AEX & Dax futures hoger op rustige maandag

Gepubliceerd op 15 januari 2024 om 07:59

Goedemorgen, de Europese beurzen waaronder de AEX & Dax index gaan maandag een hogere opening tegemoet, waarbij beleggers het moeten doen zonder Wall Street vanwege Martin Luther King Day...

 

IG voorziet een openingswinst van 75 punten voor de Duitse DAX en een plus van 28 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 8 punten hoger te openen. De AEX future staat momenteel net onder de weerstand van afgelopen vrijdag op 785 en dat is zo'n 3 punten hoger dan de slotstand.

De Europese markten sloten vrijdag een wisselvallige week af met een opleving, zag marktanalist Michael Hewson van CMC Markets, geholpen door een onverwachte daling van de Amerikaanse producentenprijzen.

"Dit heeft de speculatie over renteverlagingen door de centrale banken opnieuw aangewakkerd, wat over de hele linie een rem zette op de Amerikaanse, Britse en Duitse tweejaarsrente", aldus Hewson.

De olieprijzen stegen nadat een door de VS geleide coalitie aanvallen uitvoerde op doelen van Houthi-rebellen in Jemen, waardoor de spanningen rond de Rode Zee oplopen en de mondiale scheepvaart verder onder druk komt te staan.

Mocht Iran actief betrokken raken bij het conflict rond de Rode Zee, dan zal dit de olieprijs hoger zetten, verwacht energie-econoom Hans van Cleef van Publieke Zaken. Vooral de Straat van Hormuz is erg belangrijk voor de energiesector en als het conflict zich hierheen verplaatst, dan moeten beleggers er volgens Van Cleef op rekenen dat de risicopremie flink zal gaan stijgen.

Op weekbasis daalden de olieprijzen wel, nadat Saoedi-Arabië de prijzen voor ruwe olie voor alle regio’s verlaagde.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van containerrederijen als Hapag-Lloyd stegen aanvankelijk na de aanvallen van de Amerikaanse en Britse strijdkrachten op Houthi-posities in Jemen. Het aandeel Hapag sloot uiteindelijk toch in het rood.

Financials noteerden verdeeld nadat Amerikaanse sectorgenoten de boeken openden. Deutsche Bank daalde ruim een procent, maar ING en BNP Paribas bleven wel in het groen.

Burberry gaf vrijdag een winstwaarschuwing af. Het modelabel verwacht dat de bedrijfswinst in het lopende boekjaar, dat op 30 maart eindigt, onder de verwachtingen uitkomt door een vertraging in de vraag. Het aandeel daalde in Londen met 5,5 procent.

De zorgen over het risicoprofiel van het Britse Tullow Oil zijn volgens Davy Research afgenomen. De koers steeg vrijdag ruim anderhalf procent. Shell en TotalEnergies stegen rond een procent.

Solvay kreeg een koersdoelverhoging van Deutsche Bank, waarop het aandeel een half procent steeg in Brussel.

In Amsterdam won Adyen bijna 3 procent na een koersdoelverhoging van Goldman Sachs. Sectorgenoot Worldline verloor 3,5 procent in Parijs.

Verzekeraars NN Group en Ageas stonden onder druk. Volgens analisten van JPMorgan bieden sectorgenoten ASR en Aegon meer kansen. Toch verhoogde Berenberg het koersdoel voor NN en herhaalde de analist zijn koopadvies.

Euro STOXX 50         4.480,02 (+0,9%)

STOXX Europe 600        476,76 (+0,8%)

DAX                  16.704,56 (+1,0%)

CAC 40                7.465,14 (+1,1%)

FTSE 100              7.624,93 (+0,6%)

SMI                  11.226,40 (+0,7%)

AEX                     781,86 (+1,0%)

BEL 20                3.684,03 (+0,7%)

FTSE MIB             30.470,55 (+0,7%)

IBEX 35              10.094,80 (+0,9%)

 

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street is maandag gesloten vanwege Martin Luther King Day in de Verenigde Staten.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag verdeeld geëindigd, waarbij financials en luchtvaartmaatschappijen in het bijzonder onder druk stonden. Op weekbasis wonnen de indexen in New York wel terrein.

Het Amerikaanse cijferseizoen kende een valse start, met vrij matte resultaten bij de grote financials en tegenvallers bij UnitedHealth en Delta Air Lines.

"Analisten verwachten voor het laatste kwartaal van 2023 een gemiddelde winstdaling van ruim 18 procent in vergelijking met het laatste kwartaal van 2022. Die verwachting zal gemiddeld wel weer ruimschoots worden overtroffen. We kijken, zoals altijd, vooral naar de afgegeven vooruitzichten", zei Simon Wiersma van ING.

Donderdag sloten de beurzen in New York vlak, nadat eerdere verliezen werden goedgemaakt. Die ontstonden in reactie op tegenvallende Amerikaanse inflatiecijfers.

Een fascinerende koersreactie, vond Frank Vrancken van Bank Edmond de Rothschild.

Vrijdag was er wel goed nieuws over de inflatie in de VS. De Amerikaanse producentenprijzen bleken in december onverwacht gedaald, met 0,1 procent op maandbasis. En dus schoot de marktverwachting voor een renteverlaging door de Federal Reserve in maart weer omhoog, naar circa 80 procent, bleek uit de actuele FedWatch Tool van CME. Die verwachting daalde na het verschijnen van de inflatiecijfers op donderdag even tot 60 procent.

De Amerikaanse tienjaarsrente daalde vrijdag even tot 3,92 procent maar liep vervolgens weer op naar 3,96 procent.

Bedrijfsnieuws

JPMorgan Chase heeft in het afgelopen kwartaal minder winst behaald dan in dezelfde periode een jaar eerder, maar presteerde toch beter dan analisten hadden verwacht. Het aandeel daalde meer dan een half procent.

Bank of America boekte in het afgelopen kwartaal minder inkomsten en een lagere winst, maar de winst was wel hoger dan analisten hadden voorzien. Het aandeel daalde ruim een procent.

Citigroup boekte lagere inkomsten en door eenmalige posten eindigde het kwartaal met verlies. Ook kondigde de bank een reorganisatie aan, waarbij tot 2026 circa 20.000 banen worden geschrapt. Het aandeel steeg een procent.

De resultaten van Wells Fargo waren weinig verrassend maar het aandeel leverde ruim 3 procent in, met name omdat de voorzieningen voor slechte leningen opliepen.

UnitedHealth boekte meer omzet en winst. Het Amerikaanse gezondheidszorg- en verzekeringsconcern verloor meer dan 3 procent, omdat de medische kosten hoger uitvielen dan gedacht.

BlackRock kondigde de 12,5 miljard dollar tellende overname van Global Infrastructure Partners aan. Daarnaast heeft de vermogensbeheerder in het afgelopen kwartaal een hogere winst geboekt, terwijl het beheerd vermogen ook steeg. Het aandeel steeg bijna een procent.

Delta Air Lines daalde 9 procent. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij heeft het afgelopen kwartaal meer omzet behaald en de nettowinst ruimschoots zien verdubbelen, maar het bedrijf verlaagde wel de winstverwachting voor het lopende boekjaar.

Sectorgenoten stonden ook onder druk. American Airlines en United Airlines daalden 9,5 tot 10,5 procent.

S&P 500 index                4.783,83 (+0,1%)

Dow Jones index             37.592,98 (-0,3%)

Nasdaq Composite            14.972,76 (+0,02%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag overwegend hoger.

Nikkei 225             35.896,72 (+0,9%)

Shanghai Composite     2.889,48 (+0,3%)

Hang Seng              16.224,07 (-0,1%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0962. Vrijdagavond noteerde het muntpaar op 1,0955.

USD/JPY Yen   145,26

EUR/USD Euro  1,0962

EUR/JPY Yen   159,23

MACRO-AGENDA:

11:00 Handelsbalans - November (eur)

11:00 Industriële productie - November (eur)

15:30 Wall Street gesloten op Martin Luther King Day

BEDRIJFSNIEUWS:

- Geen agendapunten

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.