Tikkie terug...

Gepubliceerd op 24 mei 2024 om 07:38

Goedemorgen, de Europese beurzen waaronder de AEX & de Dax gaan vrijdag een lagere opening tegemoet, nadat de verliezen van gisteren op Wall Street vanochtend ook in Azië voor rode koersen zorgen.

IG voorziet een openingsverlies van 85 punten voor de Duitse DAX, een min van 25 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 70 punten voor de Britse FTSE 100. De AEX future staat zo'n 5 punten lager op 909.

De Europese beurzen zijn donderdag veelal dicht bij huis gebleven, waarbij beleggers de notulen van de Fed en de cijfers van Nvidia beoordeelden.

Verder bleek op het macro-front donderdag dat de Franse economie onverwacht kromp in mei, terwijl de Duitse economie sneller groeide dan verwacht.

Ook werd bekend dat Britse economische groei vertraagde in de afgelopen maand. Dit na de verrassende aankondiging van de Britse premier Rishi Sunak op woensdag dat er op 4 juli algemene verkiezingen zullen worden gehouden, waarmee een einde komt aan maanden van speculatie over de datum van een nationale stemming. Zoals de peilingen er nu voor staan, wordt verwacht dat de regerende Conservatieve Partij zal verliezen van de centrumlinkse Labour-partij. Experts van ING zien geen invloed van de verkiezingen op het rentepad van de Bank of England en rekenen nog altijd op een eerste verlaging in augustus.

Stijgers en dalers

In Frankfurt kon MTU Aero 3,2 procent bijschrijven, gevolgd door Fresenius en Siemens Energy met winsten van 2,6 procent. Voor Bayer en Vonovia was het een mindere dag; zij verloren 2,9 en 2,0 procent.

In Parijs wist Capgemini 2,8 procent terreinwinst te boeken, gevolgd door Publicis Groupe met een winst van 1,9 procent. Teleperformance en Eurofins Scientific verloren daarentegen 2,9 en 3,6 procent.

Volgens Jefferies is een deal tussen Anglo American en BHP waarschijnlijker geworden. De bank denkt dat BHP het bod licht verhoogt of akkoord gaat met structuurveranderingen. "Of beide", aldus analisten. Jefferies sluit een poging van Glencore om Anglo te verwerven niet uit. Anglo daalde 2,0 procent, BHP daalde 0,6 procent en Glencore steeg fractioneel.

Het Britse elektriciteits- en gasbedrijf National Grid daalde met circa 11 procent na de aankondiging van een aandelenemissie van 7 miljard pond tijdens de bekendmaking van de jaarresultaten.

In Brussel steeg UCB met 1,5 procent, gevolgd door KBC met 1,4 procent, maar verloor Elia 3,0 procent na een kwartaalupdate. Cofinimo was de grootste daler en verloor 3,2 procent.

In Amsterdam waren het de chippers ASML, ASMI en Besi die met winsten van 1,1 tot 2,6 procent de AEX aanvankelijk naar nieuwe recordhoogtes stuwde. Op het slot sloot de Amsterdamse beurs daar toch onder. DSM-Firmenich en Philips verloren beide meer dan 2 procent.

Euro STOXX 50          5.037,60 (+0,25%)
STOXX Europe 600       521,56 (+0,07%)
DAX                           18.691,32 (+0,06%)
CAC 40                        8.102,33 (+0,13%)
FTSE 100                    8.339,23 (-0,37%)
SMI                              11.966,75 (+0,07%)
AEX                                 914,27 (+0,41%)
BEL 20                        3.975,74 (-0,52%)
FTSE MIB                 34.486,16 (+0,07%)
IBEX 35                      11.31110 (-0.16%)  

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag in het groen.

Donderdag, na een overwegend optimistisch begin, zijn de Amerikaanse beurzen uiteindelijk toch lager gesloten.

De Nasdaq profiteerde initieel vooral van zwaargewicht Nvidia, die uiteindelijk nog wel ruim 9 procent hoger was gesloten en een nieuw dagrecord vestigde boven de 1.050 dollar per aandeel. Volgens data van FactSet is Nvidia inmiddels ruim 2,5 biljoen dollar waard en dat is bijna evenveel als alle Duitse beursgenoteerde bedrijven samen.

De Dow Jones had vooral last van Boeing. Het aandeel daalde 7,6 procent, nadat de gifbeker daar nog niet leeg bleek en er onder andere werd gewaarschuwd dat de kaspositie onder flinke druk staat.

Ook verwerkten beleggers de Fed-notulen van woensdag. De notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve leken te benadrukken dat de centrale bank voorzichtig blijft met het verlagen van de rente, omdat de inflatie ondanks alle inspanningen hardnekkig hoog blijft. Fed-bestuurders houden vooralsnog een slag om de arm met betrekking tot een eerste renteverlaging, terwijl een deel zelfs een renteverhoging niet uitsluit.

Beleggers schatten momenteel slechts een kans in van 51 procent dat de Fed de rente zal verlagen tijdens de vergadering van september, vergeleken met 58 procent een dag geleden en bijna 68 procent in de week ervoor, volgens de CME FedWatch Tool.

Volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild verwacht CEO David Solomon van Goldman Sachs geen renteverlaging dit jaar, terwijl zijn collega van JPMorgan, Jamie Dimon, waarschuwde dat het geen zin heeft om te proberen in te schatten waar de rente zal komen te staan.

Op macro-economisch vlak was er donderdag aandacht voor de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS. Afgelopen week werden 215.000 nieuwe steunaanvragen gedaan, een daling van 8.000 ten opzichte van een week eerder en onder de verwachting van 220.000 nieuwe aanvragen.

De Chicago Fed index toonde in de maand april een sterkere krimp van de activiteit. De index daalde van -0,04 tot -0,23. Ook bleek dat er in april in de VS aanzienlijk minder nieuwe eengezinswoningen werden verkocht.

Het aantal verkochte nieuwe eengezinswoningen daalde met 4,7 procent op maandbasis tot 634.000 stuks geannualiseerd. Er werd vooraf door economen gerekend op 677.000. Het cijfer voor maart werd ook neerwaarts bijgesteld van 693.000 tot 665.000.Op jaarbasis daalde het aantal verkochte nieuwe woningen in april met 7,7 procent. De gemiddelde verkoopprijs was in april 505.700 dollar. 

De Amerikaanse industrie en dienstensector zijn daarentegen in mei harder gegroeid dan in de maand ervoor. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 50,0 naar 50,9, terwijl de index voor de dienstensector flink verbeterde, van 51,3 naar 54,8. De samengestelde index kwam daarmee uit op 54,4, tegenover 51,3 in april. Dat is de hoogste stand in ruim twee jaar.

De olieprijzen daalden voor de vierde dag op rij. Bij een settlement van 76,87 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,9 procent goedkoper. Handelaren lijken hun focus weer te verleggen naar fundamentele vraag en aanbod situatie. Men wordt voorzichtiger omdat de hogere rentetarieven de Amerikaanse economie kunnen vertragen en de vraag naar olie kan drukken. Ook zijn er zorgen over de opbouw van de mondiale olievoorraden.

De rentes stegen donderdag na de zorgelijke signalen vanuit de Fed qua inflatie en sterke Amerikaanse macrodata. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde 5 basispunten hoger op 4,48 procent en de euro/dollar werd verhandeld op 1,0808.

Stijgers en dalers

Nvidia steeg ruim 11 procent. Het bedrijf  behaalde in het eerste kwartaal een omzet van 26 miljard dollar, wat beter was dan het bedrijf zelf had voorzien en ook boven de analistenconsensus. Voor het lopende kwartaal rekent Nvidia op een omzet van gemiddeld 28 miljard dollar, waar de markt 26,5 miljard dollar voorspelde. Verder kondigde het AI-bedrijf een aandelensplitsing aan van 10-voor-1, die op 7 juni nabeurs wordt doorgevoerd.

Boeing daarentegen beleefde een slechte dag en daalde met 7,6 procent. De problemen bij de houden aan en een maand na de aankondiging dat het bedrijf in het eerste kwartaal van dit jaar bijna 4 miljard dollar kasgeld had verbruikt, waarschuwde financieel directeur Brian West investeerders donderdag dat het bedrijf op koers ligt voor een soortgelijke of ergere klap in het huidige kwartaal.

Ook lopen de levering aan China allerminst soepel. Eerder deze week zei Boeing al dat China tijdelijk is gestopt met het in ontvangst nemen van MAX 8 vliegtuigen, zodat het de batterijen kan beoordelen die zijn meegeleverd in de 25-uurs cockpit-voicerecorder aan boord van de vliegtuigen. Amerikaanse en Chinese toezichthouders zijn in gesprek over de kwestie en Boeing zei woensdag dat het de kwestie aan die instanties zou overlaten.

De Amerikaanse notering van TSMC steeg 0,6 procent een bereikte op dagbasis de hoogste koers in twaalf maanden, nadat de Taiwanese chipproducent weer iets positiever werd over de outlook voor de mondiale chipsector. TSMC rekent nu op een groei van 10 procent dit jaar, waar dat in april nog "rond de 10 procent" was. Dat was toen een verlaging ten opzichte van een eerder verwachte groei van "meer dan 10 procent."

De aandelen van DuPont stegen 0,5 procent. Het bedrijf is van plan om zich op te splitsen in drie afzonderlijke naamloze vennootschappen, waarbij de scheiding naar verwachting binnen 18 tot 24 maanden zal zijn voltooid.

Live Nation daalde 7,8 procent in de voorbeurshandel nadat The Wall Street Journal meldde dat het Amerikaanse ministerie van Justitie en een groep staten van plan zijn het bedrijf aan te klagen, omdat de eigenaar van Ticketmaster zijn ticketmonopolie heeft gebruikt om de concurrentie te onderdrukken. Het bedrijf zou volgens de autoriteiten moeten worden opgesplitst.

De aandelen van Snowflake kwamen sterk uit de startblokken met een winst van 5 procent na het verhogen van de outlook voor het lopende boekjaar. Wel stelde de winst in het afgelopen kwartaal teleur. Gedurende de handel leverde het aandeel alle winst weer in en sloot uiteindelijk 5,4 procent lager.

De aandelen van Mondelez sloten 2,0 procent lager. De Europese Commissie heeft Mondelez donderdag een boete van omgerekend 337,5 miljoen euro opgelegd voor het belemmeren van de grensoverschrijdende handel in chocolade, koekjes en koffieproducten tussen de lidstaten. Omdat Mondelez, bekend van merken als Milka, Oreo, Cadbury en LU, medewerking heeft verleend aan het onderzoek en zijn verantwoordelijkheid heeft genomen, krijgt het wel een boetevermindering van 15 procent

News Corp daalde 0,3 procent. Ondanks dat de uitgever van Dow Jones Newswires en The Wall Street Journal een licentiedeal heeft gesloten met OpenAI, die over een periode van vijf jaar een waarde van meer dan 250 miljoen dollar zou hebben.

Modelabel Ralph Lauren wist de verwachtingen te verslaan in het afgelopen kwartaal maar de outlook viel tegen. Het aandeel wist toch 3,3 procent terreinwinst te boeken.

S&P 500 index                   5.267,84 (-0,7%)
Dow Jones index            39.065,26 (-1,53%)
Nasdaq Composite          16.736,03 (-0,4%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag over de brede linie lager.

Nikkei 225                     38.705,02 (-1,0%)
Shanghai Composite      3.111,50 (-0,2%)
Hang Seng                    18.629,10 (-1,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0808. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag  bewoog het muntpaar op 1,0807 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er 1,0823 op de borden.

USD/JPY Yen   157,08
EUR/USD Euro  1,0808
EUR/JPY Yen   169,77

MACRO-AGENDA:
08:00 Economische groei - Eerste kwartaal (Dld)
08:00 Detailhandelsverkopen - April (VK)
08:45 Ondernemersvertrouwen - Mei (Fra)
14:30 Orders duurzame goederen – April
16:00 Consumentenvertrouwen Michigan - Mei def. (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
00:00 B&S Group – Jaarvergadering
00:00 NN Group - Jaarvergadering

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.