Het inflatiecijfer uit de VS...

Gepubliceerd op 11 januari 2024 om 08:08

Goedemorgen, de Europese beurzen waaronder de AEX & Dax index gaan donderdag een hogere opening tegemoet. IG voorziet een openingswinst van 97 punten voor de Duitse DAX, een plus van 48 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 26 punten voor de Britse FTSE 100. De AEX staat ruim 4,5 punten in de plus op 779.

De Europese beurzen zijn woensdag verdeeld gesloten, maar zonder grote uitslagen.  

Beleggers lijken het kruit droog te houden voor de publicatie van de Amerikaanse inflatiecijfers op donderdag en voor verdere aanwijzingen over de toestand van de economie en het traject van renteverlagingen door de Federal Reserve.

Vrijdag wordt dan de Amerikaanse producentenprijsindex bekendgemaakt. Funstat denkt dat de maand januari wisselvallig zal zijn, maar met een sterk slot van de maand voor de aandelenmarkten.

Ook wordt vrijdag het cijferseizoen afgetrapt. Er worden kwartaalcijfers gepubliceerd van onder meer JPMorgan Chase,  Bank of America, Citigroup, Wells Fargo en UnitedHealth Group. Deze laatste grote zorgverzekeraar kan met de zwaarste weging van 9,5 procent in de Dow Jones mogelijk een flinke invloed hebben op het koersverloop van de index.

Verder was er vanochtend een opsteker in Europa, toen bleek dat de Franse industrie in november 0,5 procent meer produceerde dan een maand eerder. De verwachting was dat de productie stabiel zou blijven ten opzichte van oktober.

De rentes in Europa en de VS bewogen nauwelijks in afwachting van de Amerikaanse inflatiecijfers.

Stijgers en dalers

NN sloot in Amsterdam 2,6 procent hoger. De verzekeraar heeft een schikking getroffen in de woekerpolisaffaire en dat is volgens ING goed nieuws. De schikking van 300 miljoen euro en 60 miljoen euro voor schrijnende gevallen, komt redelijk overeen met de 334 miljoen euro waarop analisten van de bank rekenden.

Deutsche Bank zette Besi op de verkooplijst, maar verhoogde het koersdoel wel. Voor ASML en ASMI, beide koopwaardig volgens de Duitse bank, ging het koersdoel ook omhoog. Besi noteerde 2,6 procent lager, ASML 0,5 procent en ASMI 0,1 procent lager.

In Parijs ging Hermes aan kop met een winst van 1,5 procent, terwijl Saint-Gobain 2,9 procent terrein verloor.

In Frankfurt ging Heidelberg aan kop met een winst van 2,3 procent en verloor Sartorius AG bijna 3 procent. Heidelberg werd door Bank of America op de kooplijst gezet.

De Britse supermarktketen Sainsbury daalde 4,7 procent na een tegenvallende kwartaalupdate. Volgens Interactive Investor zijn de inspanningen om de omzet omhoog te krijgen vooralsnog alleen zichtbaar in de voedsel- en drankverkopen. Kleding en andere goederen blijven achter en dat vraagt volgens analisten om aanvullende maatregelen. 

Bang en Olufsen verloor woensdag bijna 9 procent aan beurswaarde, na een omzetwaarschuwing. Dit omdat vooral de regio Azië-Pacific achterblijft op de verwachtingen.

Euro STOXX 50          4.468,98 (+0,04%)

STOXX Europe 600       476,42 (-0,18%)

DAX                           16.689,81 (+0,01%)

CAC 40                        7.426,08 (-0,01%)

FTSE 100                    7.651,76 (-0,42%)

SMI                              11.255,00 (+0,06%)

AEX                                 775,02 (-0,33%)

BEL 20                        3.705,22 (-0,45%)

FTSE MIB                 30.450,78 (+0,14%)

IBEX 35                      10.067,10 (+0,07%)  

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag hoger.

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag hoger gesloten, in aanloop naar de inflatiecijfers van donderdag en vrijdag en de start van het bedrijfscijferseizoen.

Hoewel het positieve slot leken beleggers vooralsnog het kruit droog te houden voor de publicatie van de Amerikaanse inflatiecijfers op donderdag en voor verdere aanwijzingen over de toestand van de economie en het traject van renteverlagingen door de Federal Reserve. Vrijdag wordt dan de Amerikaanse producentenprijsindex bekendgemaakt.

Economen voorspellen dat de inflatie donderdag een lichte stijging zal laten zien van 3,1 procent in november naar 3,2 procent in december. De kerninflatie, exclusief energie- en voedingsprijzen, zal echter naar verwachting dalen van 4,0 naar 3,8 procent.

"Het vroege optimisme dat breed in de financiële markten zichtbaar was eind 2023, is misschien moeilijk overeind te houden, gezien de onzekerheden in aanloop naar de cruciale tweede helft van de week", stelde Scope Markets.

De voorzitter van de New York Federal Reserve, John Williams, zei woensdag dat de inflatiecijfers de goede kant op gaan, maar verwacht dat het monetaire beleid restrictief zal blijven.

"Ik verwacht dat we een restrictief beleid zullen moeten handhaven om onze doelstellingen volledig te kunnen verwezenlijken, en dat het alleen gepast zal zijn om de mate van beleidsmatigheid terug te draaien als we er vertrouwen in hebben dat de inflatie op termijn richting 2 procent gaat. duurzame basis", voegde hij eraan toe.

Ook wordt vrijdag het cijferseizoen afgetrapt. Er worden kwartaalcijfers gepubliceerd van onder meer JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo en UnitedHealth Group. Deze laatste grote zorgverzekeraar kan met de zwaarste weging van 9,5 procent in de Dow Jones mogelijk een flinke invloed hebben op het koersverloop van de index.

Als het om de grote banken gaat dan verwachten de analisten gemiddeld dat de omzetten zijn toegenomen, maar de winsten lager zullen uitvallen. Een belangrijke vraag is wat de dalende renteverwachting zal doen voor de rentemarges. Deze daalden grotendeels in het derde kwartaal, omdat banken hun spaarrentes verhoogden om te voorkomen dat klanten hun tegoeden overhevelden naar concurrenten. Ook gaat de consensusverwachting van Bloomberg uit van een toename van de oninbare leningen, waarop 90 dagen of meer geen betaling werd gedaan.

Op macro-economisch gebied werd bekend dat de groothandelsvoorraden in de Verenigde Staten in november zoals verwacht licht waren gedaald. Vergeleken met een maand eerder daalden de voorraden met 0,2 procent. Economen rekenden vooraf al op dit cijfer. De daling van 0,4 procent in oktober werd bijgesteld tot een daling van 0,3 procent in die maand. Op jaarbasis namen de groothandelsvoorraden in november met 3,0 procent af.

In de VS kwamen de rentes met een looptijd van 10 jaar nauwelijks van hun plaats op 4,04 procent in afwachting van de Amerikaanse inflatiecijfers.

De prijs van een vat WTI-olie daalde met 1,2 procent naar 71,37 dollar. De zorgen over het aanbod in het Midden-Oosten als gevolg van de oorlog tussen Israël en Hamas en de sluiting van een belangrijk Libisch olieveld compenseerden de stijgende Amerikaanse olievoorraden en de zorgen over de mondiale economische groei.

De euro/dollar noteerde hoger op 1,0961. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er 1,0930 op de borden en lijkt men ook hier te wachten op de aankomende inflatiecijfers.

Stijgers en dalers

Hewlett Packard Enterprise wist woensdag 1,8 procent terreinwinst te boeken, nadat bekend werd dat het Juniper Networks overneemt voor ongeveer 14 miljard dollar. Op geruchten van dit nieuws daalde het aandeel Hewlett Packard Enterprise gisteren met ongeveer 8 procent. Het aandeel Juniper steeg al eerder 22 procent op de onbevestigde berichten en kon ook woensdag na de bevestiging 2,1 procent extra bijschrijven.  

Coinbase noteerde woensdag zo’n 0,5 procent lager in afwachting van het nieuws omtrent de mogelijke goedkeuring van een Bitcoin ETF door de Amerikaanse toezichthouder. Inmiddels is er groen licht.

Intuitive Surgical steeg ruim 10 procent, na een sterker dan verwachte omzet in het vierde kwartaal.

Aehr Test Systems verloor bijna 17 procent, nadat het bedrijf meldde dat de vertragende verkopen van elektrische auto's, de nieuwe orders voor de siliciumcarbide-apparatuur van het bedrijf drukken.

Smart Global steeg 10,3 procent, na recordmarges in het vierde kwartaal.

Ook WD-40, een mondiaal marketingbedrijf, overtrof de verwachtingen en won ruim 15 procent.

S&P 500 index                   4.783,45 (+0,57%)

Dow Jones index            37.695,73 (+0,45%)

Nasdaq Composite          14.969,65 (+0,75%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag overtuigend hoger.

Nikkei 225                   35.111,82 (+2,0%)

Shanghai Composite           2.886,56 (+0,3%)

Hang Seng                    16.371,89 (+1,7%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0965. Bij het sluiten van de Europese beurzen op woensdag stond er nog een stand van 1,0930 op de borden.

USD/JPY Yen   145,50

EUR/USD Euro  1,0965

EUR/JPY Yen   159,73

MACRO-AGENDA:

06:30 Inflatie - December (NL)

14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)

14:30 Inflatie - December (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

13:00 Delta Air Lines - Cijfers vierde kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.