Genoeg beren op de weg in 2024..?

Gepubliceerd op 31 december 2023 om 14:53

Rewind

Het afgelopen jaar is voorbij gevlogen waarin weer een hoop is gebeurd. Zo zijn de financiële markten met name het laatste kwartaal fors gestegen waardoor er een euforische stemming heerst bij handelaren.

Naast de alsmaar doorlopende oorlog in Oekraïne is er nu ook in het MiddenOosten een fors conflict gaande waarvan het einde nog lang niet in zicht is.

Maar daar tegenover staat dat het de Centrale Banken is gelukt om de inflatie fors te verlagen doormiddel van het verhogen van de rentes en zijn de prijzen van grondstoffen zoals olie een stuk lager.

In de glazenbol...

De afgelopen weken lijkt iedereen op de financiële markten manisch te zijn. De zogenaamde Fear & Greed Index staat dik boven de 80 en op de daggrafieken zien we RSI's die ook met gemak de 80 halen. Vanaf eind oktober is alles behoorlijk hard gestegen en lijkt het niet op te kunnen. Toch wil ik tegenover al die positiviteit wat vragen opwerpen die op zijn minst tot denken moeten zetten...

 

Als ik vooruit probeer te kijken naar komend jaar, dan komen er een flink aantal vragen bij me op....

Gaat de oorlog in Gaza zich uitbreiden tot een groter gedeelte van het MiddenOosten en dan met name, gaat Iran zich met het conflict gaat bemoeien? De afgelopen weken lopen de gemoederen hoog op en lijkt het een kwestie van tijd voordat de bom barst.

Mocht dit scenario uitkomen, dan verwacht ik dat de olieprijs flink zal stijgen waardoor de inflatie automatisch meestijgt en dat zou niet goed zijn voor de renteverlagingen van de Fed die inmiddels al voor een groot gedeelte zijn ingeprijsd.

Daarnaast hebben we het Suezkanaal waar rebellen proberen vrachtschepen te kapen. Wanneer dit komend jaar verergerd, of doorzet, dan zouden containerschepen vaker moeten omvaren waardoor goederen duurder worden en dat is ook funest voor de inflatie. 

Wereldeconomie mogelijk op z'n kop...

Wat ik me ook afvraag is, hoe gaat het eigenlijk met China en dan met name de economische groei? In december zijn de koersen hard gedaald vanwege tegenvallende economische cijfers en normaal gesproken reageren de Westerse Beurzen daar meteen op. Echter, door het cadeautje van de Fed is iedereen hier in een euforische stemming en lijkt Azië even niet belangrijk. Mijn verwachting is dat daar begin van het jaar een correctie op komt waardoor de markten weer dichter bij elkaar komen. Dit wil zeggen dat China omhoog moet, of wij omlaag.

Dan zijn er in 2024 ook nog overal op de wereld verkiezingen, de belangrijkste is natuurlijk de Amerikaanse presidentsverkiezingen, komt Trump weer terug, of doen we nog een rondje Biden..?

Op dit moment verwacht ik dat Trump de race gaat winnen. Onder Biden loopt de immigratie helemaal uit de hand en dat zou hem in november best eens z'n kop kunnen kosten. En dan de vraag, wat gaat er gebeuren als Trump komt? Wat doet hij met de NAVO en hoe reageert Poetin daar weer op?

Veel dichterbij zijn de Europese verkiezingen waarbij verwacht word dat Europa een behoorlijke draai naar rechts zal maken. Vorige week waren er peilingen in Duitsland waarbij de AfD (een behoorlijk rechtse partij) 2e werd en dat is voor een land als Duitsland echt een aardverschuiving te noemen..

Altijd blijven nadenken...

Dit zijn zomaar een aantal van mijn hersenspinsels waarvan we op dit moment niet weten wat er staat te gebeuren. Feit is dat er ook komend jaar weer genoeg uitdagingen zullen zijn die de handel op z'n kop kunnen zetten. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.