Lagere opening, VS dicht vanwege President's Day

Gepubliceerd op 19 februari 2024 om 07:48

Goedemorgen, de Europese beurzen waaronder de AEX & de Dax gaan maandag een lagere opening tegemoet, waarbij beleggers het moeten stellen zonder de hulp van Wall Street.

 

IG voorziet een openingsverlies van 32 punten voor de Duitse DAX en een min van 15 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 15 punten lager te openen. De AEX future consolideert op dit moment in de oude topzone 855/854. De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger geëindigd.

"Op de aandelenbeurzen zit de stemming er na een kleine stap terug op dinsdag nog steeds goed in", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Analisten van Bank of America zeiden dat een sterker dan verwachte groei en een lager dan verwachte inflatie een "sweet spot" hebben gecreëerd die de waarde van Europese aandelen omhoog heeft gestuwd. De analisten waarschuwden echter voor de mogelijkheid van een activabubbel, die zou kunnen leiden tot een neerwaartse bijstelling van 15 procent voor de Stoxx Europe 600.

Op weekbasis wonnen de grote Europese indexen aardig terrein, in tegenstelling tot de beurzen in New York, die juist gas terugnamen na tegenvallende inflatiedata uit de VS.

De Londense beurs deed het vrijdag beter dan de andere Europese indexen, gesteund door beter dan verwachte detailhandelsverkopen. Die stegen in januari met 3,4 procent, de grootste stijging in bijna drie jaar.

Volgens economen van ING draagt dit bij aan de verwachting dat de Britse economie in het eerste kwartaal zal opveren. Eerder deze week bleek de Britse economie in een recessie beland, na twee kwartalen van krimp.

Bedrijfsnieuws

Koplopers in de DAX waren Rheinmetall en Heidelberg Materials, beide met winsten van circa 3 procent. Bayer en MTU Aero Engines stegen circa 2 procent.

Commerzbank voerde donderdag nog de Duitse beurs aan, maar leverde vrijdag ruim 2 procent in. Verder stonden herverzekeraars Munich Re en Hannover Re in Frankfurt onder druk.

Sectorgenoot Swiss Re kwam vrijdag met kwartaalcijfers. De winst steeg in het afgelopen kwartaal, maar de stijging van het dividend viel volgens UBS tegen. Het aandeel daalde 2,5 procent in Zürich.

In Parijs deed Safran net als Rheinmetall goede zaken, met een winst van circa 2,5 procent, terwijl Eurofins Scientific de CAC 40 aanvoerde met een plus van ruim 4 procent.

Renault, donderdag nog een grote stijger na het openen van de boeken, leverde vrijdag ruim 4,5 procent in en belandde daarmee onderaan in de Franse hoofdindex.

Maersk sloot ruim 3 procent lager, na een koersdoelverlaging van Deutsche Bank. De containerscheepvaartsector zal waarschijnlijk te maken krijgen met dalende vrachttarieven nu de sector zich aanpast aan de nieuwe norm van varen om de Rode Zee te vermijden, redeneerden de analisten.

Euro STOXX 50         4.765,65 (+0,5%)

STOXX Europe 600        491,59 (+0,6%)

DAX                  17.117,44 (+0,4%)

CAC 40                7.768,18 (+0,3%)

FTSE 100              7.711,71 (+1,5%)

SMI                  11.310,61 (+0,2%)

AEX                     858,11 (+1,2%)

BEL 20                3.690,07 (-0,1%)

FTSE MIB             31.732,39 (+0,1%)

IBEX 35               9.886,40 (-0,4%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street is maandag gesloten vanwege Presidents' Day in de Verenigde Staten.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag lager geëindigd en namen ook op weekbasis gas terug, nu een snelle renteverlaging door de Federal Reserve steeds meer uit zicht raakt.

Net als de inflatiedata op dinsdag vielen de Amerikaanse producentenprijzen vrijdag tegen. De producentenprijzen stegen op maandbasis met 0,3 procent na een daling met 0,1 procent in december. Economen rekenden voor januari op een stijging met 0,1 procent.

Zonder de volatiele prijzen van handel, voeding en energie, ofwel de kerninflatie, stegen de producentenprijzen in de VS afgelopen maand met 0,6 procent, na een stijging van 0,2 procent in december.

De Amerikaanse tienjaarsrente liep vervolgens op naar meer dan 4,30 procent, het hoogste punt sinds november vorig jaar.

Volgens CIO Clark Bellin van Bellwether Wealth tonen de cijfers aan dat de inflatie "hardnekkiger" is dan veel beleggers hadden verwacht. Samen met de consumentenprijzen van afgelopen dinsdag, suggereert dit volgens Bellin dat de Fed zeer weinig reden heeft om de rente op korte termijn te verlagen.

Rob Swanke van Commonwealth Financial Network schreef de sneller stijgende producentenprijzen toe aan de stijgende prijzen voor diensten. Als dit aanhoudt, dan moet de Fed de rente hoog houden, volgens de aandelenstrateeg.

Economen van UBS verwachten dat de PCE-kerninflatie, een favoriete graadmeter van de Fed, in de zes maanden tot en met januari vermoedelijk is uitgekomen op 2,5 procent, waar dat in november en december nog 1,9 procent was.

Voorzitter Raphael Bostic van de Fed in Atlanta waarschuwde ondertussen dat renteverlagingen waarschijnlijk pas in het derde kwartaal passend zullen zijn, gezien de huidige kracht van de economie.

Inmiddels gaat 70 procent van de markt niet langer uit van een renteverlaging in mei, terwijl een verlaging in maart vrijwel helemaal wordt uitgesloten. Een ruime meerderheid rekent volgens de FedWatch Tool van CME nu op de eerste renteverlaging in juni.

Op macro-economisch vlak bleek vrijdag verder dat het aantal in aanbouw genomen woningen in de VS in januari fors is gedaald, met bijna 15 procent. Economen rekenden op een daling van slechts 0,7 procent. Het aantal bouwvergunningen daalde op maandbasis met 1,5 procent.

Het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan is in februari verder gestegen, terwijl ook de inflatieverwachting licht opliep.

Bedrijfsnieuws

Nike schrapt bijna 1.700 banen als onderdeel van zijn plan om kosten te besparen en zo de winstgevendheid en innovatie te stimuleren. Dit maakte de Amerikaanse sportkledingreus vrijdag bekend. Het schrappen van de banen komt twee maanden nadat Nike in zijn cijferrapportage over het tweede kwartaal zei dat het 2 miljard dollar aan kosten wil besparen in de komende drie jaar. Het aandeel daalde vrijdag ruim 2 procent.

DoorDash heeft in het vierde kwartaal van 2023 een hogere omzet en bruto orderwaarde geboekt, maar het verlies, dat weliswaar slonk op jaarbasis, bleek groter dan verwacht. Dit werd donderdagavond duidelijk bij de kwartaalcijfers van de Amerikaanse maaltijdbezorger. Het aandeel verloor donderdag nabeurs al 9 procent en daalde vrijdag nog eens 8 procent.

Coinbase heeft in het vierde kwartaal van 2023 winst behaald en wist ook de marktverwachtingen te verslaan. Dit bleek donderdag nabeurs uit de resultaten van het Amerikaanse cryptoplatform. Het aandeel steeg bijna 9 procent.

Roku eindigde 24 procent lager, ondanks beter dan verwachte resultaten. Het streamingbedrijf waarschuwde wel voor een "uitdagend jaar".

Online gokbedrijf DraftKings rapporteerde een beter dan verwachte aangepaste winst, terwijl de omzet licht onder de prognoses uitkwam. Het aandeel sloot licht hoger.

Trade Desk won ruim 17 procent, na gemengde resultaten. Het online advertentieplatform kwam wel met een sterke outlook.

S&P 500 index                5.005,57 (-0,5%)

Dow Jones index             38.627,99 (-0,4%)

Nasdaq Composite            15.775,65 (-0,8%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden verdeeld, waarbij de Chinese beurzen in Shanghai na een week vakantie weer de deuren openden.

Nikkei 225             38.433,15 (-0,1%)

Shanghai Composite     2.890,71 (+0,9%)

Hang Seng              16.158,35 (-1,1%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0780. Vrijdagavond noteerde het muntpaar op 1,0776.

USD/JPY Yen   149,99

EUR/USD Euro  1,0780

EUR/JPY Yen   161,69

MACRO-AGENDA:

15:30 Wall Street gesloten vanwege Presidents' Day

BEDRIJFSNIEUWS:

- Geen agendapunten

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.