De FED is aan zet...

Gepubliceerd op 13 december 2023 om 07:58

De FED is aan zet...

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan woensdag een min of meer vlakke opening tegemoet in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve vanavond. Verwacht word dat de rente onveranderd zal blijven, maar ondanks dat zal men aandachtig luisteren naar de voorzitter J. Powell over nieuwe hints op een mogelijke renteverlaging in 2024, of een 'Higher for Longer'.

IG voorziet een openingsverlies van 15 punten voor de Duitse DAX en een min van 10 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 2 punten hoger te openen.  De AEX future staat op dit moment op 787 en dat is ongeveer een punt hoger dan de slotstand van gisteren...

 

AEX_F daggrafiek

Als we kijken naar de daggrafiek van de AEX future, dan zien we dat de dag candle van dinsdag door de dalende toppenlijn uit de weekgrafiek is gebroken en dat betekent dat er een (tijdelijke) doorbraak heeft plaatsgevonden. Houd de koers de komende dagen stand en ook de week candle sluit aanstaande vrijdagvond boven de toppenlijn, dan word de doorbraak bevestigd en komt er meer opwaartse ruimte vrij richting de topzone.

 

De aandelenmarkten in Europa waaronder de AEX & Dax zijn dinsdag dicht bij huis gebleven. Beleggers konden aan de slag met Amerikaanse inflatiedata, die geen verrassingen bevatten richting het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdagavond. Volgens marktkenners geven de inflatiecijfers de Fed wat munitie om te herhalen dat renteverlagingen in maart 2024 voorbarig blijven.

Op macro-economisch vlak werd dinsdag ook bekend dat de ZEW index in december verder is gestegen. De ZEW-verwachtingsindex verbeterde van 9,8 in november naar 12,8 deze maand. De markt rekende op een daling tot 8,0. De index voor de huidige situatie steeg van 79,8 negatief in november naar 77,1 negatief in december.

Bedrijfsnieuws

Verzekeraars deden dinsdag goede zaken in Frankfurt, met plussen voor Munich Re en Hannover Re. Laatstgenoemde steeg ruim 2 procent en ging aan kop in de DAX.

Siemens Energy en Zalando stonden opnieuw onder druk, met verliezen van zo'n 4 tot 5 procent.

In Parijs was Publicis opnieuw sterkhouder, met een winst van bijna anderhalf procent. Aandelen van luxemerken als Kering en Hermes zaten ook in de lift in de CAC 40.

Vastgoedaandelen stonden dinsdag onder druk. Vonovia daalde ruim een half procent en Unibail-Rodamco-Westfield verloor bijna 2 procent.

Nokia gaf dinsdag een winstwaarschuwing af. Voor 2026 wordt door Nokia nu een operationele marge van minimaal 13 procent verwacht tegen eerder 14 procent. De verlaging komt na het verlies van een groot contract van AT&T aan Ericsson. De Finnen maakten dinsdag ook de overname bekend van Fenix Group. Het aandeel steeg ruim 2 procent.

Volgens Bernstein worden in 2024 de individuele prestaties van Europese automakers belangrijker dan productiecijfers alleen. Volgens de bank gaat het dan meer om zaken als elektrificatie. Volgens Bernstein zijn bedrijven als Mercedes-Benz en BMW beter bestand tegen prijzenoorlogen dan producenten van auto's uit het lagere segment. Mercedes-Benz en BMW daalden rond een half procent.

ArcelorMittal steeg licht. JPMorgan zette de staalreus op de kooplijst met een koersdoel van 30 euro. Het aandeel is momenteel aantrekkelijk gewaardeerd met een sterke balans die een garantie lijkt voor een hoog dividendrendement.  

In Brussel gingen Solvay en Syensqo aan de leiding met koerswinsten van 7,4 en 6,5 procent.
 
Euro STOXX 50         4.536,61 (-0,1%)
STOXX Europe 600        472,72 (-0,2%)
DAX                  16.791,74 (-0,02%)
CAC 40                7.543,55 (-0,1%)
FTSE 100              7.542,77 (-0,03%)
SMI                  11.151,22 (+0,2%)
AEX                     786,13 (-0,04%)
BEL 20                3.721,35 (+0,5%)
FTSE MIB             30.342,15 (-0,3%)
IBEX 35              10.118,70 (-0,8%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat woensdag een licht hogere opening tegemoet.

De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag hoger geëindigd. De consumentenprijzen in de Verenigde Staten stegen in november met 3,1 procent op jaarbasis, tegen 3,2 procent een maand eerder. De kerninflatie, dat wil zeggen gecorrigeerd voor voedsel- en energieprijzen, kwam in november net als een maand eerder uit op 4,0 procent. De cijfers waren conform de marktverwachting.

Op basis van deze inflatiecijfers is de kans klein dat de Fed vanavond bij het rentebesluit "dovish signalen van betekenis" zal geven, uit vrees dat dit de Treasury-markt groen licht zou geven om de obligatierentes omlaag te duwen, voegden economen van ING toe. Dit zou effectief een aantal renteverhogingen van de Fed van eerder dit jaar ongedaan kunnen maken.

"In plaats daarvan lijkt de Fed vast te houden aan haar standpunt dat de markt te agressief is in het inprijzen van renteverlagingen. Wij verwachten dat de centrale bank vasthoudt aan de prognose van slechts 50 basispunten aan versoepelingen in 2024, in tegenstelling tot de 115 basispunten die momenteel door de markten wordt ingeprijsd", aldus ING.

De afgelopen weken rekende de markt in toenemende mate op een eerste renteverlaging door de Fed in maart, maar inmiddels is die kans minder dan 50 procent, zo bleek dinsdag uit de actuele FedWatch Tool van CME Group.

De Amerikaanse tienjaarsrente daalde na de inflatiecijfers tot 4,20 procent. De prijs voor een vat WTI-olie daalde dinsdag met bijna 4 procent tot onder 69 dollar. Volgens energie-analist Robert Yawger van Mizuho zijn de verwachtingen voor vroege renteverlagingen door de Fed met het inflatierapport van dinsdag afgenomen, wat tot op zekere hoogte een harde economische landing impliceert, wat weer nadelig is voor de vraag naar olie, aldus de marktkenner.

Bedrijfsnieuws

Oracle sloot 12 procent lager. De omzetgroei van 5 procent viel de markt tegen, en ook de winstgroei stelde teleur. Wel was de CEO tevreden over de cloudactiviteiten, die inmiddels een jaarlijkse omzet van bijna 20 miljard dollar realiseren. "De zaken gaan goed en worden steeds beter." De groei bij de clouddiensten liep wel terug.

Alphabet daalde circa een half procent, nadat een kartelzaak werd verloren die was aangespannen door Epic Games. De jury in een rechtbank in Californië vindt dat Alphabet een monopolie vasthoudt op de markt voor distributie en betalingen van zijn app-winkel.

Speelgoedmaker Hasbro dropte een bommetje op de markt voor retailers die zich richten op het feestdagenseizoen. De verkopen blijven tegenvallen en daarom gaat Hasbro 1.100 banen schrappen. De piek van de coronapandemie is al lang voorbij, maar de terugval is ernstiger dan het bedrijf had voorzien. Hasbro verloor rond een procent. Concurrent Mattel daalde ruim anderhalf procent.

Ford gaat volgend jaar ongeveer de helft minder elektrische pick-up trucks van het model F-50 Lightning maken, meldde de autofabrikant. Het aandeel steeg bijna een procent.
 
Investeerder Berkshire Hathaway van Warren Buffett heeft het belang in HP Inc. teruggebracht van 10 naar 5,2 procent. Berkshire had een belang in HP van 97,9 miljoen aandelen. Daarvan heeft het er nu nog 51,5 miljoen over. HP sloot licht hoger.

Aandelen Macy's daalden ruim 8 procent na een adviesverlaging van Citi. Maandag steeg het aandeel van de warenhuisketen nog sterk op berichten dat investeerders het bedrijf willen kopen en van de beurs willen halen.

S&P 500 index                4.643,70 (+0,5%)
Dow Jones index             36.577,94 (+0,5%)
Nasdaq Composite            14.533,40 (+0,7%)

AZIE

De Aziatische beurzen koersten woensdag per saldo lager. 

Nikkei 225             32.958,97 (+0,4%)
Shanghai Composite     2.979,12 (-0,8%)
Hang Seng              16.217,41 (-1,0%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0791. Dinsdagavond noteerde het muntpaar op 1,0795.

USD/JPY Yen   145,54
EUR/USD Euro  1,0791
EUR/JPY Yen   157,06

MACRO-AGENDA:
00:50 Tankan index - Vierde kwartaal (Jap)
08:00 Industriële productie - Oktober (VK)
11:00 Industriële productie - Oktober (eur)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
14:00 OPEC - Maandrapport (Oos)
14:30 Producentenprijzen - November (VS)
16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
20:00 Federal Reserve - Rentebesluit (VS)
20:00 Federal Reserve - Dot plot en econ. ramingen (VS)
20:30 Federal Reserve - Toelichting voorzitter Powell (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.