal opnieuw is gekrompen. De economie kromp op kwartaal- en jaarbasis met achtereenvolgens 0,3 en 0,2 procent.

De Ifo index voor het ondernemersklimaat in Duitsland is in februari gestegen van 85,2 naar 85,5, maar die verbetering zal het optimisme niet aanwakkeren, denkt Carsten Brzeski van ING.

De econoom rekent op een kleine krimp van de Duitse economie in het eerste kwartaal en een zwak herstel daarna.

Bedrijfsnieuws

Halfgeleideraandelen konden donderdag nog profiteren van de sterke cijfers en outlook van de Amerikaanse chipreus Nvidia, maar deden richting het weekend een stapje terug. ASML, Infineon en STMicroelectronics daalden vrijdag circa anderhalf procent.

Defensiebedrijf Rheinmetall ging aan kop in Frankfurt, met een plus van ruim 2 procent. Ook autofabrikanten zaten opnieuw in de lift, met plussen van gemiddeld anderhalf procent voor Porsche en BMW.

Allianz was hekkensluiter in de DAX en daalde bijna 3,5 procent. De verzekeraar behaalde afgelopen kwartaal een hogere winst en kondigde een nieuw aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 1 miljard euro. Dat was volgens analisten van Deutsche Bank echter minder dan verwacht.

BASF leverde rond een half procent in na het openen van de boeken. Het Duitse chemiebedrijf wist in 2023 de eigen verwachtingen niet te halen en analisten wezen op de outlook voor de kasstroom, waardoor het dividend mogelijk in gevaar komt.

Deutsche Telekom verloor een procent. Analisten oordeelden dat de outlook conservatief was.

In Parijs deed Air Liquide goede zaken, met een winst van meer dan 2 procent. Stellantis won ruim anderhalf procent. Kering belandde onderaan in de CAC 40 met een verlies van 2 procent, terwijl sectorgenoten Hermes en LVMH juist stegen.

De outlook van Standard Chartered tot en met 2026 biedt volgens zakenbank Jefferies, mits gerealiseerd, opwaarts potentieel. Bovendien wil het bedrijf de aandeelhouders belonen. Het aandeel van de Britse bank sloot in Londen 5 procent hoger.

Euro STOXX 50         4.872,57 (+0,4%)

STOXX Europe 600        497,25 (+0,4%)

DAX                  17.419,33 (+0,3%)

CAC 40                7.966,68 (+0,7%)

FTSE 100              7.706,28 (+0,3%)

SMI                  11.496,76 (+1,0%)

AEX                     854,97 (-0,3%)

BEL 20                3.707,48 (+0,3%)

FTSE MIB             32.700,92 (+1,1%)

IBEX 35              10.130,60 (-0,1%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat maandag een rode opening tegemoet.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag overwegend hoger geëindigd, met nieuwe records voor de S&P 500 en Dow Jones index, hoewel de indexen per saldo dicht bij huis bleven. De Nasdaq sloot lager, maar noteerde eerder op de dag nog rond zijn all time high uit november 2021 van 16.057,44 punten.

"De waanzinnig goede kwartaalcijfers en vooruitzichten van Nvidia, die woensdag nabeurs werden gepubliceerd, leidden gisteren tot een jubelstemming op Wall Street. Angst voor een recessie is er niet meer en de winstgroeiverwachtingen van veel (tech)bedrijven worden naar boven bijgesteld. Wat kan een belegger zich nog meer wensen?", zei investment manager Simon Wiersma van ING.

Ook vrijdag zat Nvidia in de lift, nadat het aandeel donderdag eerder al 277 miljard dollar aan marktwaarde kon toevoegen, zag Wiersma.

"Het chipbedrijf zit midden in de 'sweet spot', kan de sterke vraag naar zijn geavanceerde AI-chips nauwelijks aan en heeft weinig echte concurrentie. De totale marktwaarde loopt nu richting de 2000 miljard dollar, waarmee Nvidia het op twee na grootste beursgenoteerde bedrijf in de VS is. Alleen Apple en Microsoft zijn nog iets groter. Het lijkt een kwestie van tijd dat Nvidia ook deze twee heeft ingehaald", volgens de marktkenner. De marktwaarde van Nvidia steeg vrijdag inderdaad kortstondig naar 2 biljoen dollar.

"We denken dat generatieve AI het groeithema van het decennium zal blijken te zijn", zeiden analisten van UBS. De cijfers die Nvidia afgelopen week presenteerde zijn hiervan het bewijs, meent de Zwitserse bank, die dankzij de verwachte toename in AI-investeringen zijn koersdoel voor de S&P 500 verhoogde naar 5.200 punten.

Op macro-economisch vlak was het vrijdag rustig in de VS. Een aantal Federal Reserve-bestuurders maakte de afgelopen dagen duidelijk dat de centrale bank niet wil overhaasten met een renteverlaging. Dit kwam eerder in de week ook al naar voren in de notulen van het laatste rentebesluit van de Fed.

Goldman Sachs verwacht een eerste renteverhoging door de Fed nu in juni en een totaal van vier renteverlagingen dit jaar.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdag op 4,26 procent. De olieprijzen daalden. Bij een settlement van 76,49 dollar werd een vat West Texas Intermediate 2,7 procent goedkoper. De prijs voor een vat Brent daalde ruim 2 procent. Op weekbasis stonden de oliemarkten ook onder druk.

"De factoren die de oliemarkten beïnvloeden zijn onder andere het Amerikaanse macro-economische landschap, China's recente verlaging van de rente, de krappe marktdynamiek versus zorgen over OPEC-reservecapaciteit, de stijgende Amerikaanse olieproductie versus de naleving van de OPEC-landen en aanhoudende geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten", vatte Stephen Innes van SPI Asset Management het marktsentiment samen.

Bedrijfsnieuws

Nvidia sloot vrijdag licht hoger, nadat de aandelenkoers donderdag 16 procent steeg na de beter dan verwachte cijfers, waarbij ook de omzetoutlook voor het eerste kwartaal de verwachtingen overtrof.

Sectorgenoot Advanced Micro Devices verloor bijna 3 procent en Micron Technology steeg licht. Super Micro Computer, dat donderdag nog 33 procent aan beurswaarde won, daalde vrijdag bijna 12 procent.

Live Nation won bijna 2 procent. De concertpromotor boekte in het vierde kwartaal een 36 procent hogere omzet van 5,8 miljard dollar, terwijl de inkomsten uit concerten zelfs met 44 procent stegen.

Carvana steeg liefst 32 procent, nadat de online verkoper van tweedehands auto's sterke kwartaalcijfers rapporteerde en verdere groei beloofde.

Aandelen van Intuitive Machines sloten ruim 15 procent hoger, nadat het Odysseus-ruimtevaartuig de maan bereikte. Daarmee is het de eerste commerciële ruimtevaarder die op de maan landt om data te verzamelen.

Grab steeg licht. Het bedrijf dat vooral actief is in Zuidoost-Azië met maaltijdbezorging, taxidiensten en online betalingen, wist het afgelopen kwartaal een verlies om te buigen in winst. Daarbij kondigde het een aandeleninkoopprogramma aan.

S&P 500 index                5.088,80 (+0,03%)

Dow Jones index             39.131,53 (+0,2%)

Nasdaq Composite            15.996,82 (-0,3%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden verdeeld.

Nikkei 225             39.237,53 (+0,4%)

Shanghai Composite     2.998,56 (-0,2%)

Hang Seng              16.686,05 (-0,2%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0821. Vrijdagavond noteerde het muntpaar op 1,0820.

USD/JPY Yen   150,35

EUR/USD Euro  1,0821

EUR/JPY Yen   162,69

MACRO-AGENDA:

16:00 Nieuwe woningverkopen - Januari (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

07:00 PostNL - Cijfers vierde kwartaal (NL)Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.