Goedemorgen, de Europese beurzen waaronder de AEX & de Dax gaan vrijdag een verdeelde opening tegemoet, in afwachting van een nieuwe stroom aan bedrijfscijfers en de Amerikaanse PCE-inflatie.
IG voorziet een openingsverlies van 9 punten voor de Duitse DAX en een plus van 20 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 35 punten hoger te openen. De AEX future staat iets lager op 897.
De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag overwegend lager geëindigd. Teleurstellende resultaten van een groot aantal grote Europese namen, waaronder Nestlé, Stellantis en Kering, droegen bij aan de zorgen van beleggers.
Het huidige cijferseizoen heeft voor wat opschudding gezorgd in de markten, zag hoofdstrateeg Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild. "Grote verliezen voor Big Tech en de luxesector leiden tot een breed gedragen terugval. Tegelijk verlagen blue chips als Nestlé hun outlook, terwijl in de farmaceutische sector het tegenovergestelde gebeurt", aldus Vranken, wijzend op positief nieuws van Roche en Sanofi.
Ondertussen is het ondernemersvertrouwen in Duitsland verslechterd. De Ifo index daalde onverwacht, van 88,6 tot 87,0, een dag na een zwakke Duitse inkoopmanagersindex.
De optimistische trend aan het begin van het jaar is volledig omgedraaid, zei Carsten Brzeski van ING. Volgens de econoom is Duitsland opnieuw het zorgenkindje van de eurozone.
Bedrijfsnieuws
STMicroelectronics trok donderdag zowel de CAC 40 als de Italiaanse MIB omlaag. Het aandeel verloor meer dan 10 procent na het openen van de boeken, waarbij de chipreus met een omzetwaarschuwing kwam. STMicroelectronics verwacht voor het boekjaar nu een omzet in een bandbreedte van 13,2 miljard tot 13,7 miljard dollar dit jaar, vergeleken met eerder 14 miljard tot 15 miljard dollar.
Sectorgenoot Infineon daalde 6,5 procent in Frankfurt. In Amsterdam verloor ASML 3,9 procent en Besi 14,1 procent. Laatstgenoemde stelde bij de kwartaalcijfers wat teleur met de outlook over het derde kwartaal.
Renault rapporteerde een omzet en operationeel resultaat die licht boven de verwachting uitkwamen. De vrije kasstroom viel dan weer iets lager uit dan verwacht. Het aandeel verloor 7,5 procent.
Stellantis haalde met de recente cijfers de verwachtingen van analisten niet. Niettemin bleef de outlook intact. De autobouwer overweegt prijsverlagingen om klanten te trekken. De koers daalde 8,7 procent.
In de Duitse DAX stonden autobouwers ook onder druk. Het aantal stijgers was vrij beperkt. Bayer ging aan kop met een plus van 2,1 procent. In Parijs deed Sanofi goede zaken met een winst van 4,2 procent na een outlookverhoging en wonnen ook Eurofins Scientific en Michelin meer dan vier procent.
Roche zorgde met de verhoogde jaaroutlook voor een verrassing na een beter dan verwachte winst en marges over de eerste zes maanden. De koers steeg 1,5 procent in Zürich.
Nestlé verloor juist 5,1 procent op de Zwitserse beurs na een outlookverlaging, terwijl Unilever in Amsterdam 5,8 procent steeg, nadat het levensmiddelenconcern positiever werd over de marge in 2024.
Verder was Universal Music Group een opvallende daler in Amsterdam, met een verlies van liefst 23,5 procent. Op het eerste gezicht leken de cijfers die woensdagavond werden gepubliceerd prima, maar analisten wezen op de missers bij abonnementen en streaming.
Luxemerk Kering boekte afgelopen kwartaal een flinke omzetdaling, hetgeen de eigenaar van Gucci ook al voor had gewaarschuwd. Ook de outlook was negatief. Het aandeel daalde 7,4 procent.
De winst voor Air France-KLM is in het afgelopen kwartaal flink teruggelopen, terwijl de omzet aantrok. De outlook werd licht verlaagd. Het luchtvaartconcern ziet een negatief effect door de Olympische Spelen. Het aandeel sloot toch 5,2 procent hoger.
AstraZeneca verhoogde bij de resultaten over het tweede kwartaal de outlook voor dit jaar. Het aandeel verloor evenwel 1,3 procent in Londen.
Euro STOXX 50 4.811,28 (-1,0%)
STOXX Europe 600 508,63 (-0,7%)
DAX 18.298,72 (-0,5%)
CAC 40 7.427,02 (-1,2%)
FTSE 100 8.186,35 (+0,4%)
SMI 12.105,54 (-0,8%)
AEX 898,57 (-0,5%)
BEL 20 4.070,21 (-0,6%)
FTSE MIB 33.771,07 (-2,0%)
IBEX 35 11.145,60 (-0,6%)
AMERIKAANSE AANDELEN
Wall Street gaat vrijdag een groene opening tegemoet.
De Amerikaanse beurzen zijn donderdag overwegend lager geëindigd. Alleen de Dow Jones index wist met hulp van IBM in het groen te blijven.
Na de stevige verliezen een dag eerder, die werden veroorzaakt door de tegenvallende winsten van Tesla en Alphabet, leek Wall Street donderdag op weg naar herstel. Maar de zorgen over te hoge waarderingen wogen alsnog zwaarder.
"We moeten natuurlijk niet vergeten dat de grote (Amerikaanse) IT aandelen sinds oktober vorig jaar een enorme rally hebben laten zien, er geen enkele ruimte is voor tegenvallers is en daarmee een excuus om winst te nemen al snel gevonden is", zei investment manager Simon Wiersma van ING.
Beleggers maken zich volgens beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx mogelijk ook zorgen over de vooruitzichten voor bedrijfswinsten na de Amerikaanse verkiezingen, "aangezien vice-president Kamala Harris beter scoort in de peilingen dan president Biden en een grotere kans lijkt te hebben om Donald Trump te verslaan. Beleggers hadden hun zinnen gezet op de zogeheten ‘Trump Trade’. Wat neerkomt op nieuwe belastingverlagingen voor bedrijven, protectionistische tarieven en minder regelgeving als Donald Trump de verkiezingen wint", zei hij.
Op macro-economisch vlak was er donderdag aandacht voor economische groeicijfers. De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal harder gegroeid dan verwacht, met 2,8 procent. Economen hielden vooraf gemiddeld rekening met een groeicijfer van 2,1 procent.
Het driemaands PCE-inflatiecijfer kwam conform de verwachting uit op 2,6 procent en de kerninflatie op 2,9 procent. In het eerste kwartaal was dit 3,4 en 3,7 procent.
Vrijdag verschijnen actuele PCE-data voor de maand juni. Gerekend wordt op een daling van de PCE-inflatie van 2,6 tot 2,5 procent en een stabiele kerninflatie van ook 2,6 procent.
"De [Amerikaanse] economie wordt in de tweede helft van het jaar met meer uitdagingen geconfronteerd en nu de Fed meer ontspannen klinkt over de richting van de inflatie, verwachten we dat een groeiende focus op [economische] bedrijvigheid tot renteverlagingen zullen leiden vanaf september", zei ING.
De wekelijkse steunaanvragen toonden afgelopen week een daling met 10.000 tot 235.000 nieuwe aanvragen, wat in lijn met de verwachting was.
De tienjaarsrente noteerde donderdag 4 basispunten lager op 4,252 procent, terwijl de tweejaarsrente vlak noteerde op 4,445 procent. De olieprijzen herstelden na een aanvankelijke daling.
Bedrijfsnieuws
Alphabet leverde 3,1 procent in. Het Google-moederbedrijf sloot woensdag al 5 procent lager, nadat de advertentie-inkomsten van YouTube teleurstelden.
Tesla sloot 2,0 procent hoger, nadat de maker van elektrische auto's woensdag nog 12 procent verloor na tegenvallende kwartaalcijfers.
Nvidia daalde 1,7 procent, nadat de chipfabrikant woensdag bijna 7 procent verloor. Sectorgenoot Super Micro Computer daalde woensdag met 9,2 procent en sloot donderdag opnieuw in het rood.
IBM sloot 4,4 procent hoger, na beter dan verwachte resultaten over het tweede kwartaal.
Ford verloor 18,4 procent, nadat de autofabrikant een teleurstellende aangepaste winst rapporteerde over het tweede kwartaal, maar de winstverwachting voor het hele jaar handhaafde.
American Airlines heeft in het tweede kwartaal van 2024 een recordomzet geboekt, maar waarschuwde wel dat de winst dit jaar flink lager uitvalt dan eerder verwacht. Het aandeel steeg toch 4,2 procent.
Honeywell verloor 5,2 procent. Het Amerikaanse bedrijf in elektronische controle- en automatiseringssystemen heeft het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht en verhoogde de omzetraming voor het hele jaar, terwijl de schattingen voor de aangepaste winst juist naar beneden werden bijgesteld.
Dow Inc. heeft in het tweede kwartaal de omzet zien dalen en kon de analistenverwachtingen niet waarmaken. Het aandeel daalde 0,9 procent.
Abbvie heeft in het tweede kwartaal meer omzet geboekt, dankzij de middelen Skyrizi en Rinvoq, die de druk door de afnemende omzet van Humira verlichtten. Abbvie verhoogde donderdag ook zijn verwachting voor de winst per aandeel in 2024 iets. Het aandeel won 3,4 procent.
ServiceNow steeg 13,3 procent, nadat het cloudsoftwarebedrijf over het tweede kwartaal een hogere omzet rapporteerde. De omzet uit abonnementen steeg ook, wat reden was om de outlook voor abonnementsinkomsten te verhogen.
Edwards Lifesciences verloor donderdag liefst 31 procent, nadat het medische technologiebedrijf een teleurstellende omzet rapporteerde.
S&P 500 index 5.399,22 (-0,5%)
Dow Jones index 39.935,07 (+0,2%)
Nasdaq Composite 17.181,72 (-0,9%)
AZIE
De Aziatische beurzen noteerden vrijdag verdeeld, maar zonder grote uitslagen.
Nikkei 225 37.949,33 (+0,2%)
Shanghai Composite 2.881,23 (-0,2%)
Hang Seng 17.033,91 (+0,2%)
VALUTA
De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0856. Donderdagavond noteerde het muntpaar op 1,0847.
USD/JPY Yen 153,73
EUR/USD Euro 1,0856
EUR/JPY Yen 166,90
MACRO-AGENDA:
08:45 Consumentenvertrouwen - Juli (Fra)
14:30 Persoonlijke bestedingen en PCE-inflatie - Juni (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Michigan - Juli def. (VS)
BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 Basic-Fit - Cijfers tweede kwartaal
07:00 Signify - Cijfers tweede kwartaal
07:00 Vopak - Cijfers tweede kwartaal
13:00 3M - Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 Chevron - Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 Colgate-Palmolive - Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 Exxon Mobil - Cijfers tweede kwartaal (VS)
Reactie plaatsen
Reacties