PCE-inflatiecijfer VS

Gepubliceerd op 31 mei 2024 om 07:41

Goedemorgen, de Europese beurzen waaronder de AEX & de Dax gaan vrijdag een lagere opening tegemoet, na het rode slot op Wall Street. Daarbij richten beleggers hun vizier vooral op Amerikaanse PCE-inflatiecijfers.

IG voorziet een openingsverlies van 33 punten voor de Duitse DAX en een min van 1 punt voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 2 punten lager te openen. De AEX future staat een half puntje hoger op 906.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag hoger geëindigd. Het sentiment werd daarbij gesteund door de licht dalende obligatierentes, zeiden analisten van Mizuho.

In het algemeen blijven beleggers echter voorzichtig, in afwachting van de inflatiecijfers uit de eurozone en VS over respectievelijk mei en april die vandaag verschijnen.

Daar waar de twijfels over een eerste renteverlaging door de Fed aanhouden, is de markt er zo goed als zeker van dat de Europese Centrale Bank over precies een week de rente zal verlagen met 25 basispunten. Analisten van SEB denken wel dat de ECB vervolgens tot september zal wachten met een volgende verlaging, gezien de aanwezige inflatierisico's.

Op macro-economisch vlak was het donderdag in de eurozone vrij rustig. Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in mei licht verbeterd, maar bleef ruim onder nul, bleek donderdag uit definitieve cijfers. De index die het vertrouwen weergeeft, verbeterde van -14,7 in april naar -14,3 deze maand.

Stijgers en dalers

Bayer ging aan kop in Frankfurt, met een winst van ruim 4 procent, terwijl SAP juist meer dan 4 procent daalde. Sectorgenoot Salesforce ging hard onderuit in New York na het openen van de boeken, waarbij vooral de afgegeven outlook tegenviel.

Adidas steeg bijna 2 procent. De retailer profiteerde van een flinke koerswinst van zijn Amerikaanse sectorgenoot Foot Locker, die met sterke kwartaalcijfers kwam.

Verder zaten aandelen van Duitse autofabrikanten in de lift. Porsche AG won dik 2 procent in de DAX, net als Volkswagen. Citi Research wees op enkele aanjagers voor het aandeel Volkswagen, namelijk de lancering van een betaalbare elektrische auto en de verkoop van het belang in Traton voor 2 miljard euro. Citi vindt het aandeel nog altijd ondergewaardeerd.

In Parijs deed ArcelorMittal goede zaken, met een winst van dik 3 procent. Airbus won anderhalf procent. Ook bankaandelen BNP Paribas en Société Générale en luxemerken als Hermes en LVMH waren in trek. Capgemini was hekkensluiter in de CAC 40, met een verlies van ruim 4 procent.

Aandeelhouder Wilson Asset Management van BHP is blij dat de energiereus afhaakt in zijn biedingsstrijd, nadat Anglo American een derde bod door BHP afwees. BHP houdt nu meer ruimte over om de eigen aandeelhouder te belonen, aldus Wilson. RBC denkt ondertussen dat BHP binnen zes maanden toch weer met een nieuw bod zal komen. Anglo lijkt zich nu te willen opsplitsen. BHP daalde 1,6 procent in Londen, terwijl Anglo American 1,2 procent steeg.

Het Noorse Subsea 7 heeft een contract verworven van 1,25 miljard dollar van Petrobras. Subsea mikt voor 2025 op een EBITDA-marge van 18 tot 20 procent en RBC Capital Markets denkt dat het bedrijf in staat moet zijn om aan de bovenkant van deze bandbreedte uit te komen. De koers steeg 2,0 procent in Oslo.

In Madrid waren aandelen van duurzame energiebedrijven aardig in trek, na overnamenieuws in de sector. Het Canadese Brookfield is in gesprek met Neoen om een belang van 53 procent in de Franse producent van hernieuwbare energie te verwerven voor een bedrag van 39,85 euro per aandeel. De Spaanse beurs IBEX steeg donderdag 1,7 procent.

D'Ieteren heeft in het eerste kwartaal van 2024 de omzet zien stijgen. Het bedrijf stelde donderdag een dividend voor van 3,75 euro per aandeel. De outlook voor 2024 werd gehandhaafd. De koers steeg een half procent in Brussel.

Euro STOXX 50         4.982,18 (+0,4%)

STOXX Europe 600        516,50 (+0,6%)

DAX                  18.496,79 (+0,1%)

CAC 40                7.978,51 (+0,3%)

FTSE 100              8.231,05 (+0,6%)

SMI                  11.869,90 (+0,7%)

AEX                     905,58 (-0,03%)

BEL 20                3.908,71 (-0,4%)

FTSE MIB             34.447,57 (+0,9%)

IBEX 35              11.338,20 (+1,7%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street lijkt vrijdag, net als Europa, af te koersen op een iets lagere opening, in afwachting van de inflatiecijfers. 

Donderdag sloten de Amerikaanse beurzen lager, waarbij de koersval van Salesforce de Dow Jones index onder druk zette, terwijl Nvidia voor het eerst sinds de sterke kwartaalcijfers vorige week in het rood eindigde en de Nasdaq mee omlaag trok.

Het 'risk-off'-sentiment zorgde woensdag al voor een daling van de aandelenindices, zag beleggingsspecialist Justin Blekemolen van online broker Lynx en dat risicomijdende sentiment bleef donderdag hangen, hoewel de obligatierentes weer daalden. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde donderdag 7 basispunten lager op 4,553 procent, terwijl de tweejarige variant 5 basispunten daalde tot 4,935 procent.

Amerikaanse groeicijfers kwamen donderdag iets hoger uit dan verwacht, terwijl de PCE-inflatie over de eerste drie maanden juist een lichte afkoeling liet zien ten opzichte van een eerdere raming.

In de eerste drie maanden groeide de Amerikaanse economie met 1,3 procent, waar 1,2 procent was voorzien, terwijl de kern-PCE uitkwam op 3,6 procent. Uit voorlopige cijfers bleek eerder nog een groei van 1,6 procent in het eerste kwartaal en een PCE-kerninflatie van 3,7 procent.

De blik van beleggers verschuift nu naar de actuele PCE-inflatie over de maand april, die vrijdagmiddag verschijnt. "Een meevallend cijfer kan een opluchtingsrally in obligaties veroorzaken. Het tegenovergestelde geldt als de cijfers slechter zijn dan verwacht. Maar de spanning in de obligatiemarkten neemt toe", volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

Er wordt gerekend op een PCE-inflatie van 2,7 procent in april en een kerninflatie van 2,8 procent, wat erop zou wijzen dat de inflatiedruk iets aan het afnemen is. De aandacht zal opnieuw uitgaan naar de dienstensector, waar de opwaartse druk op de consumentenprijzen vooral zit.

"Hoger dan verwachte cijfers, die wijzen op aanhoudende prijsdruk, kunnen het voor de Fed moeilijker maken om de rente de komende maanden te verlagen. Beleidsmakers hopen daarom waarschijnlijk op een misser bij de kern-PCE, vooral bij het maandcijfer, zonder opwaartse bijstellingen van cijfers voor eerdere maanden", schreven marktanalisten van CMC Markets eerder in een vooruitblik.

De marktverwachting voor een renteverlaging door de Fed in september is inmiddels gedaald tot rond de 50 procent, terwijl een minderheid van de markt momenteel rekent op een tweede verlaging in november of december.

John Williams van de New York Fed verwacht dat de inflatie in de VS in de tweede helft van het jaar weer zal gaan afkoelen en volgend jaar dichter bij de doelstelling van 2,0 procent van de Federal Reserve zal uitkomen. Dit zei de vertrouweling van Fed-voorzitter Jerome Powell, met stemrecht in het FOMC, donderdag in een toespraak bij de Economic Club of New York.

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering kwam afgelopen week uit op 219.000, een stijging met 3.000. De verwachting lag op 218.000 aanvragen. De aanstaande woningverkopen in de VS daalden in april met 7,7 procent en dat was veel harder dan verwacht.

De olieprijzen daalden tot twee procent. De Amerikaanse olievoorraden zijn afgelopen week met 4,2 miljoen vaten gedaald, maar de benzinevoorraden stegen met 2 miljoen vaten en de voorraden stookolie zelfs met 2,5 miljoen vaten.

De data zouden volgens analisten van Sevens Report mogelijk kunnen duiden op verdere "vraagvernietiging" vanwege de hardnekkige inflatie en hoge prijzen aan de pomp.

Bedrijfsnieuws

Nvidia, dat woensdag nog op een all time high sloot, leverde donderdag bijna 4 procent in.

Softwarebedrijf Salesforce meldde een beter dan verwachte aangepaste winst per aandeel maar de omzet viel, net als de vooruitzichten voor het komende kwartaal. Het aandeel verloor donderdag dan zo'n 20 procent.

Best Buy heeft in het eerste kwartaal niet voldaan aan de omzetverwachtingen, maar wees daarbij wel op hogere winsten en lagere kosten, ondanks de zwakkere vraag naar consumentenelektronica. De outlook was vrij optimistisch. Het aandeel steeg meer dan 13 procent.

Foot Locker heeft in het eerste kwartaal de winstverwachtingen overtroffen en de ingezette herstructurering lijkt vruchten af te werpen. Aandelen van de sportwinkelketen stegen bijna 15 procent. Nike won 2 procent.

HP steeg 17 procent op een hoger dan verwachte aangepaste winst per aandeel en een kleiner dan verwachte omzetdaling.

Agilent Technologies verlaagde zijn omzet- en winstverwachting, omdat de markt "minder snel herstelt dan verwacht". Het aandeel van de fabrikant van wetenschappelijke meetinstrumenten sloot bijna 10 procent lager.

AI-bedrijf C3.ai meldde een sterker dan verwachte omzet en steeg ruim 19 procent.

Faraday Future Intelligent Electric herstelde beperkt van de koersklap van woensdag, toen het aandeel ruim 60 procent meer waard werd. De koers van de tech-startup sloot donderdag ruim 27 procent in de plus.

Retailer American Eagle Outfitters stelde teleur met de omzetcijfers en het aandeel daalde ruim 7,5 procent.

Kohl's kwam donderdag met een winstwaarschuwing, nadat de warenhuisketen in het afgelopen kwartaal onverwacht in de rode cijfers dook. Het aandeel verloor 23 procent.

Skydance Media heeft een verbeterd bod gedaan voor een fusie met Paramount Global. De directie van Paramount zal dit bod naar verwachting binnenkort beoordelen, zeiden mensen die bekend zijn met de situatie tegen de Wall Street Journal, dat geen details had over het vernieuwde bod. Aandelen van Paramount stegen een procent.

S&P 500 index                5.235,48 (-0,6%)

Dow Jones index             38.111,48 (-0,9%)

Nasdaq Composite            16.737,08 (-1,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag hoger, ondanks een onverwachte krimp van de Chinese industrie, terwijl de groei in de dienstensector fractioneel afnam. 

Nikkei 225             38,373,47 (+0,8%)

Shanghai Composite     3.099,99 (+0,3%)

Hang Seng              18.402,19 (+0,9%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0819. Donderdagavond noteerde het muntpaar op 1,0830.

USD/JPY Yen   156,76

EUR/USD Euro  1,0819

EUR/JPY Yen   169,61

MACRO-AGENDA:

03:30 Inkoopmanagersindex industrie en diensten - Mei (Chi)

06:30 Inflatie - Mei vlpg (NL)

08:00 Detailhandelsverkopen - April (Dld)

08:45 Inflatie - Mei vlpg (Fra)

08:45 Economische groei - Eerste kwartaal def. (Fra)

11:00 Inflatie - Mei vlpg (eur)

14:30 Consumentenbestedingen en PCE-inflatie - April (VS)

15:45 Inkoopmanagersindex Chicago - Mei (VS)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.