Hogere opening in aanloop korte handelsweek...

Gepubliceerd op 25 november 2024 om 08:30

Goedemorgen, de Europese beurzen waaronder de AEX & de DAX gaan maandag een hogere opening tegemoet in korte handelsweek ivm 'Thanksgiving'...

IG voorziet een openingswinst van 122 punten voor de Duitse DAX en een plus van 52 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 22 punten hoger te openen. De AEX future stond even op 887, maar is nu net teruggezakt tot aan de steunzone 882/879.

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger geëindigd, gesteund door de hoop dat de Europese Centrale Bank de rente in december toch met 50 basispunten zou kunnen verlagen, nadat inkoopcijfers verdere zwakte toonden in de eurozone.

Het betekende een positief einde aan een roerige week, die in Europa vooral in het teken stond van de geopolitiek. Beleggers vreesden een escalatie van de oorlog in Oekraïne, nadat president Joe Biden besloot om het land toestemming te geven om Amerikaanse langeafstandsraketten tot diep in Rusland af te vuren. In reactie besloot de Russische president Vladimir Poetin dinsdag, de duizendste dag van de oorlog in Oekraïne, een bijgewerkte nucleaire doctrine goed te keuren.

"Hoewel sommige beleggers en handelaren het gevoel hebben dat de spanningen niet aanzienlijk zullen escaleren met de aankomende president Donald Trump, die de relaties met Poetin mogelijk zou kunnen verbeteren, blijft de huidige situatie onder de regering Biden onzeker. Er is dus een reële mogelijkheid dat Poetin hard zal reageren om te laten zien wat de ernstige gevolgen zijn als je je tegen Rusland verzet", zei marktanalist Naeem Aslam van Zaye Capital Markets.

Maar ondanks deze geopolitieke spanningen blijft de stemming onder beleggers en traders overwegend positief, volgens Aslam.

Op weekbasis hielden de Europese beurzen goed stand. De Stoxx Europe 600 won 1,1 procent, terwijl de DAX met 0,6 procent steeg.

Op macro-economisch vlak was er vrijdag aandacht voor de Europese inkoopcijfers. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector daalde van 51,6 in oktober naar 49,2 in november en de index voor de industrie daalde van 45,8 in oktober naar 45,1 in november.

De samengestelde index daalde zo van 50,0 naar 48,1, het laagste niveau in 10 maanden.

"Het kan niet veel slechter", stelde hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank. "De Europese industrie zakt dieper in een recessie en nu heeft de dienstensector het ook moeilijk na twee maanden van marginale groei. Dit is evenwel geen verrassing, gezien de politieke rotzooi in de grootste economieën van de eurozone", aldus De la Rubia.  

"Een serieus signaal", oordeelde Carsten Brzeski van ING over de PMI-data. De econoom verwacht dat de economie van de eurozone in het vierde kwartaal niet zal groeien. ING zei eerder al dat wanneer de inkoopcijfers zwak zouden zijn, dit de kans op een renteverlaging van 50 basispunten door de ECB in december zou vergroten.

Bedrijfsnieuws

Financials hadden het vrijdag lastig. In Frankfurt verloor Commerzbank 1,5 procent en leverde Deutsche Bank zelfs 2,9 procent in.

Crédit Agricole, BNP Paribas en Société Générale verloren tussen de 1,7 en 2,6 procent in Parijs, terwijl in Amsterdam ING met 1,2 procent daalde en ABN AMRO 0,8 procent verloor. UniCredit verloor 1,9 procent in Milaan en Banco Santander daalde met 3,5 procent in Madrid.

De DAX werd aangevoerd door Zalando met een winst van 6,4 procent, gevolgd door vastgoedbedrijf Vonovia dat 4,8 procent kon bijschrijven. Brenntag won 4,4 procent.

In de CAC 40 ging Vonovia's sectorgenoot Unibail-Rodamco-Westfield aan kop met een winst van 3,1 procent, gevolgd door Stellantis dat 2,9 procent kon bijschrijven.

Grootste daler was Thales dat 2,9 procent in waarde verloor nadat bekend werd dat de Franse en Britse autoriteiten een gezamenlijk onderzoek zijn gestart naar vermoedelijke omkoping en corruptie bij de luchtvaart- en defensiegroep.

In Brussel viel de winst van Galapagos op. Het aandeel steeg bijna 6 procent. Eerder deze week stond het aandeel na een verkoopadvies van Kepler Cheuvreux nog onder druk.

Euro STOXX 50         4.789,08 (+0,7%)
STOXX Europe 600        508,47 (+1,2%)
DAX                  19.322,59 (+0,9%)
CAC 40                7.255,01 (+0,6%)
FTSE 100              8.262,08 (+1,4%)
SMI                  11.716,50 (+1,1%)
AEX                     879,80 (+1,6%)
BEL 20                4.228,29 (+1,7%)
FTSE MIB             33.494,83 (+0,6%)
IBEX 35              11.656,60 (+0,4%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat maandag een groene opening tegemoet.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag hoger geëindigd, met een nieuw record voor de Dow Jones index. Ondanks de toegenomen geopolitieke spanningen in Oost-Europa, hield Wall Street afgelopen week prima stand. De drie grote indexen wonnen circa 2 procent.

Volgens Tom Lee van Fundstrat zou de S&P 500 richting het einde van de maand zelfs een nieuw record kunnen vestigen, nu beleggers verwachten dat het beleid van de gekozen president Donald Trump de economische groei en bedrijfswinsten zal ondersteunen.

Verder zal het ook vertrouwen wekken als de Federal Reserve besluit om de rentes verder te verlagen, ook als dit in een lager tempo gebeurt, zei de marktkenner.

Volgens Lee is er daarnaast opluchting na de resultaten van Nvidia. Het belangrijkste bedrijf van Amerika heeft de bezorgdheid weggenomen over het vermogen om de omzet en winst in hoog tempo te laten groeien, aldus de analist van Fundstrat. Wel stond het aandeel vrijdag onder druk.

Volgens Justin Blekemolen van Lynx blijft ook bitcoin de gemoederen bezighouden, nu de cryptomunt de 100.000 dollar nadert. Bitcoin noteerde vrijdag boven de 99.000 dollar, maar slaagde er niet in dit weekend de 100.000 dollar te doorbreken.

"De verwachting dat president-elect Trump de regelgeving rondom crypto gaat versoepelen heeft de digitale munt met ruim 40 procent doen stijgen sinds de verkiezingen van 5 november", aldus de beleggingsspecialist.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Amerikaanse dienstensector in november harder is gegroeid, terwijl de industrie iets minder sterk kromp. De samengestelde inkoopmanagersindex kwam in november uit op 55,3 en daarmee het hoogste niveau in 31 maanden. In oktober noteerde de samengestelde index op 54,1.

"Het vooruitzicht van lagere rentetarieven en een meer proactieve aanpak van de komende regering heeft het optimisme aangewakkerd", volgens Chris Williamson van S&P Global.

Een punt van zorg is volgens Williamson dat de economische groei sterk afhankelijk blijft van de diensteneconomie, terwijl de productie in de verwerkende productie afneemt.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in november verder gestegen, maar minder dan aanvankelijk werd voorspeld, bleek uit de definitieve cijfers van de Universiteit van Michigan.

De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 70,5 eind oktober naar 71,8 deze maand. Halverwege de maand werd nog een vertrouwenscijfer voor november van 73,0 gemeld. Dat cijfer werd wel voor de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen gemeten.

De inflatieverwachting voor de komende 12 maanden kwam uit op 2,6 procent, van 2,7 procent eind oktober, terwijl de inflatieverwachting voor de komende 5 jaar 3,2 procent bedroeg. Eind oktober was dit 3,0 procent.

"Uiteindelijk blijft er grote onzekerheid bestaan over de toekomstige uitvoering van de economische agenda van Trump, en consumenten zullen hun standpunten de komende maanden blijven bijstellen", aldus Joanne Hsu.

De aanhoudende geopolitieke spanningen zorgden voor hogere olieprijzen, terwijl de Amerikaanse obligatierentes licht daalden.

Bedrijfsnieuws

Amazon investeert nog eens 4 miljard dollar in Anthropic, waarmee het zijn investering in de startup voor kunstmatige intelligentie verdubbelt om te kunnen concurreren in de AI-wapenwedloop. Het aandeel Amazon daalde 0,6 procent.

Nvidia verloor vrijdag ruim 3 procent.

Het Amerikaans-Nederlandse softwarebedrijf Elastic schoot 14,7 procent omhoog, nadat de winst en omzet in het afgelopen kwartaal de verwachtingen overtroffen.

Gap steeg met bijna 13 procent, eveneens na beter dan voorziene resultaten. Ook werd de outlook verhoogd.

Reddit maakte juist een koersval van 7,2 procent, nadat aandeelhouder Advance Magazine Publishers volgens Bloomberg te kennen had gegeven 7,8 miljoen aandelen in het social media-bedrijf te willen verkopen.

Intuit rapporteerde een winst over het fiscale eerste kwartaal die de verwachtingen overtrof, maar de aandelen daalden met 5,7 procent nadat het bedrijf verwachtingen gaf die onder de verwachtingen lagen.

MicroStrategy steeg 6,2 procent na een daling van bijna 17 procent op donderdag in reactie op het nieuws dat short-seller Citron Research short is gegaan in het aandeel tegen een long positie in bitcoin.

S&P 500 index               5.969,34 (+0,4%)
Dow Jones index            44.296,51 (+1,0%)
Nasdaq Composite           19.003,65 (+0,2%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag verdeeld.

Nikkei 225             38.951 (+1,7%)
Shanghai Composite     3.253 (-0,4%)
Hang Seng              19.147 (-0,5%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0479. De euro/dollar handelde vrijdag zelfs even onder de 1,04 en verloor op weekbasis ruim een procent. Vrijdagavond rond het slot op Wall Street noteerde het muntpaar op 1,0418.

"Zoals velen vreesden zijn de slechter dan verwachte Europese PMI-cijfers de katalysator gebleken voor een neerwaartse druk op de euro. De cijfers dragen bij aan het verhaal dat het Europese ondernemersvertrouwen aan het afbrokkelen is, in een omgeving van dreigende handelsoorlogen en politieke impasse", zei valuta-analist Chris Turner van ING.

De valutakenner houdt er nu ook rekening mee dat de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank opnieuw het zware werk zullen moeten doen als het gaat om het ondersteunen van de economie van de eurozone.

USD/JPY Yen   154,26
EUR/USD Euro  1,0479
EUR/JPY Yen   161,63

MACRO-AGENDA:
10:00 Ifo ondernemersvertrouwen - November (Dld)
14:30 Chicago Fed index - Oktober (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
22:00 Zoom Video Communications - Cijfers derde kwartaal (VS)



Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.