Futures AEX & Dax nagenoeg vlak

Gepubliceerd op 17 april 2024 om 07:57

Goedemorgen, de Europese beurzen waaronder de AEX & de Dax gaan woensdag nagenoeg een vlakke opening tegemoet, na de stevige dalingen op dinsdag en terughoudende woorden van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve...

IG Markets voorziet een openingswinst van 39 punten voor de Duitse DAX, een plus van 49 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 29 punten voor de Britse FTSE 100. De AEX future staat op dit moment op 870 en dat is zo'n 4 punten lager dan de slotstand van gisteren. Wil jij weten wat dit betekent voor de koersen? Check dan na 10 uur de dag updates....

De Europese beurzen zijn dinsdag lager gesloten, in navolging van de verliezen op Wall Street maandag.  

"De afgenomen verwachtingen voor de Amerikaanse rente en de spanningen in het Midden-Oosten zetten de koersen lager", stelden analisten van IG. Veel beleggers verwachten dat de Fed de rente langer hoog houdt dan eerder werd gehoopt.  

De stemming op de beurs klaarde even op nadat ECB-president Christine Lagarde herhaalde dat de centrale bank de rente binnenkort kan verlagen, tenzij een grote verrassing roet in het eten gooit. In dat kader let men zeer scherp op de olieprijs, waarschuwde Lagarde.

De eerste kwartaalcijfers worden in Amerika ondertussen wat nerveus ontvangen, gezien de koersdalingen. Veel bedrijven blikken voorzichtig vooruit naar de rest van het jaar.

Bank of America voorspelt echter dat de kwartaalwinsten van S&P-bedrijven de verwachtingen zullen overtreffen. De bank rekent op een winstgroei van gemiddeld 7 procent, terwijl de gemiddelde analist uitgaat van 3 procent.

Ook in Europa begint deze maand het kwartaalcijferseizoen. Analisten voorzien een winstdaling van 14 procent. Zulke zwakke cijfers zagen we voor het laatst in 2020, maar in het vierde kwartaal van vorig jaar daalde de winst ook al met 9 procent.

Volgens JPMorgan is het momenteel toch een beter moment om aandelen van Europese banken te kopen dan van Amerikaanse, die 34 procent duurder zijn, op basis van de verwachte winst.

Economisch nieuws was er dinsdag over de Amerikaanse industrie, die in een stabiel tempo groeit. Het IMF stelde zijn groeiverwachting voor de Amerikaanse economie dit jaar stevig opwaarts bij. Volgend jaar vertraagt de Amerikaanse economie wel, verwachten de economen. In Europa is het andersom: dit jaar is de groei beperkt, maar volgend jaar zou die aantrekken.

Bedrijfsnieuws

Arcelor Mittal verloor 6,9 procent. Deutsche Bank haalde het aandeel van zijn kooplijst en verlaagde het koersdoel van 31,00 naar 29,00 euro.

Beiersdorf, onder meer bekend van het merk Nivea, zat met de resultaten over het eerste kwartaal boven de prognoses in de markt, ofschoon de groei in de VS zwak was. In Europa gaat het volgens het bedrijf beter en in China wordt weer een groei verwacht in het topsegment. Het aandeel sloot 1,1 procent hoger.  

Evonik presteerde in het eerste kwartaal beter dan verwacht met zijn Specialty Additives en Nutrition & Care, ondanks een moeilijk klimaat. Het bedrijf rekent nog altijd op een aangepaste EBITDA van 1,7 tot 2,0 miljard euro in 2024 en een omzet van 15 tot 17 miljard euro. Evonik sloot 0,7 procent hoger.

Dr. Martens zei dat CEO Kenny Wilson van plan is af te treden en waarschuwde voor een uitdagend jaar. Er ging dinsdag 29 procent van de koers af in Londen.

Zowel recruiter Robert Half als diens Britse sectorgenoot Hays maakte over het eerste kwartaal een daling in de brutoresultaten bekend. Bij Robert Half ging het om een afname van 16 procent en bij Hays om 14 procent. Het aandeel Robert Half sloot 1,6 procent lager. Hays verloor 4,3 procent. Randstad stond in Amsterdam ook onder druk.

Woensdag volgen resultaten van zwaargewicht ASML. De ogen zijn gericht op de orderinstroom. Dinsdag sloot het aandeel licht hoger in Amsterdam.

Euro STOXX 50          4.916,99 (-1,35%)
STOXX Europe 600       498,21 (-1,53%)
DAX                           17.766,23 (-1,44%)
CAC 40                        7.932,61 (-1,40%)
FTSE 100                    7.820,36 (-1,82%)
SMI                              11.196,67 (-1,75%)
AEX                                 874,67 (-1,06%)
BEL 20                        3.798,70 (-1,39%)
FTSE MIB                 33.393,85 (-1,65%)
IBEX 35                      10.526,90 (-1,50%)


AMERIKAANSE AANDELEN
Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag in het groen.

De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag nog verdeeld, na uitspraken van Fed-voorzitter Powell en wisselend ontvangen bedrijfsnieuws.

De koersen schommelden tussen winst en verlies, nadat voorzitter Jerome Powell reageerde op de tegenvallende recente inflatiecijfers en zei wat iedereen al wist: dat de kans op een spoedige renteverlaging door de stagnerende inflatiecijfers eerder was afgenomen dan toegenomen.

Zwaargewicht UnitedHealth gaf een steun in de rug.

Maandag gaf Wall Street nog terrein prijs, door oplopende geopolitieke spanningen. Een grote aanval met drones en raketten van Iran op Israël in het weekend maakte weinig slachtoffers, maar Israël heeft beloofd wraak te nemen en of dit tot verdere escalatie leidt, is onzeker.

De sterke recente macro-economische cijfers duwden de rentes verder omhoog. De tienjarige staatsobligatie steeg naar 4,65 procent, het hoogste niveau sinds november.

Investment manager Simon Wiersma van ING voorziet volop speculatie over het rentebeleid van de Fed tot 26 april, wanneer de PCE-inflatie bekend wordt gemaakt. "Het nu zelfs op een wedstrijd wie de minste verlagingen verwacht." Drie maanden geleden werden er nog bijna zeven renteverlagingen in 2024 door de markt ingeprijsd. Nu zijn het er minder dan twee. "Het kan verkeren", aldus Wiersma.

Economisch nieuws was er dinsdag over de Amerikaanse industrie, die in een stabiel tempo groeit. Het IMF stelde zijn groeiverwachting voor de Amerikaanse economie dit jaar stevig opwaarts bij. Volgend jaar vertraagt de Amerikaanse economie wel, verwachten de economen. In Europa is het andersom: dit jaar is de groei beperkt, maar volgend jaar zou die aantrekken.

Verder bleek het aantal in aanbouw genomen woningen in de VS in maart flink gedaald, met 15 procent, terwijl het aantal bouwvergunningen 4 procent lager was dan een maand eerder.

De prijs van een vat WTI-olie stabiliseerde rond 85 dollar, terwijl oliehandelaren afwacht of de escalatie in het Midden-Oosten doorgaat, nadat Iran een Israëlisch aanval op een Iraanse generaal in Syrië vergold met honderden raketten en drones, die weinig slachtoffers maakten in Israël.

Bedrijfsnieuws

UnitedHealth Group steeg 5 procent, ondanks een kwartaalverlies na een cyberaanval op het betalingssysteem Change Healthcare. Het bedrijf handhaaft vooralsnog zijn verwachtingen voor dit jaar. De hack leidde tot een financiële crisis in de hele Amerikaanse zorgsector.

Johnson & Johnson daalde 2 procent na kwartaalcijfers , ondanks hogere resultaten en een licht aangescherpte outlook. Het bedrijf rekent nu op een omzetgroei van 5,5 tot 6,0 procent en een 8 procent hogr winst per aandeel van 10,57 tot 10,72 dollar.

Morgan Stanley won 2,5 procent na een winststijging in het eerste kwartaal, dankzij een groei van het beheerd vermogen naar 7.000 miljard dollar. De inkomsten stegen naar 15,1 miljard dollar waar een kleine daling tot 14,4 miljard was voorzien. De nettowinst van 2,02 dollar per aandeel was hoger dan de 1,66 dollar die was voorzien, volgens FactSet.

Bank of America verloor juist 3,5 procent na een kleiner dan voorspelde winstdaling, tot 0,83 dollar per aandeel, van 0,94 dollar een jaar eerder, waar 0,76 dollar was voorzien door analisten.

Live Nation daalde 7,5 procent nadat The Wall Street Journal berichtte dat het ministerie van Justitie de moedermaatschappij van Ticketmaster voor de rechter daagt omdat het zijn dominante positie in de verkoop van kaartjes voor live-evenementen zou hebben misbruikt.

Het aandeel Trump Media & Technology Group ging voor de tweede dag op rij hard onderuit en verloor 14 procent, na een daling van 18 procent op maandag. Het moederbedrijf van het Truth Social-platform diende een aanvraag in voor de verkoop van een groot aantal aandelen.

Tesla gaat het personeelsbestand met meer dan 10 procent inkrimpen, bleek dinsdag uit een melding bij beurswaakhond SEC. Hierover gingen de afgelopen dagen al geruchten. De reorganisatie moet Tesla efficiënter maken en klaar zijn voor de volgende groeifase. Het aandeel daalde 2,7 procent.

S&P 500 index                   5.051,41 (-0,21%)
Dow Jones index            37.798,97 (+0,17%)
Nasdaq Composite          15.865,25 (-0,12%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag verdeeld.

Nikkei 225                     38.344,98 (-0,3%)
Shanghai Composite      3.044,26 (+1,2%)
Hang Seng                    16.238,09 (-0,1%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0623. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0618 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er 1,0637 op de borden.

USD/JPY Yen   154,62

EUR/USD Euro  1,0623

EUR/JPY Yen   164,26

MACRO-AGENDA:
00:50 Handelsbalans - Maart (Jap)
08:00 Consumenten- en producentenprijzen - Maart (VK)
11:00 Inflatie - Maart (eur)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
20:00 Federal Reserve - Beige Book (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
13:00 Abbott Laboratories - Cijfers eerste kwartaal (VS)
22:00 Alcoa - Cijfers eerste kwartaal (VS)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.