Weinig verandering AEX & Dax futures

Gepubliceerd op 26 maart 2024 om 08:01

Goedemorgen, de Europese beurzen waaronder de AEX & Dax gaan dinsdag per saldo een hogere opening tegemoet, maar de uitslagen lijken relatief beperkt te zullen blijven, ofwel een vervolg van de consolidatie net onder de toppen...

 

IG voorziet een openingswinst van 21 punten voor de Duitse DAX, een plus van 4 punten voor de Franse CAC 40, maar een daling van 23 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn maandag na een weifelende start vrijwel vlak gesloten zoals gebruikelijk op de maandag.

Europese aandelen startten de verkorte handelsweek voorzichtig, terwijl beleggers de vooruitzichten voor de rentetarieven en de inflatie blijven afwegen. Gedurende de tweede helft van de handelsdag wisten de beurzen er alsnog kleine winsten uit te persen om uiteindelijk toch vrijwel vlak te sluiten.

Danske Bank zei dat het dit jaar drie renteverlagingen van de Europese Centrale Bank verwacht, maar data duiden op een groeiende kans van minder renteverlagingen, op basis van recente inflatiecijfers en niet in de laatste plaats de focus van de ECB op de binnenlandse inflatie en diensteninflatie.

Hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen zei deze week uit te kijken naar de Economic Sentiment Indicator van de Europese Commissie. "We gaan er niet vanuit dat het beeld hier veel zal veranderen. Het schetst een beeld van een industrie die op een laag niveau blijft kabbelen en een dienstensector die het iets beter doet. Zoals de PMI-aankoopmanagersindices vorige week ook aangaven", aldus Aben.

Dit plaatje impliceert volgens de econoom een glas dat zowel half leeg als half vol is. "Leeg, omdat we mogelijk nog 6 tot 12 maanden moeten wachten voordat de Europese economie aantrekt. Maar ook 'vol', omdat analisten deze voorzichtige economische verwachtingen al hebben meegenomen in hun bedrijfsresultaatvoorspellingen, met een verwachte winstgroei van ongeveer drie procent in 2024, wat realistisch lijkt", zei hij.

Dit staat in schril contrast met twee maanden geleden, toen "de risico's verschoven naar meer dan drie verlagingen", aldus Danske Bank.

Bedrijfsnieuws

De aandelen van gokbedrijf Entain zijn dit jaar tot nu toe 20 procent gedaald. Dat het bedrijf geen CEO heeft, is niet goed voor de stemming volgens analisten van Berenberg. Daarbij zal nieuwe regelgeving in het VK en Nederland het resultaat met 40 miljoen pond laten dalen in 2024, gevolgd door een kleinere daling in de eerste helft van 2025, denken de analisten. Het aandeel herstelde echter van eerdere verliezen en sloot circa 0,2 procent hoger.

Doe-het-zelfketen Kingfisher gaat de organisatie vereenvoudigen in Frankrijk om de ketens Castorama en Brico Depot winstgevender te maken. Het aandeel steeg in Londen met 2,6 procent.

Delivery Hero ziet de CFO vertrekken. Het aandeel won 0,4 procent.

De Britse verzekeraar Direct Line daalde ruim 11,0 procent, nadat het Belgische Ageas liet weten af te zien van een overname. Het aandeel Ageas steeg in Brussel circa 1,7 procent.

De Europese Commissie maakt bezwaar tegen de geplande overname van ITA Airways door Deutsche Lufthansa, wat kan leiden tot hogere prijzen en een slechtere service op passagiersvluchten vanuit en naar Italië. Het aandeel Lufthansa verloor 0,1 procent.

De Europese Commissie onderzoekt ook of Alphabet, Apple en Meta de regelgeving voor digitale markten overtreden door gebruikers te "sturen" in hun appwinkels Google Play en App Store, terwijl Alphabet gebruikers ook naar zichzelf zou doorverwijzen in de zoekmachine van Google.

Euro STOXX 50          5.044,19 (+0,3%)

STOXX Europe 600       509,86 (0,0%)

DAX                    18.261,31 (+0,3%)

CAC 40                 8.151,60 (0,0%)

FTSE 100               7.917,57 (-0,2%)

SMI                    11.637,05 (-0,1%)

AEX                    877,15 (+0,1%)

BEL 20                 3.811,50 (+0,2%)

FTSE MIB               34.639,41 (+0,9%)

IBEX 35                10.952,20 (+0,1%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat volgens de Amerikaanse futures dinsdag hoger van start, na maandag nog lager te zijn gesloten.

Wall Street startte de verkorte Paasweek terughoudend, waarbij beleggers met name uitkijken naar PCE-inflatiecijfers, die vrijdag verschijnen: "Deze PCE kent sinds begin dit jaar een opflakkering. Het momentum van de laatste zes maanden suggereert een inflatietempo van 2,5 procent op jaarbasis. Dit gebeurt nadat die prijsdynamiek eerder onder de 2 procent-doelstelling was gezakt. We verwachten niet dat deze dynamiek verder aantrekt. Vorige keer waren er enkele specifieke elementen die het cijfer wat vervuilden", zei hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

"Desondanks zou het goed zijn als de inflatie wat bemoedigende signalen afgeeft. Zoals Jerome Powell ook aangaf, willen de centrale bankiers sterker overtuigd worden dat de inflatie wel degelijk onder controle is. Ze kijken hiervoor niet alleen naar de inflatiecijfers zelf, maar ook naar de situatie op de arbeidsmarkt", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd maandag in de VS bekend dat er in februari 0,3 procent minder eengezinswoningen zijn verkocht dat in de maand ervoor. In totaal werden 662.000 nieuwe eengezinswoningen verkocht tegen een gemiddelde verkoopprijs van 485.000 dollar.

De Chicago Fed National Activity Index is in februari weer boven nul uitgekomen. De index steeg van -0,54 in januari naar +0,05 in februari.

De mei-future voor een vat ruwe olie sloot maandag op de New York Mercantile Exchange 1,32 dollar hoger op 81,95 dollar.

Op macro-economisch vlak staan dinsdag in de VS een drietal publicaties op de agenda. Voorbeurs verschijnen de orders duurzame goederen en de Case Shiller huizenprijzen, gevolgd door het consumentenvertrouwen later op de dag.

Bedrijfsnieuws

De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar het niet naleven van de regels van de Digital Markets Act door Google-moeder Alphabet, Apple en Facebook-moeder Meta. Dit maakte de mededingingswaakhond van de Europese Unie maandag bekend. De Commissie is van plan de vandaag ingeleide procedure binnen 12 maanden af te ronden. Alphabet daalde circa 0,4 procent, Apple verloor ongeveer 0,5 procent en Meta noteerde circa 1,0 procent lager.

China heeft nieuwe richtlijnen geïntroduceerd waardoor Amerikaanse microprocessors van Intel en AMD niet meer gebruikt mogen worden voor pc's en servers van de overheid en buitenlandse technologie wordt vervangen door oplossingen van eigen bodem. Dit schreef de Financial Times zondag. De strengere regels richten zich ook op het Windows-besturingssysteem van Microsoft, volgens de krant.

Met deze nieuwste beperkingen reageert Beijing op de sancties die Washington heeft opgelegd aan een groeiend aantal Chinese bedrijven vanwege de nationale veiligheid. Voor Amerikaanse techbedrijven gelden al strenge exportregels voor China. Intel daalde circa 1,6 procent, AMD verloor ongeveer 0,3 procent en Microsoft noteerde circa 1,2 procent lager.

De topman van Boeing, Dave Calhoun, vertrekt aan het einde van dit jaar bij het bedrijf. Dit meldde de Amerikaanse vliegtuigbouwer maandagmiddag. Het vertrek van Calhoun komt op een moment dat Boeing flink onder vuur ligt, na een reeks incidenten met zijn toestellen. Het aandeel Boeing steeg bijna 1,0 procent.

United Airlines verloor circa 3,6 procent. De Amerikaanse luchtvaartwaakhond FAA gaat United beter in de gaten houden, na een stortvloed aan veiligheidsproblemen in de afgelopen weken, zo meldde de Wall Street Journal vrijdagavond op basis van een interne memo van de luchtvaartmaatschappij.

Novo Nordisk neemt Cardior Pharmaceuticals over voor 1,03 miljard euro, om zijn pijplijn met medicijnen tegen hart- en vaatziekten te versterken en uit te breiden buiten het kerngebied van diabetes en gewichtsverlies. Dat maakte de Deense farmaciereus maandag bekend. De Amerikaanse notering van Novo Nordisk steeg ongeveer 0,3 procent.

S&P 500 index              5.218,19 (-0,3%)

Dow Jones index            39.313,64 (-0,4%)

Nasdaq Composite           16.384,47 (-0,3%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag verdeeld, maar zonder grote uitslagen.

Nikkei 225                     40.373,02 (-0,1%)

Shanghai Composite      3.011,10 (-0,5%)

Hang Seng                    16.521,67 (+0,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0845. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,0840 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0838 op de borden.

USD/JPY Yen   151,32

EUR/USD Euro  1,0845

EUR/JPY Yen   164,11

MACRO-AGENDA:

08:00 Consumentenvertrouwen - April (Dld)

13:30 Orders duurzame goederen - Februari (VS)

14:00 Case Shiller huizenprijzen - Januari (VS)

15:00 Consumentenvertrouwen CB - Maart (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.