Hoog, Hoger, Hoogst

Gepubliceerd op 23 februari 2024 om 08:01

Goedemorgen, de Europese beurzen waaronder de AEX & de Dax gaan vrijdag per saldo wederom een hogere opening tegemoet na een ijzersterke sessie op donderdag...

 

IG voorziet een openingswinst van 27 punten voor de Duitse DAX, een plus van 10 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 7 punten voor de Britse FTSE 100. De AEX future staat in de topzone 857.50/861.50 en beweegt op uurbasis in een driehoek...

AEX 1H-grafiek

De Europese beurzen zijn donderdag flink hoger gesloten op een drukke dag vol bedrijfscijfers die veelal goed door beleggers werden ontvangen. In combinatie met de steun van vele technologieaandelen wisten de Duitse en Franse beurzen een nieuwe 'all time high' te bereiken.

De brede Stoxx Europe 600 lag een groot deel van de dag op koers om zijn record van 495,46 punten uit januari 2022 te verbreken. Met een slotstand van 495,10 punten lukte dat uiteindelijk net niet. De toonaangevende index steeg uiteindelijk 0,8 procent.

Het verhaal van de dag was Nvidia dat na de cijfers van woensdagavond vandaag 15 procent kon bijschrijven en daarmee de recordstanden opnieuw verpulverde. Het bedrijf was bij de sluiting van Europa in één dag zo’n 250 miljard dollar meer waard. Dat is ongeveer gelijk aan de waarde van bijvoorbeeld een Netflix of Coca-Cola.

"Ik heb nog nooit zoiets gezien in mijn carrière", zei Peter Garnry, hoofd aandelenstrategie van Saxo Bank. "Het was de achtste opeenvolgende winstverbetering van Nvidia. Het creëert wel bepaalde verwachtingen waardoor het voor Nvidia steeds moeilijker wordt om de verwachtingen te blijven verslaan."

Garnry denkt dat het aandelensentiment de komende weken een sterke boost zal krijgen van de resultaten van Nvidia. "We kunnen een melt-up scenario in AI-gerelateerde aandelen niet uitsluiten."

In Europa was er ook aandacht voor de notulen van de Europese Centrale Bank en daaruit bleek dat ze net zoals de Fed geen haast maken met het verlagen van de rente. De beleidsmakers gaven aan "dat continuïteit, voorzichtigheid en geduld nog steeds geboden zijn, aangezien het desinflatieproces broos blijft en te vroeg opgeven een deel van de geboekte vooruitgang teniet zou kunnen doen", zo viel te lezen in de verslaglegging. Er was een brede consensus onder de leden dat het voorbarig was om renteverlagingen te bespreken.

Dit suggereert volgens ING dat renteverlagingen in het voorjaar zeer onwaarschijnlijk zijn.

Maar er was meer macro-economisch nieuws. Zo bleek de economie in Duitsland onverwacht toch weer meer krimp te vertonen. De Franse economie kromp ook nog altijd, maar wel een stuk minder hard dan een maand eerder.

De economie van de gehele eurozone kromp minder dan een maand eerder. Hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank zag de dienstensector als lichtpunt, nu deze niet meer krimpt. Dat is volgens de econoom voor het eerst sinds juli 2023. De krimp bij de industrie schreef de econoom toe aan een vertraging bij nieuwe orders, terwijl werd gesneden in het personeelsbestand. De la Rubia verwacht dat de ECB niet blij zal zijn met de cijfers en als gevolg niet eerder dan in juni met een renteverlaging komt.

De inflatie van de eurozone over januari kwam definitief uit op 2,8 procent. Dat was gelijk aan de voorlopige metingen. De kerninflatie kwam uit op 3,3 procent en ook dat was conform de eerste meting.

Olie noteerde donderdag licht hoger. Een vat Brentolie werd 0,5 procent duurder op 83,41 dollar. In de VS waren de voorraden weer toegenomen, maar houdt de spanning in het Midden-Oosten aan.

De euro/dollar noteerde lager op 1,0813. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0851 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0820 op de borden.

Stijgers en dalers

In Frankfurt was het de dag van de auto-aandelen. Porsche en Mercedes-Benz stegen gemiddeld circa 5 procent. Mercedes-Benz overtrof in het vierde kwartaal de verwachte winst en rekent voor dit jaar op een EBIT-marge van 10 top 12 procent, hetgeen volgens zakenbank Bernstein wat aan de lage kant is. De groep kondigde ook een aanvullend aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van maximaal 3 miljard euro, waarbij de ingekochte aandelen vervolgens worden ingetrokken.

De cijfers van Heidelberg Materials werden minder enthousiast ontvangen, met een daling van het aandeel van 3,3 procent. Het bedrijf verwacht voor dit jaar een stabilisering van de omzet tussen de 3,0 en 3,3 miljard euro. Dat is overeenkomstig de consensus.

In Parijs waren Stellantis en STMicroelectronics de grootste stijgers en stegen beide met zo'n 3 procent. Ook aandelen van luxemerken als LVMH en Hermes deden goede zaken.

Aandelen Engie konden 1,5 procent bijschrijven. Het bedrijf heeft in 2023 een hogere winst geboekt, maar voorziet wat tegenwind in het lopende jaar.

Carrefour sloot de rij met een verlies van 1,1 procent.

Amsterdam werd weer eens gekenmerkt door de stijging van de chippers. ASML steeg ruim 5 procent en Besi, dat donderdag de boeken opende, net iets minder dan 5 procent. Unilever daarentegen daalde met een half procent, wellicht ingegeven door de teleurstellende resultaten van Nestlé en omdat het aandeel ex-dividend noteerde.

De aandelen van het Zwitserse Nestlé daalden bijna 5 procent. Het bedrijf heeft over 2023 een lagere omzet geboekt en ziet voor 2024 een aanhoudende groei voor de onderliggende winst per aandeel. De onderneming deed het minder goed dan voorzien.

In Brussel was het midkapper Kinepolis die de grootste winst liet zien en 4,0 procent kon bijschrijven. 2023 was een recordjaar voor Kinepolis . De nettowinst verdubbelde zelfs tot 56,1 miljoen euro.

De aandelen Telefonica stegen 1,6 procent. De onderneming deed het in 2023 beter dan voorzien, ondanks hoger dan verwachte voorzieningen, terwijl de outlook voor 2024 in lijn lag met de strategie tot en met 2026.

De aandelen van Lloyds Bank stegen ruim 6 procent. De bank zag de winstmarge over 2023 overeenkomen met de verwachtingen. Voor het lopende boekjaar wordt een marge van 2,90 procent verwacht. Dit was in het afgelopen jaar nog 3,11 procent.

Ook Rolls-Royce, het Britse luchtvaartconcern, kreeg de handen op elkaar met de resultaten en steeg ruim 8 procent. Het bedrijf deed het over het vierde kwartaal beter dan verwacht en trad ook met een solide outlook voor 2024 naar buiten.

Euro STOXX 50          4.855,36 (+1,7%)

STOXX Europe 600       495,10 (+0,8%)

DAX                    17.370,45 (+1,5%)

CAC 40                 7.911,60 (+1,3%)

FTSE 100               7.684,49 (+0,3%)

SMI                    11.386,17 (-0,4%)

AEX                    857,51 (+1,3%)

BEL 20                 3.696,15 (+0,5%)

FTSE MIB               32.356,26 (+1,1%)

IBEX 35                10.138,90 (+0,3%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag in het groen.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag flink hoger gesloten en zorgden voor nieuwe “all time highs” voor de S&P 500 en de Dow Jones. De Nasdaq is er net onder gebleven, hoewel de technologiesector de best presterende sector was met een winst van ruim 4 procent.

Het verhaal van de dag was Nvidia dat na de cijfers van woensdagavond 15 procent kon bijschrijven. Nvidia wist de verwachtingen woensdagavond flink te overtreffen en de outlook was volgens marktstrateeg Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild "buitenaards". Hierdoor werden de recordstanden opnieuw verpulverd. Het bedrijf is in één dag zo’n 250 miljard dollar meer waard geworden. Dat is ongeveer gelijk aan de waarde van bijvoorbeeld een Netflix of Coca-Cola.

In een toelichting op de resultaten sprak Nvidia-CEO Jensen Huang bovendien van een kantelpunt voor kunstmatige intelligentie (AI), waarbij de vraag naar AI-chips wereldwijd krachtig is. Niet alleen in de techsector, maar ook in andere industrieën.

"Het lijkt er dus op dat artificiële intelligentie nog een tijdje de motor van de aandelenmarkten zal blijven", schreef BNP Paribas Fortis in een commentaar.

"Ik heb nog nooit zoiets gezien in mijn carrière", zei Peter Garnry, hoofd aandelenstrategie van Saxo Bank. "Het was de achtste opeenvolgende winstverbetering van Nvidia. "Het creëert wel bepaalde verwachtingen waardoor het voor Nvidia steeds moeilijker wordt om de ramingen te blijven verslaan."

Garnry denkt dat het aandelensentiment de komende weken een sterke boost zal krijgen van de resultaten van Nvidia. "We kunnen een melt-up scenario in AI-gerelateerde aandelen niet uitsluiten."

Er stonden donderdag in de VS ook een aantal macro-economische data geagendeerd. Het aantal nieuwe aanvragen voor een uitkering in de Verenigde Staten is afgelopen week uitgekomen op 201.000, een daling van 12.000 ten opzichte van de week ervoor. De markt rekende op 216.000 nieuwe aanvragen.

De Chicago Fed National Activity Index is in januari weer onder de nul gedoken. De index daalde van +0,02 in december naar -0,30 vorige maand. Een negatief cijfer duidt op een vertraging van de groei.

De Amerikaanse industrie is in februari harder gegroeid, terwijl in de dienstensector sprake was van een groeivertraging. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector daalde van 52,5 tot 51,3, het laagste niveau in 3 maanden. De inkoopmanagersindex voor de industrie verbeterde van 50,7 naar 51,5 en daarmee het hoogste niveau in 17 maanden. De samengestelde inkoopmanagersindex kwam daarmee uit op 51,4 in februari, van 52,0 een maand eerder.

Ook bleek dat de verkoop van bestaande woningen in de Verenigde Staten in januari is gestegen. Op maandbasis stegen de verkopen met 3,1 procent tot 4,0 miljoen woningen geannualiseerd. Er werd vooraf door economen gerekend op 3,96 miljoen verkochte woningen.

Olie noteerde donderdag hoger. Een vat WTI-olie werd 0,9 procent duurder op 78,61 dollar. In de VS waren de voorraden weer toegenomen maar aanzienlijk minder dan vorige maand en omdat de geopolitieke vooruitzichten in het Midden-Oosten onzeker blijven. 

De euro/dollar noteerde fractioneel hoger op 1,0820. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0851 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0820 op de borden.

Stijgers en dalers

Het aandeel Nvidia steeg 16,4 procent. In het vierde kwartaal boekte Nvidia een omzet van 22,1 miljard dollar, een stijging van 265 procent op jaarbasis. Voor het lopende kwartaal rekent Nvidia op een gemiddelde omzet van 24,0 miljard dollar. De brutomarge zal tussen de 76,3 en 77,0 procent liggen. Dat was 76,0 procent in het voorgaande kwartaal. De markt rekent op een omzet van ruim 22 miljard dollar.

Ook sectorgenoten profiteerden volop mee en was . Zo steeg Advanced Micro Devices bijna 11 procent, Micron Technology 5,4 procent en Broadcom 6,3 procent. Maar ook data-center computerbouwer Super Micro Computer steeg ruim 32 procent.

Moderna kreeg de handen op elkaar voor de gerapporteerde cijfers en steeg het aandeel 13,5 procent. Mede omdat in het vierde kwartaal het bedrijf onverwacht zwarte cijfers schreef, terwijl de omzet daalde.

Cruise-uitbater Royal Caribbean won bijna 7 procent , mede dankzij het verhogen van de outlook. “Sinds onze laatste rapportage heeft de robuuste vraag naar onze vakantie-ervaringen onze aanvankelijke verwachtingen aanzienlijk overtroffen”, meldde CEO Jason Liberty.

Rivian deed niet mee aan het beursfeest en verloor het bedrijf vandaag een kwart van haar beurswaarde . Het bedrijf heeft het afgelopen kwartaal een iets kleiner verlies geboekt. Voor het nieuwe boekjaar verwacht de fabrikant van elektrische voertuigen 57.000 trucks te produceren, met 1,8 miljard dollar aan investeringen en de aangepaste EBITDA van 2,7 miljard dollar negatief. Verder kondigde de fabrikant een ontslagronde aan.

Sectorgenoot Lucid Group verloor bijna 17 procent en zei bij de kwartaalcijfers dat het dit jaar circa 9.000 voertuigen zal produceren. Die outlook viel de markt tegen. De omzet daalde in het vierde kwartaal.

De aandelen van Nikola reageerden nauwelijks op de cijfers en daalde fractioneel naar 0,70 dollar. De fabrikant van elektrische vrachtwagens leverde in het kwartaal 35 voertuigen af. Dat waren er in dezelfde periode een jaar eerder 20. Nikola had geen voorraad eindproducten meer aan het eind van het vierde kwartaal. De productie daalde wel in het vierde kwartaal van 2023, tot 42, van 133 een jaar eerder.

Online marktplaats Etsy leverde 8,4 procent aan beurswaarde in. Dit nadat de cijfers over het vierde kwartaal tegenvielen.

Ook vielen de resultaten Sunrun tegen, een leverancier van zonnepanelen. Dat aandeel daalde met bijna 18 procent.

S&P 500 index              5.087,03 (+2,1%)

Dow Jones index            39.069,11 (+1,2%)

Nasdaq Composite           16.041,62 (+3,0%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag licht in het groen, terwijl de Japanse beurs gesloten bleef.

Nikkei 225                     39.098,68 (slotstand 22 feb.)

Shanghai Composite      2.994,81 (+0,2%)

Hang Seng                    16.736,60 (+0,0%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0823. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,0820 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0812 op de borden.

USD/JPY Yen   150,59

EUR/USD Euro  1,0823

EUR/JPY Yen   162,98

MACRO-AGENDA:

08:00 Economische groei - Vierde kwartaal def. (Dld)

10:00 Ifo ondernemersvertrouwen - Februari (Dld)

BEDRIJFSNIEUWS:

07:00 Allianz - Cijfers vierde kwartaal (Dld)

07:00 BASF - Cijfers vierde kwartaal (Dld)

07:00 Deutsche Telekom - Cijfers vierde kwartaal (Dld)

07:00 Proximus - Cijfers vierde kwartaal 

07:30 Cofinimmo - Cijfers vierde kwartaal

07:30 Brunel - Cijfers vierde kwartaalReactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.