Powell geeft toelichting Huis van Afgevaardigden

Gepubliceerd op 6 maart 2024 om 08:02

Goedemorgen, de Europese beurzen waaronder de AEX & de Dax gaan woensdag een iets hogere opening tegemoet, in afwachting van wat voorzitter Jerome Powell van de Fed vandaag te zeggen heeft aan het Huis van Afgevaardigden en het banenrapport van ADP, als opmaat naar het officiële rapport van vrijdagmiddag.

Verder zette Donald Trump op 'Super Tuesday' een volgende stap om de Republikeinse kandidaat te worden bij de verkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap.

IG Markets voorziet een openingswinst van 28 punten voor de Duitse DAX, een plus van 11 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 8 punten voor de Britse FTSE 100. De AEX future staat onderin de zijwaartse range op 849 en dat is ruim een punt lager dan de slotstand van gisteren...

De Europese beurzen sloten dinsdag overwegend lager, in afwachting van een rentebesluit van de Europese Centrale Bank en Amerikaanse banencijfers later deze week.

Verwacht wordt dat de ECB de rente donderdag ongemoeid laat. De markt zal vooral zoeken naar uitspraken over de voorwaarden waaronder de ECB bereid zou zijn de rente te verlagen. "We verwachten deze week een ongewijzigde guidance in het persbericht, maar tijdens de persconferentie een indicatie dat de renteverlagingen zeer binnenkort komen", zeiden economen van Bank of America in een vooruitblik.

Intussen bleken de producentenprijzen in de eurozone in januari sterker te zijn gedaald dan was voorzien: met 0,9 procent ten opzichte van december en met 8,6 procent op jaarbasis, waar 8,0 procent was voorspeld. Afgezien van de prijzen van energie was de daling op jaarbasis 1,5 procent.

Uit de eurozone en het VK kwamen de inkoopmanagersindices voor de dienstensector naar buiten. Veel indices bleken in deze tweede metingen iets beter uit te pakken dan in de eerste calculaties.

Bedrijfsnieuws

Bayer ging onderuit met een verlies van 7,5 procent, nadat het bedrijf een verlies over 2023 van bijna 3 miljard euro meldde, door een afwaardering van de divisie Crop Science met 4,3 miljard euro. Het EBITDA-resultaat daalde met 13 procent tot 11,7 miljard euro vorig jaar, en zal volgend jaar rond 11,0 miljard euro uitkomen, meldde Bayer.

De productievooruitzichten die Fresnillo afgaf waren volgens RBC Capital Markets matig. Het aandeel sloot toch 3,7 procent hoger.

Thales won 9 procent in Parijs, na beter dan verwachte cijfers over 2023. Berenberg prees de versnelde toename van defensie-orders. Thales rekent voor 2024 op een autonome omzetgroei van 4 tot 6 procent.  

Treinenbouwer Alstom sloot juist ruim 3,5 procent lager in Parijs en ook de maker van gevechtsvliegtuigen Dassault verloor meer dan drie procent.

Lufthansa sloot licht lager. Het aandeel stond onder druk nadat de luchtvaarder meldde dat 80 tot 90 procent van de vluchten in Duitsland deze week zullen worden geannuleerd vanwege de stakingen van personeel.

In Madrid was Grifols een sterke daler, met een min van 3,8 procent, terwijl Solaria Energia ruim 3 procent meer waard werd.

In Brussel werd besloten dat lidstaten in 2029 tenminste 90 procent van alle plastic flessen en drankblikjes moeten inzamelen. Dat is goed nieuws voor het Amsterdamse beursfonds Envipco, dat statiegeldmachines maakt. Het aandeel steeg dan ook bijna 11 procent.

Euro STOXX 50          4.891,75 (-0,43%)

STOXX Europe 600       496,27 (-0,23%)

DAX                           17.693,45 (0,0%)

CAC 40                        7.932,82 (-0,30%)

FTSE 100                    7.646,16 (+0,08%)

SMI                              11.463,74 (-0,12%)

AEX                                 851,16 (-0,63%)

BEL 20                        3.664,30 (-0,22%)

FTSE MIB                 33.146,16 (+0,71%)

IBEX 35                      10.117,10 (+0,47%)  

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag in het groen.

De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten dinsdag voor de tweede dag op rij met verlies, met dalingen voor een aantal grote technologienamen zoals Apple en Tesla.

Na de records van vorige week nam Wall Street maandag al een adempauze.

Beleggers waren voorzichtig voorafgaand aan verklaringen van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell voor het Amerikaanse Congres en banenrapporten uit de VS. Beide zouden meer hints kunnen geven over het rentepad van de Amerikaanse centrale bank en de economische situatie.

Het sentiment in Azië was dinsdag terughoudend, omdat de Chinese overheid teleurstellende doelstellingen afgaf voor de economische groei. "Beijing is niet van plan om de grote bazooka tevoorschijn te halen" om de groei aan te jagen, concludeerde Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

Fed-beleidsmaker Raphael Bostic opperde intussen dat het verstandig zou zijn om na een eerste renteverlaging een pauze in te lassen om het effect op de economie te beoordelen. Vranken ziet die uitspraak als een potentiële game-changer, omdat het kan betekenen dat er dit jaar maar één of twee renteverlagingen komen.

De Amerikaanse fabrieksorders daalden in januari zoals verwacht, doordat er minder vliegtuigen werden besteld bij Boeing.

De Amerikaanse dienstensector groeide in februari minder hard dan een maand eerder, bleek uit definitieve cijfers van S&P Global en ISM, maar de cijfers van S&P waren beter dan de voorlopige lezing die een sterkere vertraging lieten zien.

In de Amerikaanse politiek was het Super Tuesday met voorverkiezingen voor de presidentsverkiezingen in 15 staten, waaronder Californië en Texas. Als voormalig president Donald Trump opnieuw wint heeft hij de nominatie bij de Republikeinen zo goed als binnen. Een tweede presidentschap van Trump kan volgens econoom Rory Green van GlobalData de aandelen Apple en Tesla raken door nieuwe importheffingen op Chinese producten.  

Bedrijfsnieuws

Apple verkocht in de eerste zes weken van 2024 een kwart minder iPhones in China, door sterke concurrentie en prijsdruk, bleek uit data van Counterpoint. Het aandeel, dat maandag al 2,5 procent prijsgaf na een Brusselse boete van 2 miljard euro, sloot dinsdag 2,8 procent lager.

Advanced Micro Devices stuit op tegenwerking van de Amerikaanse overheid bij de export van een tweederangs chip voor kunstmatige intelligentie die speciaal bedoeld is voor de Chinese markt. Dit meldde persbureau Bloomberg. Het aandeel beperkte de verliezen en sloot vrijwel vlak. Sectorgenoot Broadcom verloor 4,2 procent.

De aandelenkoers van Nvidia bereikte maandag een nieuwe all time high en sloot dindag 0,9 procent hoger na een wisselvallige handelsdag. Nvidia is inmiddels meer waard dan Aramco uit Saoedi-Arabië en behoort tot de drie grootste bedrijven ter wereld. Investment manager Simon Wiersma van ING ziet nog ruimte voor meer stijgingen vanwege de grote vraag naar Nvidia's AI-chips.

Retailer Target boekte een meevallende kwartaalwinst en ook de daling van de vergelijkbare winkelverkopen viel de markt mee. Het aandeel steeg 12 procent.

Tesla verloor bijna 4 procent na een min van 7 procent op maandag. Duitse media meldden dat de Tesla-fabriek in Berlijn is stilgelegd na een stroomstoring als gevolg van brandstichting.

Softwarebedrijf GitLab boekte afgelopen kwartaal minder verlies, maar de outlook viel tegen. Het aandeel daalde 21 procent.

Aandelen van New York Community Bancorp stonden de afgelopen tijd fors onder druk, maar stegen dinsdag 18 procent.  

S&P 500 index                   5.078,65 (-1,02%)

Dow Jones index            38.585,19 (-1,04%)

Nasdaq Composite           15.939,59 (-1,65%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag verdeeld, maar zonder grote koersuitslagen. Alleen in Hongkong was er een flinke koersstijging.

Nikkei 225                     40.091,09 (-0,0%)

Shanghai Composite      3.048,64 (+0,0%)

Hang Seng                    16.433,65 (+1,7%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0855. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar op 1,0858 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,0868 op de borden.  

USD/JPY Yen   149,85

EUR/USD Euro  1,0855

EUR/JPY Yen   162,66

MACRO-AGENDA:

06:30 Consumptie huishoudens - Januari (NL)

08:00 Handelsbalans - Januari (Dld)

11:00 Detailhandelsverkopen - Januari (eur)

13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)

14:15 Banenrapport ADP - Februari (VS)

16:00 Vacatures - Januari (VS)

16:00 Groothandelsvoorraden - Januari (VS)

16:00 Verklaring Powell voor Huis van Afgevaardigden (VS)

16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

20:00 Federal Reserve - Beige Book (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

07:00 Deutsche Post - Cijfers vierde kwartaal (Dld)

13:00 Campbell Soup - Cijfers tweede kwartaal (VS)Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.