Nikkei breekt door 40.000 puntengrens

Gepubliceerd op 4 maart 2024 om 07:52

Goedemorgen, de Europese beurzen waaronder de AEX en de Dax gaan maandag een hogere opening tegemoet, op wat belooft een relatief rustige handelsdag te worden.

 

IG voorziet een openingswinst van 17 punten voor de Duitse DAX en een plus van 7 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 17 punten lager te openen. De AEX staat op 857 en dat is zo'n 3 punten hoger dan de slotstand van afgelopen vrijdag.

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag met nieuwe records voor de Stoxx Europe 600 en DAX geëindigd, afgelopen nacht waren alle ogen gericht op de Nikkei die door de 40.000 puntengrens wist te breken.

Investment manager Simon Wiersma van ING wees op een 'Goldilocks'-scenario, "waarbij we geen recessie verwachten, de desinflatie aanhoudt, de beleidsrentes dalen en er beter dan verwachte bedrijfswinsten zijn."

Toch staat de Europese economie er moeizamer voor dan de Amerikaanse. Dit werd vrijdag bevestigd met de inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone. De inkoopmanagersindex daalde van 46,6 naar 46,5, de laagste stand in twee maanden. Voorlopige cijfers wezen op een daling tot 46,1.

Hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank stelde vrijdag vast dat de recessie in de Europese industrie maar geen einde kent. De vraag blijft een probleem, maar er zijn voorzichtige signalen dat een vraagherstel wellicht mogelijk is.

De inflatie in de eurozone kwam in februari in de eerste meting uit op 2,6 procent tegen 2,8 procent een maand eerder. De verwachting hiervoor lag op 2,5 procent. De kerninflatie was 3,1 procent tegen 3,3 procent een maand eerder. De verwachting hiervoor was 2,9 procent.

De werkloosheid van de muntunie daalde conform de verwachting van 6,5 procent in december naar 6,4 procent in januari.

Later deze week komt de Europese Centrale Bank met zijn rentebesluit, inclusief nieuwe economische ramingen. Wijzigingen worden niet verwacht en dus wordt vooral op de communicatie van voorzitter Christine Lagarde gelet.

"Wij verwachten volgende week nog meer subtiele wijzigingen in de communicatie van de Europese Centrale Bank, die de weg vrijmaken voor een renteverlaging in juni", volgens econoom Carsten Brzeski. Maar recente macrocijfers verhogen volgens de marktkenner van ING wel de druk op de centrale bank om eerder te handelen.

Bedrijfsnieuws

Volkswagen heeft vrijdag een tegenvallende outlook voor 2024 afgegeven. De Duitse autofabrikant rekent voor dit jaar op een omzetgroei van 5 procent en een operationele marge van 7 tot 7,5 procent.In 2023 steeg de omzet van Volkswagen nog met 15 procent met een marge van 7 procent. Het aandeel daalde vrijdag circa 5 procent in Frankfurt.

Sectorgenoot Daimler Truck ging het beter af. Het bedrijf verwacht voor 2024 een normalisering van de markt voor trucks en presenteerde volgens JPMorgan een outlook voor het lopende boekjaar die weliswaar wat conservatief werd genoemd, maar ook hoger uitkwam dan verwacht. Het aandeel steeg liefst 18 procent en was daarmee koploper in de DAX.

Verder zaten Europese vastgoedaandelen en chippers vrijdag in de lift. In Parijs deden ook de banken het goed en ging Edenred aan kop in de CAC 40, met een plus van 4,5 procent. Saint-Gobain leverde juist 3,7 procent in.

Pearson maakte vrijdag een aandeleninkoopprogramma bekend ter waarde van 200 miljoen pond en maakte over 2023 volgens Shore Capital goede cijfers bekend. Het aandeel steeg 5,6 procent in Londen.

Het Italiaanse Leonardo bracht voorlopige cijfers over 2023 naar buiten die niet afweken van de afgegeven prognoses. De aandelenkoers steeg 2,5 procent in Milaan.

Kuehne + Nagel International bleef over het vierde kwartaal achter bij de verwachtingen. De doelstellingen voor 2026 bleven intact, waarbij het bedrijf toegaf dat de volumes tekortschoten. Het aandeel daalde op de Zwitserse beurs 13,5 procent.

De Nederlandse verzekeraar Aegon daalde na cijfers met 5,6 procent in Amsterdam. Analisten vonden de cijfers toch niet tegenvallen.

Euro STOXX 50         4.893,51 (+0,3%)

STOXX Europe 600        497,58 (+0,6%)

DAX                  17.735,07 (+0,3%)

CAC 40                7.934,17 (+0,1%)

FTSE 100              7.682,50 (+0,7%)

SMI                  11.493,92 (+0,5%)

AEX                     854,10 (+0,7%)

BEL 20                3.698,82 (+1,0%)

FTSE MIB             32.934,29 (+1,1%)

IBEX 35              10.064,70 (+0,6%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat maandag een verdeelde opening tegemoet, met vermoedelijk verliezen voor de Dow Jones en S&P 500, maar winst voor de Nasdaq.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag nog met nieuwe records voor de S&P 500 en Nasdaq gesloten.

Het optimisme van de afgelopen maanden is vooral te danken aan "toenemend enthousiasme rondom kunstmatige intelligentie en de hoop op renteverlagingen", volgens beleggingsspecialist Justin Blekemolen van online broker Lynx.

Ondertussen koelt de inflatie verder af, zo werd bevestigd in de PCE-cijfers van donderdag, maar de Federal Reserve is nog niet overtuigd.

"Raphael Bostic van de Atlanta-Fed verwacht een renteverlaging door de Fed pas deze zomer", zei valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury tegen ABM Financial News. "Loretta Mester van de Fed van Cleveland denkt dat de dalende trend in de Amerikaanse inflatie geen stand houdt. Dat zijn geen milde commentaren die een renteverlaging verder het jaar in sturen", aldus Van der Meer.

Bijna 60 procent van de markt denkt inmiddels dat de Fed de rente in juni voor het eerst zal verlagen, bleek vrijdag uit de FedWatch Tool van CME, waar dat een paar maanden geleden nog maart was.

De inflatie in de VS is nog niet onder controle en de Fed zal het grootste deel van 2024 besteden aan het bestrijden ervan, denkt econoom Torsten Slok van Apollo Global Management. "Als gevolg daarvan zullen de rendementen in vastrentende waarden hoog blijven", verwacht de marktkenner. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdag op 4,20 procent.

Beleggers gingen begin dit jaar nog uit van zes of meer renteverlagingen van 25 basispunten in 2024 maar dat zijn er nu nog maar drie. Volgens Slok moet de markt dit mogelijk zelfs bijstellen naar nul.

"De realiteit is dat de Amerikaanse economie gewoon niet vertraagt", volgens de marktkenner. "Als gevolg daarvan zal de Fed de rente dit jaar niet verlagen en zullen de tarieven langer hoger blijven", voorspelt de econoom.

Dat de Amerikaanse economie robuust blijft, werd vrijdag onderstreept door de inkoopmanagersindex van S&P Global. De industrie groeide in februari harder, met een stijging van de index naar 52,2.

"Bemoedigende signalen dat de industrie uit de malaise van de afgelopen twee jaar komt", zei hoofdeconoom Chris Williamson van S&P Global in een toelichting. Hij benadrukte dat voorraden weer worden opgebouwd, nadat deze lange tijd juist werden verkleind. Ook zag de econoom tekenen dat de consumentenvraag weer sterker wordt.

De inkoopmanagersindex van ISM toonde juist het tegenovergestelde: een sterkere krimp van de Amerikaanse industrie. De index daalde van 49,1 in januari tot 47,8 afgelopen maand. De markt rekende op een verbetering tot 49,5.

Verder daalde het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan in februari onverwacht, terwijl de inflatieverwachting licht opliep.

WTI-olie kostte bijna 80 dollar en was daarmee ruim 2 procent duurder dan donderdag. Marktkenners wezen op oplaaiende spanningen in het Midden-Oosten. Verder wachten beleggers op OPEC+, die vermoedelijk deze week zal beslissen om de afgesproken productieverlagingen tot in het tweede kwartaal te verlengen.

Bedrijfsnieuws

Chippers deden vrijdag goede zaken in New York. Nvidia steeg 4 procent, Broadcom ruim 7,5 procent, Micron Technology 5 procent en Advanced Micro Devices ruim 5 procent.

Aandelen van regionale banken gingen juist onderuit na hernieuwde zorgen over New York Community Bancorp. Dat aandeel verloor vrijdag liefst 26 procent en trok sectorgenoten mee de malaise in. NYCB heeft inmiddels een nieuwe CEO aangekondigd en gaf ook aan problemen te hebben met zijn interne controles bij de kredietverstrekking.

Hewlett Packard Enterprise steeg ruim 2 procent. Het bedrijf heeft in het eerste kwartaal van zijn lopende boekjaar een lagere winst en omzet geboekt, maar versloeg wel de eigen verwachting. De outlook ging wel omlaag. HPE rekent nu op een vlakke tot 2 procent hogere omzet, waar eerder nog uit werd gegaan van een omzetgroei van 2 tot 4 procent.

Dell Technologies rapporteerde een dubbelcijferige stijging van de gecorrigeerde winst, nadat de vraag naar AI-geoptimaliseerde servers afgelopen kwartaal flink toenam. Het aandeel steeg liefst 31,5 procent.

Softwarebedrijf Autodesk kwam met een positieve omzetverwachting, omdat het een sterke vraag naar zijn producten verwacht. Het aandeel won 2,5 procent.

Plug Power steeg meer dan 10 procent, ondanks dat de resultaten onder de verwachting uitkwamen. Volgens de waterstofspecialist is er voldoende liquiditeit om de activiteiten in de nabije toekomst te financieren.

Reddit mikt op een waardering van maximaal 6,5 miljard dollar bij zijn langverwachte beursgang, vermoedelijk nog deze maand, wat veel minder is dan de waardering van het social mediabedrijf een paar jaar geleden. Dit schreef The Wall Street Journal vrijdag op basis van informatie van ingewijden. In augustus 2021 kreeg Reddit nog een waardering van 10 miljard dollar.

S&P 500 index                5.137,08 (+0,8%)

Dow Jones index             39.087,38 (+0,2%)

Nasdaq Composite            16.274,94 (+1,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag verdeeld, maar zonder grote koersuitslagen.

Nikkei 225             40.042,90 (+0,3%)

Shanghai Composite     3.025,97 (-0,0%)

Hang Seng              16.530,26 (-0,4%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0841. Vrijdagavond noteerde het muntpaar op 1,0836.

USD/JPY Yen   150,30

EUR/USD Euro  1,0841

EUR/JPY Yen   162,94

MACRO-AGENDA:

- Geen agendapunten

BEDRIJFSNIEUWS:

07:00 Henkel - Cijfers vierde kwartaal (Dld)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.